BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Με ενεργειακό μπλακ άουτ κινδυνεύει η πρώην ανατολική Γερμανία

Το Βερολίνο κινδυνεύει να ξεμείνει από καύσιμα, εκτός αν Γερμανοί αξιωματούχοι βρουν έναν τρόπο να αποτρέψουν να πέσει θύμα της γεωπολιτικής ένα απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου.

claudio-schwarz-purzlbaum-TScGhJM716g-unsplash

119
0

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ένα διυλιστήριο στα πολωνικά σύνορα, το οποίο προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων για το αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας όπως και για τα οχήματα της περιοχής, βρίσκεται εν μέσω αντιπαράθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ένα σχέδιο απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους απειλεί να πνίξει τις προμήθειες στις εγκαταστάσεις στη μικρή πόλη Schwedt, κάτι που θα «ακρωτηριάσει» το Βερολίνο και μεγάλο μέρος της ανατολικής Γερμανίας στη διαδικασία.

Το διυλιστήριο PCK συνδέεται απευθείας με έναν αγωγό που αντλεί ρωσικό αργό από την άλλη πλευρά των Ουραλίων. Επειδή η εγκατάσταση απέχει πολύ από ένα σημαντικό λιμάνι, δεν υπάρχει εύκολη εναλλακτική λύση και το γεγονός ότι ελέγχεται από την πρωταθλήτρια πετρελαίου του Κρεμλίνου Rosneft πολλαπλασιάζει την πολυπλοκότητα.

Από το Βερολίνο μέχρι τις ακτές της Βαλτικής της Γερμανίας και μέρη της δυτικής Πολωνίας, «σχεδόν κάθε αεροπλάνο, αστυνομικό, πυροσβεστικό όχημα και ασθενοφόρο τροφοδοτείται με καύσιμα από το Schwedt», δήλωσε η Annekathrin Hoppe, δήμαρχος της πόλης των 34.000 κατοίκων στον ποταμό Oder. Το κλείσιμο του διυλιστηρίου «θα ήταν καταστροφή».

Η εγκατάσταση, η οποία καλύπτει μια έκταση διπλάσια από το Central Park της Νέας Υόρκης, χτίστηκε τη δεκαετία του 1960 για να εδραιώσει την εξάρτηση της πρώην κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας από τη Σοβιετική Ένωση. Ο αγώνας για την εξεύρεση λύσης δείχνει ότι αυτοί οι δεσμοί είναι ακόμα ισχυροί, τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Πηγή: Euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία