BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Τροπολογία 8 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για οφειλές σε ΤΟΕΒ

«Οι Οργανισμοί μπορούν, με απόφαση του ΔΣ μετά από έγκριση της Γενικής Συνέλευσης στην περίπτωση των ΤΟΕΒ, και με απόφαση του ΔΣ των ΓΟΕΒ ή του ΑΟΣΑΚ, να ρυθμίζουν την καταβολή βεβαιωμένων οφειλών σε δόσεις, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για όλα τα μέλη τους».

Στα ύψη το θερμόμετρο στον καυγά ΤΟΕΒ και ΔΕΗ που κόβει το ρεύμα

1
0

Αυτό αναφέρει τροπολογία που κατέθεσαν 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και με αφορμή τις καταγγελίες για διακοπή ρεύματος από την εταιρεία, μεσούσης της παραγωγικής περιόδου, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους καλλιεργητές.

Σημειωτέον ότι η τροπολογία 1609  υπερψηφίστηκε μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομίας.

Σύμφωνα με την τροπολογία, «η διάρκεια καταβολής των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τριάντα έξι (36) μήνες και ο χρόνος καταβολής σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τον χρόνο παραγραφής των οφειλών κατά την παρ. 4 του άρθρου 4 του ν.δ. 1277/1972. Τα μέλη τα οποία δεν τηρούν τους όρους της ρύθμισης καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) μηνών απεντάσσονται από τη διαδικασία ρύθμισης. Το ανωτέρω διάστημα μπορεί να παρατείνεται για τέσσερις (4) ακόμα μήνες σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού και έγκριση από την οικεία Περιφέρεια, μετά από αίτημα του μέλους. Οι Οργανισμοί καταρτίζουν πίνακα με το σύνολο των οφειλών των οφειλετών που έχουν απενταχθεί από τη διαδικασία ρύθμισης καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, τον οποίο αποστέλλουν μέσα σε δύο (2) μήνες στις οικείες ΔΟΥ για είσπραξη, σύμφωνα με την παρ. 4».

Την 4η Ιουνίου 2018, κατατέθηκε από την Παναγιώτα Βράντζα και συνυπογράφεται από επτά ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τροπολογία (γεν. αρ. 1609 και ειδικό 199) με θέμα: «Θέματα έργων και Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων». 

Η τροπολογία κρίθηκε απολύτως αναγκαία, για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που προέκυψαν με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, κυρίως λόγω των χρεών πολλών ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και τις εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης που ακολούθησαν.

Η τροπολογία διευκολύνει τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών των ΟΕΒ προστατεύει συνεπείς αγρότες και οργανισμούς αλλά κυρίως διασφαλίζει την ομαλότητα στην παραγωγική διαδικασία. Παράλληλα, εξορθολογiζει και μια σειρά αναχρονιστικών διατάξεων που διέπουν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

 

Η εισήγηση της Βράντζα στην ολομέλεια του κοινοβουλίου:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η παρούσα τροπολογία προέκυψε ως αναγκαιότητα, μετά τα σοβαρά προβλήματα, ανά την επικράτεια σχετικά με τη λειτουργία των ΟΕΒ, εν όψη και της αρδευτικής περιόδου που διανύουμε.

Επιδιώκεται κατά βάση ο εκσυγχρονισμός του σχετικού απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου, ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.

Ειδικότερα:

Κατ’ αρχήν, στις παραγράφους 1-3, ορίζεται η νέα συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του ΑΟΣΑΚ και των ΔΣ των ΓΟΕΒ καθώς και η διαδικασία απόσπασης υπαλλήλων της περιφέρειας σε ΓΟΕΒ.

Καθορίζεται επίσης η συγκρότηση των ΠΓΣΕΕ και ο χρόνος διεκπεραίωσης των αιτημάτων που υποβάλλονται προς τους ΟΕΒ.

Σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι το περιεχόμενο της παραγράφου 4, όπου επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις χρηματοοικονομικές διαδικασίες των ΟΕΒ με δεδομένο την κατάργηση της Αγροτικής τράπεζας και τις σύγχρονες ηλεκτρονικές διαδικασίες πληρωμής. Επίσης επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει το αποθεματικό των ΟΕΒ.

Στην παράγραφο 6 αποσαφηνίζονται οι περιπτώσεις συμμετοχής του δημοσίου στις δαπάνες διοίκησης, λειτουργίας και συντήρησης των εγγειοβελτιωτικών έργων. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στο δημόσιο να συμμετέχει στην πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών από αιτίες που συνιστούν ανωτέρα βία, κατά το μέρος που δεν μπορούν να καλυφθούν από τους ωφελούμενους.

Η τομή και η σημαντικότερη συμβολή της τροπολογίας, προκύπτει από την παράγραφο 7, με την οποία ορίζεται η διαδικασία και οι προθεσμίες είσπραξης των οφειλών υπέρ ΟΕΒ και προβλέπεται η υποχρεωτική αποστολή των οφειλών των υπερήμερων οφειλετών στην οικεία ΔΥΟ προς είσπραξη. Επίσης δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης στους ΟΕΒ, των βεβαιωμένων οφειλών σε δόσεις.

Τέλος, με την παράγραφο 8, διασφαλίζεται ο έλεγχος της νομιμότητας των προσλήψεων του αναγκαίου προσωπικού και επιταχύνεται η διαδικασία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ΟΕΒ, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης γεωργίας αλλά και των καιρών. Σε συνδυασμό δε, με το «αμαρτωλό» παρελθόν αυτών των οργανισμών, καταλήξαμε σε αδιέξοδα. Τέθηκε σε κίνδυνο η παραγωγή, η βιωσιμότητα «υγειών» εκμεταλλεύσεων και συνεπών παραγωγών,  αλλά και η βιωσιμότητα πιστωτών των ΟΕΒ, όπως η ΔΕΗ!

Η εν λόγω τροπολογία άρει άμεσα τα αδιέξοδα και μας δίνει το χρόνο να αντικαταστήσουμε το παρωχημένο βασιλικό διάταγμα που διέπει τη λειτουργίες των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων με ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης παραγωγικής διαδικασίας.

Σας ευχαριστώ.» 


Η τοποθέτηση Τζελέπη

«Ποιο είναι το σχέδιο σας για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων των ΤΟΕΒ ως προς τις οφειλές τους στη ΔΕΗ; Ποιο χρονοδιάγραμμα έχετε και πώς θα το λύσετε;»

Ο υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ν. Σερρών Μιχάλης Τζελέπης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Τρίτης 5-6-2018 στη συζήτηση του Νομοσχεδίου «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ "περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό" και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Τζελέπης, ως Υπεύθυνος του Αγροτικού Τομέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε εκτενώς στην Βουλευτική Τροπολογία σχετικά με τα «Θέματα έργων και Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων». Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Ζήτησα τον λόγο για να τοποθετηθώ όχι επί του νομοσχεδίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά για ένα άλλο εξίσου σημαντικό θέμα. Χθες το βράδυ στις οκτώ η ώρα κατατέθηκε Βουλευτική Τροπολογία για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, που αυτό σηματοδοτεί τη διαχείριση χρήσης νερού από τους αγρότες με τους δικούς τους αυτοδιαχειριζόμενους οργανισμούς. Πρόκειται για «το απόλυτο πραξικόπημα της τροπολογίας»: Το πώς αντιλαμβάνεται η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το Νομοθετικό έργο είναι ξεκάθαρο πια αφού για σοβαρά ζητήματα νομοθετεί με «Βουλευτικές Τροπολογίες». Ενώ περιμένουμε εδώ και τρεις-τέσσερις μήνες, όπως είπε ο Υπουργός Γεωργίας, ότι θα έφερνε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για να γίνει συζήτηση στη Βουλή γι’ αυτούς τους σημαντικούς Οργανισμούς και για το πώς θα λειτουργήσουν, βλέπουμε ότι δεν έχει καν το θάρρος να το φέρει ο ίδιος ο Υπουργός με δική του υπογραφή, οπότε το καταθέτουν οι Βουλευτές της Κυβερνητικής πλειοψηφίας με την μορφή της Τροπολογίας. Γιατί το έφεραν τώρα; Διότι από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά έχουμε από την πλευρά της Κυβερνήσεως, από το αρμόδιο Υπουργείο, να κόβει το ρεύμα στους ΤΟΕΒ που οφείλουν σε μια χρονική συγκυρία όπου οι αγρότες πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες που έχουν τα χωράφια τους και η φυτική τους παραγωγή για νερό και να κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή».

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής τόνισε ότι: «Μετά από τις επανειλημμένες ερωτήσεις που κάναμε για το τι θα γίνει σχετικά με το ότι έχει κοπεί το ρεύμα σε πολλούς ΤΟΕΒ ανά την Ελλάδα, πήραμε μία παράταση που ισχύει ακόμα για δύο-τρεις ημέρες. Μ’ αυτήν την τροπολογία δεν δίνετε μια ολοκληρωμένη λύση για το τι θα κάνετε τώρα με τους ΤΟΕΒ που οφείλουν. Θα συνεχίσετε αυτό το «κατεβάζω τους διακόπτες και δεν έχω ρεύμα για τους αγρότες»; Δεν τιμωρείτε μόνο αυτούς που δεν πλήρωσαν. Τιμωρείτε και τους καλοπληρωτές και οδηγείτε ολόκληρες περιοχές της χώρας έξω από την παραγωγή. Γιατί δεν φέρνετε λύση; Τι θα κάνετε μ’ αυτό; Θα ισχύσουν οι εκατόν είκοσι δόσεις, όπως υποσχεθήκατε; Όχι. Καμία απάντηση. Να συζητήσουμε τώρα για τον Νόμο που φέρατε με Τροπολογία για τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ; Κάθε άλλο. Πρόκειται για ένα «γονατογράφημα» πρόχειρο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει τη λειτουργία των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ, όπως κόπτεσθε, υπέρ των αγροτών. Μιας και σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ποιο είναι το ενδιαφέρον από την πλευρά της Κυβέρνησης σε σχέση με τη χρήση του νερού για αρδευτικούς σκοπούς; Αυτό το νομοσχέδιο; Όχι. Θα σας πω ποιο είναι: Η εξαίρεση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σήμερα, των μικρών και μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων να γίνουν αρδευτικά έργα, γιατί η Κυβέρνηση καθυστέρησε να βάλει τις δύο αιρεσιμότητες για τη διαχείριση του νερού, καταγραφή της απορροής των υδάτινων λεκανών και τιμολόγηση του νερού. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να ενταχθούν μέσα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν τα μισά αγροτικά μας δίκτυα είναι της φαραωνικής εποχής και το 50% του νερού χάνεται στη διαδρομή ή πέφτει στη θάλασσα».

Ακόμα, ο κ. Τζελέπης απευθυνόμενος προς τον Υπουργό έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Ποιο είναι το σχέδιο σας για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων των ΤΟΕΒ ως προς τις οφειλές τους στη ΔΕΗ, ποιο χρονοδιάγραμμα έχετε και πώς θα το λύσετε; Εδώ στο νομοσχέδιο προβλέπεται μέχρι δύο χρόνια και μετά να τα κοινοποιήσουν στη ΔΟΥ. Άλλωστε, το μεγάλο ενδιαφέρον σας για τους αγρότες είναι μόνο φοροεισπρακτικό και εισφοροεισπρακτικό. Τι θα κάνετε τώρα; Θα ήθελα, παρακαλώ, μια απάντηση. Περιμένει με αγωνία όλος ο αγροτικός κόσμος ανά την Ελλάδα, από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, πώς θα λύσετε αυτό το πρόβλημα των ΤΟΕΒ. Κι εσείς φέρνετε ένα «γονατογράφημα» για το τι θα γίνει από δω και πέρα. Και αυτό είναι πολύ πρόχειρο. Θα ήθελα να ήταν εδώ ο αρμόδιος Υπουργός να το συζητήσουμε. Δεν προβλέπει τίποτα για κανέναν εκσυγχρονισμό των συγκεκριμένων οργανισμών. Άλλωστε, το γεγονός ότι για το 2017 οι αγρότες δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, δεν είναι δική τους υπαιτιότητα. Είναι το αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής από τη Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αυτά τα τρία χρόνια, όπου έχουν εξαθλιώσει οικονομικά τους αγρότες η εισφοραφαίμαξη και η φοροαφαίμαξη επί παντός επιστητού και έχουν κοπεί όλα τα μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής».

Κλείνοντας την Ομιλία του, ο Βουλευτής σχολίασε: «Άκουσα από έναν συνάδελφο ότι αυτό το νομοσχέδιο το φέρατε από το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνετε για τους αγρότες. Εγώ θα σας παρακαλούσα να μην δείχνετε τόσο ενδιαφέρον για τους αγρότες, γιατί έχετε καταστρέψει ολοσχερώς τον πρωτογενή τομέα».


Η τοποθέτηση του Σταύρου Αραχωβίτη

«Επί των προηγούμενων κυβερνήσεων καταργήθηκαν οι Υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων (Υ.Ε.Β) που προσέφεραν σημαντικότατο έργο στη διαχείριση των υδάτων και στελεχώνονταν από εξαίρετους εξειδικευμένους επιστήμονες! Ενώ οι ίδιες κυβερνήσεις έδωσαν τους Ο.Ε.Β στους Δήμους ώστε να λειτουργήσουν τελικά, πολλοί από αυτούς, σαν εργαλεία εξυπηρέτησης ημετέρων και να αποδυθούν από κάθε δυνατότητα επιστημονικής υποστήριξης. Τους βρήκαμε καταχρεωμένους, ακριβώς γιατί γίνονταν εξυπηρετήσεις παντός τύπου και όχι παραγωγή έργου.

Η συνολική ανάπτυξη των Οργανισμών αυτών είναι χρέος μας προς τον αγροτικό κόσμο αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της υπαίθρου. Κι αυτό γιατί η διαχείριση του νερού, του οποίου η γεωργία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής, είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της ίδιας της γεωργικής παραγωγής αλλά και για τη ζωή στην ύπαιθρο. Σήμερα, με την Κλιματική αλλαγή να είναι παρούσα, η διαχείριση του νερού με επιστημονικό, και όχι πελατειακό τρόπο, είναι αδήριτη αναγκαιότητα.

Σπάσαμε λοιπόν τον «αμαρτωλό» δεσμό και επαναφέραμε τους ΟΕΒ στις Περιφέρειες, ώστε να έχουν καλύτερη επιστημονική υποστήριξη, έλεγχο και εποπτεία.

Με την τροπολογία 1609 για τους ΤΟΕΒ και τους οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων γενικότερα, που εισηγούμαστε, αντιμετωπίζονται επίσης θέματα εισπραξιμότητας, όπως η διαδικασία και οι προθεσμίες είσπραξης των οφειλών υπέρ ΟΕΒ. Προβλέπεται η υποχρεωτική αποστολή των οφειλών στην οικεία ΔΟΥ προς είσπραξη, όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Παρέχεται επίσης στους ΟΕΒ η δυνατότητα ρύθμισης καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών σε δόσεις.

Όλα τα παραπάνω θα δώσουν νέα δυναμική στη συνολική λειτουργία και την οικονομική βιωσιμότητα των ΟΕΒ ώστε να ανταποκριθούν στον τωρινό αλλά και το μελλοντικό τους σημαντικότατο ρόλο».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία