BACK TO
TOP
Καινοτόμες Λύσεις

Κινήσεις με σφραγίδα Bayer σε ολόκληρο το διατροφικό γήπεδο 

Η επαναστατική καινοτοµία έρχεται πάντα µέσω της διασταύρωσης διαφορετικών επιστηµών και ήδη η οµάδα της Bayer εργάζεται στο να µεταδώσει τα νέα δεδοµένα για την γεωργία του µέλλοντος όχι µόνο σε µεγαλοαγρότες αλλά και σε µεγαλύτερους σε ηλικία παραγωγούς - που είναι διστακτικοί απέναντι στην τεχνολογία - αλλά και σε µικροκαλλιεργητές αναπτυσσόµενων χωρών.

Bayer_gipedo

Γιάννης Πανάγος

19
0

Στην εκδήλωση στην έδρα του αγροτικού τµήµατος της Βayer στο Monheim της Γερµανίας στις 18-19 Σεπτεµβρίου, στην οποία συµµετείχαν εµπλεκόµενοι του αγροτικού κλάδου, ακαδηµαϊκοί, ΜΚΟ και ειδικοί της βιοµηχανίας απ’ όλο τον κόσµο, τα στελέχη του γερµανικού κολοσσού περιέγραψαν το όραµα της εταιρείας για το µέλλον της γεωργίας και των προκλήσεων που αντιµετωπίζει όχι µόνο σε θέµατα επισιτιστικής ασφάλειας, περιορισµένων πόρων αλλά και κλιµατικής αλλαγής.

Μάλιστα, πρόκειται για την σηµαντικότερη εκδήλωση από την ολοκλήρωση της µεγάλης εξαγοράς (Monsanto) στις 21 Αυγούστου, η οποία σηµατοδοτεί και το πεδίο που θα κινηθεί η Bayer, η οποία πλέον ενσωµατώνει στον επιστηµονικό της ιστό συσσωρευµένη έρευνα για ακόµη πιο ολοκληρωµένες λύσεις στους αγρότες, σε επίπεδο αποδόσεων και φυτοπροστασίας.

Βέβαια, αυτό το «αγροτικό συµβόλαιο» που επηρεάζει τους αγρότες αλλά και την παραγωγή τροφίµων σύµφωνα µε τα στελέχη της Bayer, για να εµπεδωθεί απαιτεί κοινή γραµµή πλεύσης όλων των εµπλεκόµενων γύρω από την αγροδιατροφή τοµέων, καθώς οι αποφάσεις στα ευρωπαϊκά κυρίως κέντρα λήψης αποφάσεων, δεν παίρνονται αποκλειστικά µε όρους επιστήµης. Ενδεικτική, η πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την τεχνολογία gene editing, που ενώ διορθώνει πράγµατα που υπάρχουν στην φύση,  εντούτοις την εντάσσει στην ισχύουσα νοµοθεσία για τα GMO’S. Σύµφωνα µε τον Liam Condon, µέλος του ∆.Σ. της Bayer και Πρόεδρος του Τοµέα Επιστήµης Γεωργίας (Crop Science), ψηφιακή µεταµόρφωση είναι µία από τις κινητήριες δυνάµεις της καινοτοµίας, που θα δώσει στους παραγωγούς ολοκληρωτικά νέους τρόπους να φροντίζουν τα χωράφια τους και θα τους παρέχει δεδοµένα και ενδοσκοπήσεις για να πάρουν πιο έξυπνες αποφάσεις.  Στην κατεύθυνση αυτή ήδη έχουν προχωρήσει:

Το πιλοτικό λανσάρισµα µέσω της Climate του  FarmRise™ Κινητής Φροντίδας στον Αγρό (Mobile Farm Care) σε µικροκαλλιεργητές στην Ινδία και πλήρη επέκταση του το 2019 και µελλοντικά σε Ασία, Αφρική και Ν. Αµερική.  Το εµπορικό λανσάρισµα αυτό το µήνα, από την Climate Corporation (θυγατρική της Bayer), της κορυφαίας στη βιοµηχανία ψηφιακής πλατφόρµας γεωργίας* Climate FieldView™ στην Ευρώπη. Η πλατφόρµα, είναι επίσης διαθέσιµη στις ΗΠΑ, Καναδά και Βραζιλία, διευκολύνοντας τους παραγωγούς να συλλέγουν εύκολα και να οπτικοποιούν δεδοµένα για τον αγρό, να αναλύουν και να αξιολογούν την απόδοση της καλλιέργειας, και να διαχειρίζονται την ποικιλοµορφία του χωραφιού τους µέσω εξατοµικευµένης λίπανσης και σχεδίων σποράς ώστε να βελτιστοποιήσουν την παραγωγικότητα της καλλιέργειας.

Το λανσάρισµα εντός του 2019, του vayego™, ενός διαφυλικού και εφαρµοζόµενου στο έδαφος εντοµοκτόνου για χρήση στο ρύζι, καλαµπόκι και τις καλλιέργειες κηπευτικών αποτελεί µία καινοτοµία στη φυτοπροστασία για τον έλεγχο καταστροφικών προνυµφών, σκαθαριών και µυζητικών εντόµων.

Με επιστήμη που η κοινωνία κατανοεί και μπορεί να δεχτεί 

Αναγκαία η συμπόρευση των CEOs τροφίμων με τους επιστήμονες

∆ιαλλακτική σχέση και εξοικείωση των αγροτών και της κοινωνίας µε την επιστήµη θέλει να εµπεδώσει στο ∆ιάλογο για τη Γεωργία, η Bayer επιχειρώντας να σπάσει ταµπού αλλά και τη γενική αίσθηση στην κοινή γνώµη ότι η τεχνολογία και η καινοτοµία και η σύνδεση τους µε τα τρόφιµα δεν είναι απαραίτητα κάτι καλό.

Μάλιστα, όπως ειπώθηκε στο φόρουµ στο Monheim από τα στελέχη της Bayer τα τρόφιµα που προωθούνται µε την ταµπέλα «απαλλαγµένα από» γίνονται αµέσως premium, είναι πιο ελκυστικά γιατί δίνει την εντύπωση πως είναι φυσικό. «Πρέπει να αναβαθµίσουµε το παιχνίδι µας, και είναι κοµµάτι των προσπάθειών µας να κάνουµε γνωστό τον ρόλο της επιστήµης και της καινοτοµίας στην εξασφάλιση ασφαλών τροφίµων.», δηλαδή όπως είπαν επιστήµη που η κοινωνία κατανοεί και µπορεί να δεχτεί. Παράλληλα, σηµείωσαν ότι οι πρακτικές που προβάλλονται ως εναλλακτικές της επιστήµης, από άποψη βιωσιµότητας δεν είναι αποδεκτές.

Τόσο ο Liam Condom (Πρόεδρος του Τοµέα Επιστήµης Γεωργίας), όσο και ο Bob Reiter (επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης Crop Science), απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δηµοσιογράφων  τόνισαν πως το αποτύπωµα της καινοτοµίας και πως µπορεί αυτή να βοηθήσει και το περιβάλλον και την επισιτιστική ασφάλεια, πρέπει να εξηγηθεί εµπεριστατωµένα και µε καθαρό λόγο στο κοινό.

 Ενιαία προσέγγιση όταν µιλάµε για τη γεωργία

Ταυτόχρονα, τόνισαν ότι «πρέπει να υπάρχει ενιαία προσέγγιση όταν µιλάµε για την γεωργία», ενώ έθεσαν προ των ευθυνών τους σε αυτή την προσπάθεια και τους CEΟs µεγάλων εταιρειών τροφίµων. «Θέλουν έναν βιώσιµο τρόπο παροχής προϊόντων στους καταναλωτές αλλά θέλουν ταυτόχρονα και µια καλή εικόνα και διαβεβαιώσεις πως τα τρόφιµά τους είναι ασφαλή και παράγονται µε τον σωστό τρόπο και µπορούµε να τους βοηθήσουµε αλλά θα πρέπει και αυτοί να υψώσουν το ανάστηµά τους υπέρ της επιστήµης απευθυνόµενοι στους καταναλωτές», υπογράµµισαν.

Κλειδί οι αναπτυσσόµενες χώρες

Ο ρόλος των αναπτυσσόµενων αγορών παραµένει εξίσου σηµαντικός µε πριν την εξαγορά για την Bayer, η οποία βλέπει ανάπτυξη στην Λατινική Αµερική, στην Ασία και την ανατολική Ευρώπη. «Βραζιλία, Αργεντινή και Μεξικό χώρες κλειδιά για εµάς», τόνισαν.

«Το αποτύπωµά µας στον κόσµο, ξέρουµε πόσα εκτάρια και πόσους πελάτες, αλλά σε πόσους ανθρώπους ακουµπάει αυτό θα ήθελα και εγώ να το γνωρίζω. Έχουµε µεγάλο εύρος σε αρκετές αγορές, µε τους σπόρους, µε τη φυτοπροστασία, ενώ στο µέλλον ευελπιστούµε και στα ψηφιακά εργαλεία. Υπάρχουν κι άλλες αγορές, στις οποίες µπορούµε µόνο  να συµµετάσχουµε µε ένα µέρος της φυτοπροστασίας σε συγκεκριµένες καλλιέργειες. Υπάρχει ένα µεγάλο εύρος», ανέφερε ο Bob Reiter.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία