BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Σεμινάριο ΕΣΥΦ για καλιμπράρισμα ψεκαστικών

Εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου, βαθμονόμησης και της ορθής χρήσης ψεκαστικού εξοπλισμού διοργάνωσε στις 4 Ιουνίου στη Χάλκη Λάρισας ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.), στα πλαίσια της νέας νομοθεσίας που αφορά τη χορήγηση πιστοποιητικού επιθεώρηση 3ετίας.

Σεμινάριο ΕΣΥΦ για καλιμπράρισμα ψεκαστικών

1
0

 Στο σεμινάριο συμμετείχαν πάνω από 50 παραγωγοί, εκπρόσωποι δημόσιων φορέων και γεωπονικών συλλόγων ενώ στη διοργάνωση εκτός από τον ΕΣΥΦ, συμμετείχε η βιομηχανία μεταποίησης βιομηχανικής τομάτας ΑΒΕΚ Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος για την Ασφαλή  και Ορθολογική Χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων (www.safeuse.gr) και των απαιτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης .

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες αγρού με τη βοήθεια του κ. Βασίλη Μιχαλούλη (μέλος του Α.Σ. ΘΕΣ.ΤΟ.) είχε ως στόχο την ενημέρωση παραγωγών, εκπροσώπων γεωτεχνικών φορέων, Υπηρεσιών του ΥΠΑΠΕΝ και της Περιφέρειας ως προς τις προτεινόμενες ορθές γεωργικές πρακτικές σχετικά με τη βαθμονόμηση του εξοπλισμού γεωργικών φαρμάκων και τη λειτουργία του με ελάχιστους κινδύνους για τον χρήστη, ζωικά και φυτικά είδη που δεν αποτελούν στόχο, καθώς και το περιβάλλον περιλαμβανομένων των υδάτων.

Η βαθμονόμηση ψεκαστικού μηχανήματος είναι αναγκαία τουλάχιστον μία (1) φορά ετησίως και ειδικά πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου ώστε να γνωρίζει ο κάθε παραγωγός την πραγματική παροχή σε λίτρα ανά στρέμμα που αποδίδει το ψεκαστικό του μηχάνημα.

Επίσης είναι απαραίτητη για τον επιτυχή έλεγχο των ψεκαστικών μηχανημάτων σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση για το σύστημα επιθεώρησης εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων και διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικού επιθεώρησης (ΦΕΚ 671/Β’/21-04-2015) και τη χορήγηση πιστοποιητικού για τρία (3) χρόνια. Ειδικότερα αφορά το άρθρο 22 και 38 του νόμου 4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8) σχετικά με την επιθεώρηση του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων, με το οποίο εναρμονίζεται το άρθρο 8 και το Παράρτημα ΙΙ της οδηγίας 2009/128/ΕΚ με σκοπό την επίτευξη της ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.

Η διαδικασία βαθμονόμησης καταγράφηκε σε βίντεο με σκοπό τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού που θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα καθώς και στις χώρες μέλη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ECPA).

Στο σεμινάριο συμμετείχαν παραγωγοί των ΑΒΕΚ ΝΟΜΙΚΟΣ Α.Ε., Α.Σ. ΘΕΣ.ΤΟ., Α.Σ.Ο.Π. Ξυνιάδος, καθώς και εκπρόσωποι από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφοϋδατικών Πόρων & Λιπασμάτων, Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής), από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, από το Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Λάρισας, το Σύλλογο επαγγελματιών γεωπόνων Ν. Λάρισας, από την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων και από τον ECPA.

Σχετικά με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.): Ο Ε.ΣΥ.Φ ιδρύθηκε το 1970, με έδρα την Αθήνα και εκπροσωπεί τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ECPA) και κατ' επέκταση βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυτοπροστασίας (CropLife International). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε στο www.esyf.gr.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία