BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος μεσαίας τάσης

Έντονο σκεπτικισμό προκαλεί στις τάξεις των βιομηχανιών και όχι μόνο η νέα αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος της μέσης τάσης.

reuma

5
0

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί πελάτες της μέσης τάσης, που μέχρι σήμερα είχαν στα τιμολόγιά τους ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα, πληροφορήθηκαν από τον προμηθευτή τους ότι αλλάζει η ρήτρα, η οποία πλέον θα καθορίζεται σε συνάρτηση με την τιμή του ρεύματος στο ενεργειακό χρηματιστήριο.

Η αλλαγή αυτή αφορά τόσο στις βιομηχανίες της μέσης τάσης, όσο και άλλους κλάδους επιχειρήσεων όπως σούπερ μάρκετ, μεγάλες αλυσίδες λιανικής κλπ. Με την αλλαγή της ρήτρας, όπως συνέβη και στη χαμηλή τάση, οι πελάτες της Μέσης Τάσης θα δουν υπέρογκες αυξήσεις, που επηρεάζουν ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις έντασης ενέργειας, δηλαδή εκείνες στις οποίες το κόστος του ρεύματος αποτελεί μεγάλο ποσοστό του συνολικού λειτουργικού κόστους.

Ενδεικτική της δεινής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι βιομηχανίες είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή η Ελληνική Παραγωγή, τονίζοντας ότι το συνολικό κόστος παραγωγής της ελληνικής βιομηχανίας έχει επιβαρυνθεί κατά 20 έως 40%.

Μάλιστα η Ελληνική Παραγωγή επισημαίνει ότι στην Ελλάδα οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση είναι οξύτερες καθώς στη χώρα μας η διαπραγμάτευση του συνόλου της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιείται μέσω της ημερήσιας χονδρεμπορικής αγοράς, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αγορές, στις οποίες το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς λειτουργεί μέσω διμερών συμβολαίων με κλειδωμένες τιμές, που αντισταθμίζουν τον κίνδυνο στην περίπτωση απότομης αύξησης των τιμών για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Η Ελληνική Παραγωγή κάνει λόγο για εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνεται ιδίως για τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, καθώς η εκτόξευση των τιμών ενέργειας έρχεται να προστεθεί στην παράλληλη αύξηση των διεθνών τιμών πρώτων υλών, του κόστους των μεταφορών και των σοβαρών προβλημάτων επάρκειας και καθυστερήσεων στις διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας. 

Σε κάθε περίπτωση η ενεργειακή κρίση δεν αφορά μόνο τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Αυτό καταδεικνύει και η πρόσφατη  παρέμβαση που έκαναν 11 μεγάλοι ευρωπαϊκοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι που εκπροσωπούν κλάδους έντασης ενέργειας, όπως χαλυβουργίες, υαλουργίες, κεραμοποιίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου και άλλες προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα οι σύνδεσμοι καλούν την ΕΕ να λάβει μέτρα άμεσης ενίσχυσης που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ακραίων τιμών ενέργειας οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία.

Παράλληλα οι σύνδεσμοι ζητούν μέτρα που θα διασφαλίζουν ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε ικανοποιητικές τιμές προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του ευρωπαϊκού Green Deal.

Στην επιστολή οι βιομηχανίες επισημαίνουν ότι οι τιμές του ηλεκτρισμού έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, έως και 4 με 5 φορές σε σύγκριση με πέρυσι.

Κύριος λόγος είναι οι ανισορροπίες στην αγορά του φυσικού αερίου αλλά και εποχικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής από ΑΠΕ, η μειωμένη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αλλά και τα αυξημένα κόστη για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που έχουν μετακυληθεί στις τιμές του ηλεκτρισμού.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία