BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Δίδυμες γραμμές για περισσότερο καλαμπόκι

Οι μεγαλύτερες αποδόσεις κατά 5-10% που πέτυχε το καλαμπόκι σε ποτιστικά χωράφια της Ισπανίας και της Ιταλίας, μετά από πειράματα δύο ετών, οδήγησε τις εταιρείες να μεταφέρουν την τεχνογνωσία της σποράς σε δίδυμες γραμμές στην Ελλάδα.

Δίδυμες γραμμές για περισσότερο καλαμπόκι

6
1
Η δοκιμαστική εφαρμογή της νέας μεθόδου έγινε σε πολύ περιορισμένη έκταση και σε επιλεγμένες περιοχές, την άνοιξη του 2013. Ένας από τους «ανήσυχους» παραγωγούς είναι ο Θέμης Καλπακίδης από την Καβάλα, ο οποίος μας είπε ότι μέχρι στιγμής η ανάπτυξη των φυτών προχωράει κανονικά.

Σπαρτική Monosem Plus4 Twin Ro
Η μόνη διαφορά από άποψη εξοπλισμού για την εφαρμογή της τεχνικής αφορούσε την σπαρτική, την οποία διέθεσε για πρώτη φορά η εταιρεία AGER Υιοί Γ. Χριστιά. Πρόκειται για τo μοντέλο Monosem Plus4 Twin Row.

Σκάλισμα και συγκομιδήΣτη συνέχεια της καλλιεργητικής περιόδου χρησιμοποιήθηκε το ίδιο σκαλιστήρι που είχε ο παραγωγός, με μία μικρή προσαρμογή στις αποστάσεις. Ουσιαστικά, «στένεψε» το εύρος του σκαλίσματος από τα 75 εκατοστά στα 50 εκ. Όσον αφορά τη μηχανή συγκομιδής, αυτή θα είναι η ίδια, χωρίς καμία προσαρμογή σε σχέση με τη μονή φύτευση
Η σπορά σε δίδυμες γραμμές έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού των φυτών καλαμποκιού μέχρι και 10.000 φυτά ανά στρέμμα. Συγκεκριμένα στο χωράφι του κ. Καλπακίδη, φύτρωσαν περίπου 9.100 φυτά.
Το ένα πλεονέκτημα, που έδειξαν οι εφαρμογές σε ιταλία και Ισπανία, είναι ότι η διπλή γραμμή δεν έχει συνέπειες στον ανταγωνισμό μεταξύ των φυτών, όπως συμβαίνει, συνήθως, με την αύξηση της πυκνότητας των γραμμών.
Το άλλο πλεονέκτημα είναι ότι για την ίδια έκταση φυτείας χρησιμοποιείται η ίδια ποσότητα λιπάσματος και φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, με αποτέλεσμα να εξοικονομεί χρήματα ο παραγωγός, αφού πετυχαίνει και 5-10% αύξηση της απόδοσης.
Η μόνη διαφορά είναι ότι απαιτείται ουσιαστικά η διπλάσια ποσότητα σπόρου, του οποίου όμως το μερίδιο στο κόστος παραγωγής είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις υπόλοιπες εισροές

Το κατάλληλο υβρίδιο Εξάλλου, σημαντικό ρόλο παίζει η επιλογή του κατάλληλου υβριδίου καλαμποκιού, το οποίο πρέπει να συνδυάζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
● Ισχυρό ριζικό σύστημ
● Ισχυρό στέλεχο
● Ορθόφυλλο φυτό με άριστο stay gree
● Αντοχή σε συνθήκες στρες (θερμοκρασία, νερό
● Προσαρμογή σε υψηλές πυκνότητες σποράς

Από Σεπτέμβρη τα νεότεραΕάν όλα πάνε καλά με τις καιρικές συνθήκες, η συγκομιδή του Σεπτεμβρίου θα μας δείξει πόσο μπορεί να βελτιωθεί η απόδοση με τη νέα τεχνική, αλλά ούτως ή άλλως θα πρέπει να περιμένουμε και τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής, για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.
Πάντως, στις ΗΠΑ, όπου η εφαρμογή της διπλής γραμμής φύτευσης μετράει ακόμα περισσότερα χρόνια, οι δοκιμές έχουν δείξει ότι μπορεί να επεκταθεί με εξίσου θετικά αποτελέσματα στις καλλιέργειες της σόγιας, του βαμβακιού, του ηλίανθου και του σόργου
Βέβαια, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ήδη τα περιθώρια αύξησης των αποδόσεων είναι πολύ μικρά
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-08-2013 13:25ΚΡΑΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΝ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΨΙΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ. -15 ΕΥΡΩ ΟΡΓΩΜΑ+5 ΕΥΡΩ ΔΙΣΚΟΣΒΑΡΝΑ +25 ΕΥΡΩ ΣΠΟΡΟΣ+25 ΕΥΡΩ ΒΑΣ.ΛΙΠΑΣΜΑ+5ΕΥΡΩ ΣΠΟΡΑ+5 ΕΥΡΩ ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΙ+8 ΕΥΡΩ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΙΑ+20 ΕΥΡΩ ΛΙΠΑΝΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ+7 ΕΥΡΩ ΝΕΡΑ/ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΔΗΛΑΔΗ=115 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ. ΕΑΝ ΠΑΡΩ 1000 ΚΙΛΑ ΜΕΣΩ ΟΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΑΖΙ ΕΧΟΥΜΕ 200-115= 85 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ . ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΑΛΛΑ...... ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΞΩ???? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΝΘΑΡΥΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΝ ΠΕΡΥΣΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΓΝΩΜΗ.....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία