BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Μέχρι τέλος έτους μνημόνιο για τη 10ετή Στρατηγική Βάμβακος

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για την Εθνική Στρατηγική στο βαμβάκι για τα έτη 2019-2029, μεταξύ του Υπουργείου και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.

kokkalis_thessaloniki

Ελένη Δούσκα

19
0

Τα παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης στην ομιλία του  στους 3ους Μεσογειακούς Δρόμους Βαμβακιού στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε οι κυριότερες προκλήσεις που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει η συμφωνία μεταξύ Υπουργείου και εμπλεκόμενων φορέων, είναι: α) η μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, β) η βελτίωση της ποιότητας, γ) η παραγωγή ενός πιστοποιημένου και αναγνωρίσιμου  προϊόντος που θα λαμβάνει καλύτερες τιμές στη διεθνή αγορά, δ) η ανάδειξη των φιλοπεριβαλλοντικών χαρακτηριστικών του τρόπου παραγωγής του βάμβακος και ε) η διατήρηση και η διασφάλιση των πόρων της ΚΑΠ για το βαμβάκι.

Αναλυτικά η ομιλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη στους 3ους Μεσογειακούς Δρόμους Βαμβακιού:

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος για την πρόσκληση να εκφωνήσω την εναρκτήρια ομιλία στους 3ους Μεσογειακούς Δρόμους Βαμβακιού. Η εκδήλωση επιστρέφει στην πόλη που τη «γέννησε», έχοντας στις βαλίτσες της τα εξαιρετικά αποτελέσματα της περσινής εκδήλωσης στη Σμύρνη.

Θα ξεκινήσω την ομιλία με λίγα στοιχεία για τη μεγάλη σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας για την τοπική και εθνική οικονομία. Η Θεσσαλική καταγωγή μου και η προσωπική και οικογενειακή ενασχόληση με την παραγωγή βαμβακιού, με καθιστούν έναν από τους πιο δυναμικούς υπέρμαχους της βαμβακοκαλλιέργειας, του «λευκού χρυσού» που παράγεται στα ελληνικά βαμβακοχώραφα. Το βαμβάκι αποτελεί ένα από τα εθνικά προϊόντα «σημαία», με σημαντικές εξαγωγές οι εισροές των οποίων αγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο €/έτος, στηρίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στο πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, πάνω από 80.000 αγροτικές οικογένειες απασχολούνται με την καλλιέργειά του, ενώ άλλες 150.000 οικογένειες απασχολούνται στις βιομηχανίες που εξυπηρετούν την παραγωγή, στις βιομηχανίες μεταποίησης και στις υπηρεσίες που σχετίζονται με το βαμβάκι.

Σήμερα το προϊόν, μετά από σειρά ετών συσσωρευμένων προβλημάτων παρουσιάζεται ανταγωνιστικό, απολαμβάνοντας μια ικανοποιητική τιμή ειδικά για εκείνους τους παραγωγούς που οργανώθηκαν σε Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών καθώς και για όσους ακολούθησαν τις καλλιεργητικές οδηγίες της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικά για το ζήτημα της Οργάνωσης των Παραγωγών θέλω από το βήμα αυτό να χαιρετίσω τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων σε Ορχομενό και Φάρσαλα, καθώς με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους και αναδεικνύονται σε δυνατούς «παίκτες» στην αγορά του βαμβακιού, αφού η προσφερόμενη ποσότητα ποιοτικής παραγωγής μπορεί να τύχει ευνοϊκής διαπραγμάτευσης από τους αγοραστές-μεταποιητές. Το Υπουργείο στηρίζει έμπρακτα την Οργάνωση των Παραγωγών σε Ομάδες και Οργανώσεις και η Κυβέρνηση βοηθά σε αυτό με την προσδοκώμενη  μείωση των εισφορών στους συνεταιρισμένους παραγωγούς. 

Οι καλές ημέρες όμως που βιώνει η αγορά βάμβακος δεν αποτελεί προϊόν παρθενογένεσης, αλλά αποτέλεσμα της ακούραστης προσπάθειας από εμένα προσωπικά και την υπηρεσία του Υπουργείου στην οποία προΐσταμαι, σε αρμονική συνεργασία με τους εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, των Εκκοκκιστών, των Κλωστοϋφαντουργών, των Εμπόρων και Παραγωγών Πολλαπλασιαστικού Υλικού, των Οργανωμένων Παραγωγών και γενικώς όσων μετέχουν στην Ομάδα Εργασίας για το Βαμβάκι. Οφείλεις να θέσεις την καλλιέργεια βαμβακιού ως προτεραιότητα αν προσδοκάς να έχεις αποτέλεσμα που να ικανοποιεί όλη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας του προϊόντος. Στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας, τέθηκαν οι βάσεις ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για την Εθνική Στρατηγική για το προϊόν για τα έτη 2019-2029, μεταξύ του Υπουργείου και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.

Οι κυριότερες προκλήσεις που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει η συμφωνία μεταξύ Υπουργείου και εμπλεκόμενων φορέων, είναι:

- η μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής,

- η βελτίωση της ποιότητας,

- η παραγωγή ενός πιστοποιημένου και αναγνωρίσιμου  προϊόντος που θα λαμβάνει καλύτερες τιμές στη διεθνή αγορά,

- η ανάδειξη των φιλοπεριβαλλοντικών χαρακτηριστικών του τρόπου παραγωγής του βάμβακος και

- η διατήρηση και η διασφάλιση των πόρων της ΚΑΠ για το βαμβάκι.

Οι παραπάνω προκλήσεις είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστούν, ώστε η χώρα μας να διατηρήσει τα βασικά πλεονεκτήματά στις διεθνείς αγορές όπως είναι η γρήγορη και αξιόπιστη παράδοση ποιοτικού προϊόντος, χωρίς επιμολύνσεις. Θέλουμε το ελληνικό βαμβάκι, ως σημαντικό σύνολο εντός της Μεσογειακής παραγωγής να μπορεί να διεκδικεί τη θέση που του αξίζει στις διεθνείς αγορές και πολύ περισσότερο σε εκείνες που είναι διατεθειμένες να δώσουν περισσότερα χρήματα για βαμβάκι εξαιρετικής ποιότητας, όπως π.χ. για παραγωγή παιδικών ρούχων, κλπ.

Στην πορεία ανάδειξης του προϊόντος σε διεθνές επίπεδο, είναι σημαντικές εκδηλώσεις όπως η σημερινή. Οι Μεσογειακές χώρες μοιράζονται το κοινό μεσογειακό κλίμα και πρέπει να σχεδιάσουν κοινές δράσεις αν επιθυμούν να αντέξουν την πίεση που ασκεί στις καλλιέργειες η κλιματική αλλαγή. Το βαμβάκι θα παράγεται μελλοντικά σύμφωνα με τις αξίες της αειφορίας για την εξοικονόμηση πόρων, μείωση κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια θα προκύπτει μια παραγωγή ανταγωνιστικού προϊόντος με σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι κρίσιμο λοιπόν, να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που να περιλαμβάνει συνεργατικές δράσεις και γι’ αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα για την παρουσία σήμερα εκπροσώπων από την Ισπανία, την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία