BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Τα άδεια τενεκεδάκια των κονσερβοποιών και οι προτάσεις για μια κατώτατη τιμή

Περίεργο παιχνίδι έχει αρχίσει από νωρίς φέτος η εγχώρια κονσερβοποιεία ροδάκινων, ρίχνοντας «γέφυρες» στους παραγωγούς για συµφωνία που θα προβλέπει ελάχιστη τιµή αγοράς του συµπύρηνου. Η συζήτηση έχει το ενδιαφέρον της, µόνο που η πλευρά της ΕΚΕ δεν έχει πείσει µέχρι τώρα για τις καλές της διαθέσεις έναντι των παραγωγών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda που κυκλοφόρησε στα περίπτερα όλης της χώρας το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου.

Τα άδεια τενεκεδάκια των κονσερβοποιών και οι προτάσεις για μια κατώτατη τιμή

1
0
Πολλώ µάλλον που οι σχετικές ανακοινώσεις συνοδεύονται από αµφιβόλου βασιµότητας στοιχεία για αύξηση των καλλιεργήσιµων εκτάσεων και εκδηλώσεις αγωνίας για το τι θα γίνει «...αν η παραγωγή φθάσει σε µη διαχειρίσιµα επίπεδα». Ο τρόπος και µόνο που τίθεται το θέµα δείχνει πως κάτι περίεργο επιδιώκεται.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, αναφέρονται τα εξής:

Το 2014 είχαµε 117.000 στρέµµατα, το 2015 έγιναν 161.000, το 2016 αυξήθηκαν σε  172.000 και το 2017 σε 183.000.

Αλµατώδης διαπιστώνεται η αύξηση της καλλιέργειας του συµπύρηνου ροδακίνου, σύµφωνα µε τις δηλώσεις στον ΟΣ∆Ε.   Τουλάχιστον 70.000 στρ. από αυτά µπήκαν ή µπαίνουν στην παραγωγή τώρα.   Πιθανολογείται ότι υπάρχουν και αδήλωτα.

Μέχρι σήµερα οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να φανεί η δυναµικότητα της καλλιέργειας. Οι παραγωγές τα τελευταία χρόνια είναι δυσανάλογα χαµηλές.

Παρ’ όλα αυτά ο προβληµατισµός υπάρχει. Τι θα γίνει αν-όταν έχουµε κανονική παραγωγή;  Και το εύλογο ερώτηµα: είναι διαχειρίσιµη µια παραγωγή που ενδεχοµένως υπερβαίνει τους 450.000 τόνους;

Η απάντησή του είναι δύσκολη, αφού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι συνθήκες στην παγκόσµια οικονοµία, ο ανταγωνισµός, οι συναλλαγµατικές ισοτιµίες, τα εµπορικά εµπόδια (δασµοί), οι ενέργειες προώθησης κ.τ.λ.

Αυτά όµως ισχύουν για όλα τα προϊόντα που εξάγονται. Φυσικά µε την κοµπόστα και τον χυµό ισχύουν ακόµη περισσότερο αφού εξάγονται ουσιαστικά στο σύνολό τους. ∆εν υπάρχει άλλο προϊόν στη χώρα µας που να εξάγεται στο σύνολό του.

Πίσω απ’ όλα αυτά βεβαίως υπάρχουν τα εργοστάσια που παράγουν και οι αγρότες που καλλιεργούν.  Είναι προφανές ότι τόσο η κάθε εταιρεία, όσο και ο κάθε παραγωγός, αντιµετωπίζει την κατάσταση σκεπτόµενος τη θέση του.  Έχει γι’ αυτόν η παραγωγή ανάλογη ανταµοιβή; Αυτό είναι το κρίσιµο ερώτηµα. Η απάντηση είναι ανεπιφύλακτα ναι. Ο παραγωγός που καλλιεργεί σωστά, έχει καλή ποσοτική / στρέµµα απόδοση και ανάλογη ποιότητα, ναι έχει και λογική ανταµοιβή.

Τα τελευταία χρόνια είδαµε το κόστος της καλλιέργειας να εκτινάσσεται από εξωγενείς παράγοντες (ασφαλιστικά, φορολογικά, κτλ).  Η βιοµηχανία φυσικά δεν µπορεί να καλύψει την αύξηση του κόστους στο σύνολό της.

Αυτό όµως που επιθυµούµε να διαβεβαιώσουµε τους παραγωγούς µας είναι ότι όταν η βιοµηχανία παραλαµβάνει σωστό ποιοτικά ροδάκινο, εγγυάται την απορρόφηση του σε λογική τιµή. Και για να µην υπάρχουν αµφισβητήσεις, ποιοτικό ροδάκινο είναι αυτό που είναι κίτρινο, χωρίς ασθένειες και σε κατάλληλο µέγεθος έχοντας στην κλούβα όχι παραπάνω από 5% ακατάλληλα».

Ολόκληρο το δημοσίευμα της Agrenda
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία