BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Λιγότερες εκτάσεις με βαμβάκι κατά 30% για το 2020 στις ΗΠΑ

Η δυσπιστία και η απογοήτευση των Αμερικανών παραγωγών θα οδηγήσει παράλληλα σε μια μείωση των εκτάσεων με βαμβάκι στις ΗΠΑ, που μπορεί να ξεπεράσει και τα 12 εκατ. στρέμματα σύμφωνα με εκτιμήσεις του τμήματος Βάμβακος του Πανεπιστημίου A&M Texas.

20515129214_13ab750f84_o_2

Πέτρος Γκόγκος

6
0

Εκεί, ο καθηγητής οικονομικών Τζον Ρόμπινσον, υποστηρίζει ότι μια εκεχειρία ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και Κίνα, θα έθετε αυτομάτως τις βάσεις για μια διόρθωση της αγοράς, η οποία  ωστόσο εξακολουθεί ,κοιτάζοντας κανείς την μεγάλη εικόνα, όλο αυτό το διάστημα να επηρεάζεται ουσιαστικά από τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης παρά τα όσα ράλι κατέγραψε με αφορμή τις φήμες επίλυσης της διαμάχης. Για τον λόγο αυτό, η επιστροφή σε μια υγιή εμπορική εικόνα θα καθυστερήσει. 

«Οι αγορέ

ς δεν μπορεί να ανέβουν ψηλά και να παραμείνουν  στα υψηλά. Κατά πάσα πιθανότητα θα υποχωρήσουν και πάλι, ωστόσο στην στήριξη των τιμών θα παίξει καθοριστικό ρόλο η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στις ΗΠΑ που μπορεί να φτάσει και τα 12 εκατ. στρέμματα. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των αποθεμάτων της χώρας, διαμορφώνοντας, με τα σημερινά πάντα δεδομένα, θετικές προοπτικές και για το 2021» αναφέρει ο ίδιος. Ας σημειωθεί ότι για την τρέχουσα εμπορική περίοδο καλλιεργήθηκαν 42 εκατ. στρέμματα στις ΗΠΑ.

Ωστόσο οι αγορά της Κίνας θα συνεχίσει να αποτελεί στοίχημα, αφού όταν το 2016 και 2017 οι ΗΠΑ κάλυπταν το 45% της αγοράς αυτής, τα δύο τελευταία έτη το μερίδιο υποχώρησε κατά 18%. Από την άλλη η Βραζιλία ανέβασε το μερίδιό της στην Κίνα από το 7% που είχε το 2017, στο 23% μέσα στο 2018. Αυτό το χαμένο μερίδιο έχει άμεσο αντίκτυπο στις εξαγωγές βάμβακος αλλά και στις τιμές του προϊόντος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία