BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Δεν θα ληφθούν το 2023 οριζόντια μέτρα στήριξης λέει το Eurogroup

Την αντίθεσή τους με την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Staikuras_INT_Eurogroup_Vrixeles

97
0

«Η ευρεία υποστήριξη της συνολικής ζήτησης μέσω δημοσιονομικών πολιτικών το 2023 δεν δικαιολογείται», τονίζουν συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και σημειώνουν ότι τα μέτρα των κρατών-μελών πρέπει να στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υπογραμμίζουν ακόμη ότι απαιτείται ο συντονισμός των χωρών της Ευρωζώνης, ώστε να μην υπάρξουν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους καθώς και στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού με βιώσιμο τρόπο, διευκολύνοντας έτσι και το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή κοντά στο 2%», επισημαίνεται στην κοινή δήλωση των υπουργών.

Οι υπουργοί Οικονομικών σημειώνουν ακόμη πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση του εξωτερικού σοκ που προκαλείται στην οικονομία «θα επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τους εθνικούς μας προϋπολογισμούς και ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιβραδύνουν την απαραίτητη προσαρμογή της ζήτησης για κατανάλωση ενέργειας».

Εν τω μεταξύ, πρόταση για περισσότερη ευελιξία με δημοσιονομικούς στόχους α λα καρτ αναμένεται να καταθέσει στα τέλη Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Επιτροπή σχεδιάζει να εκπονήσει πολυετή προγράμματα στα μέτρα των εθνικών κυβερνήσεων για τη χαλιναγώγηση του χρέους και την ταυτόχρονη ενθάρρυνση των δημοσίων επενδύσεων σε τομείς προτεραιότητας όπως η πράσινη ενέργεια ή η άμυνα. Η ιδέα πίσω από αυτή την προσέγγιση είναι ότι τα κράτη-μέλη θα έχουν περισσότερο έλεγχο στον σχεδιασμό των εθνικών προγραμμάτων τους.

Πηγή: Καθημερινή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία