BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Κοινό μέτωπο Αθήνας και Αιγύπτου ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα

Μολονότι η Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκε από τη νέα επιθετική ενέργεια της Άγκυρας κατά της χώρας μας με τη χθεσινή υπογραφή του τουρκολιβυκού «μνημονίου» για τους υδρογονάνθρακες, από μόνη της η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ανησυχητική και θέτει σε απόλυτη επιφυλακή τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα.

pmoxmQZtzqcxznqen2dq

126
0

ο ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η Τουρκία θα προχωρήσει στο επόμενο, ακόμα πιο επικίνδυνο βήμα, επιλέγοντας να επιχειρήσει έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή που καθορίζεται από την ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου, νότια της Κρήτης.

Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Παράλληλα, περιμένουν να δουν το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας που υπογράφτηκε στην Τρίπολη μεταξύ των Τούρκων και της φιλοτουρκικής αμφισβητούμενης -ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας- κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, δεδομένου ότι ακόμα υπάρχουν αρκετά θολά σημεία που δεν έχουν ξεκαθαρίσει, καθώς και τον χάρτη που θα δημοσιεύσει η τουρκική δημόσια εταιρεία πετρελαίου για να διαπιστωθούν οι προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού.

Η ελληνική πλευρά κατήγγειλε άμεσα την παράνομη σύμπραξη στην Τρίπολη και σκοπεύει να διεθνοποιήσει και τις νέες προκλήσεις της γείτονος χώρας. Θα το κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα την προσεχή Παρασκευή, αλλά και στην απογευματινή συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, ήδη το κάνει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη, τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ, αλλά και τον Ισραηλινό ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε. και Ισραήλ.

Περιφερειακή σταθερότητα

Με ικανοποίηση το Μέγαρο Μαξίμου δέχτηκε τη γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, που υπενθυμίζει ότι η Ε.Ε. θεωρεί πως το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας - Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών. Ζήτησε δε να «αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τον Σαμέχ Σούκρι, ομόλογό του της Αιγύπτου, άμεσα ενδιαφερόμενης χώρας, την οποία ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί την προσεχή Κυριακή. Οι δύο χώρες φέρονται να έχουν σχηματίσει κοινό μέτωπο και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αμφισβητούν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης.

Την ίδια ώρα, ασαφές παραμένει ποιος είναι ο ισχυρός στον «εμφύλιο» που εξακολουθεί να ταλανίζει τη Λιβύη και ενώ την τουρκολιβυκή συμφωνία έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως άκυρη ο Πρόεδρος και η Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Οι Τούρκοι δεν περίμεναν τη συγκεκριμένη εξέλιξη και πιάστηκαν εξ απροόπτου. Εμείς από την πλευρά μας διεθνοποιούμε το θέμα και ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», σημειώνει στο Euro2day.gr στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν συμφέρει την Άγκυρα να επιδιώκει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή στην ανατολική Μεσόγειο.

Ως σημαντικό κομμάτι στο παζλ που διαμορφώνεται σε γεωστρατηγικό επίπεδο στην περιοχή πρέπει να θεωρηθεί το ξαφνικό ταξίδι του Συμβούλου Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, στην Κωνσταντινούπολη, το Σαββατοκύριακο, όπου συνάντησε το «δεξί χέρι» του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

Ίσως από το συγκεκριμένο τετ α τετ να κριθεί εν πολλοίς και ενδεχόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στην Πράγα, όπου έχει προσκληθεί ο Τούρκος πρόεδρος.  «Αν ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος είναι αυτός που έχει δυναμιτίσει το κλίμα, επιδιώξει συνάντηση, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά», διαμήνυσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αφήνοντας έτσι το ζήτημα ανοιχτό. 

Πηγή: Euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία