BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Νέα μέθοδος «σκανάρει» τα συσκευασμένα τροφίμα χωρίς να τα αλλοιώνει

Μία νέα αποτελεσματική μέθοδο για το «σκανάρισμα» των ποιοτικών χαρακτηριστικών των συσκευασμένων προϊόντων τροφίμων όπως το ελαιόλαδο,, που βασίζεται στη «Φασματοσκοπία Ράμαν» (Raman Spectrometry), έφεραν στο φως έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβας (Ισπανία).

Νέα μέθοδος  «σκανάρει» τα συσκευασμένα τροφίμα χωρίς να τα αλλοιώνει

3
0

 Συγκεκριμένα, η κα Ενκαρναθιόν Καμπαγιέρο Νίαζ,  από το Τμήμα Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου της Κόρδοβας, πραγματοποίησε πρόσφατα επίσκεψη στο Ινστιτούτο Χημικών Τεχνολογιών και Ανάλυσης του Πολυτεχνείου της Βιέννης προκειμένου να διενεργήσει σειρά πειραμάτων για την εξακρίβωση της χρησιμότητας της Φασματοσκοπίας Ράμαν στην ανίχνευση καροτενοειδών ενώσεων σε χυμούς.

 Τα αποτελέσματα της έρευνάς της ήταν πολύ ενθαρρυντικά, καθώς η φασματοσκοπία Ράμαν βρέθηκε ότι τελικά, όχι μόνο μπορεί να ανιχνεύσει τα καροτενοειδή σε χυμούς αλλά επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διάκριση ελαίων (π.χ. ελαιολάδων)  με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, στην ανίχνευση μικροοργανισμών, υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων ή αντιοξειδωτικών ενώσεων σε φρούτα και λαχανικά αλλά και στην ποσοτικοποίηση του πρωτεϊνικού περιεχομένου ή του περιεχομένου σε λίπος και της νοθείας, των γαλακτοκομικών προϊόντων. Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό ότι, η φασματοσκοπία Ράμαν δεν προκαλεί καμία απολύτως αλλοίωση στα τρόφιμα ή στα προϊόντα τροφίμων που «σκανάρει».

 Η σημαντικότερη συνεισφορά της ανακάλυψης αυτής είναι η απόδειξη ότι η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει στην εξασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων χωρίς να τα αλλοιώνει και έχει πλήθος προεκτάσεων, όπως οι έλεγχοι για την καταλληλότητα των τροφίμων που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων.

 Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, το μηχάνημα που χρησιμοποιείται για τη φασματοσκοπία Ράμαν μπορεί να πραγματοποιήσει την ανάλυση των συσκευασμένων τροφίμων από απόσταση αρκετών μέτρων. Έτσι, πραγματοποιείται πρακτικά μία ποιοτική ανάλυση του τροφίμου χωρίς καν να ανοιχτεί η συσκευασία του.

 

 Πηγή: olimerca.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία