BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Στάσιμη η Wall Street με γεωπολιτικές εντάσεις και ανησυχίες για τα επιτόκια

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να συνεχίζουν να ελπίζουν ότι είναι ακόμα εφικτό να αποφευχθεί μια "γενικευμένη κρίση" στη Μέση Ανατολή.

b214p1

13
0

Την επενδυτική προσοχή συγκέντρωσαν σήμερα και οι ομιλίες δύο κορυφαίων αξιωματούχων της Federal Reserve που φαίνεται να απομακρύνουν ακόμα περισσότερο τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. 

Σε ομιλία του σήμερα στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι τα τελευταία απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν πως η Federal Reserve χρειάζεται περισσότερο χρόνο πριν μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια.

"Τα τελευταία στοιχεία είναι ξεκάθαρο πως δεν μας έδωσαν περισσότερη εμπιστοσύνη [ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνει προς τον στόχο του 2%] και αντίθετα δείχνουν πως είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερο από το αναμενόμενο για να πετύχουμε αυτή την εμπιστοσύνη", δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ σε ομιλία του 

"Αυτή την στιγμή, δεδομένης της ισχυρής εικόνας που παρουσιάζει η αγορά εργασίας και της προόδου στον πληθωρισμό μέχρι τώρα, είναι σκόπιμο να δώσουμε στην περιοριστική πολιτική περισσότερο χρόνο για να δουλέψει και να αφήσουμε τα στοιχεία και τις τάσεις να μας οδηγήσουν", ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης. 

Η απόδοση στο διετές των ΗΠΑ ξεπέρασε το 5%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο λίγο μετά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη. Την ίδια στιγμή, η απόδοση στο 10ετές ενισχύθηκε σε υψηλό πέντε μηνών.  

Νωρίτερα σήμερα ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve, Φιλιπ Τζέφερσον προειδοποίησε ότι "θα είναι σκόπιμο να παραμείνει σε ισχύ η τρέχουσα περιοριστική στάση της πολιτικής για περισσότερο", στην περίπτωση που ο πληθωρισμός δεν επιβραδύνει.

Δείκτες - Στατιστικά  

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 63,86 μονάδες ή 0,17% και έκλεισε στις 37.798,97 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 10,41 μονάδες ή -0,21% στις 5.051,41 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 19,77 μονάδες ή -0,12% στις 15.865,12 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η UnitedHealth Group με άλμα 23,26 δολ. ή 5,22% και κλείσιμο στα 468,89 δολ. μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το τελευταίο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. 

Ακολουθούν η Salesforce με άνοδο 1,65% στα 277,41 δολ. και η Boeing με κέρδη 1,63% στα 170,55 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν οι Johnson & Johnson (-2,13%) Apple (-1,92%) και Honeywell International (-1,71%)

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, ο τίτλος της Morgan Stanley σημείωσε άλμα 2,5% καθώς ο τραπεζικός κολοσσός ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη του α’ τριμήνου. 

Στο μεταξύ, η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα συνεχίζει να ελπίζει ότι μπορεί να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση στη Μέση Ανατολή εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στην πρωτοφανή επίθεση του Ιράν στα εδάφη του αυτό το σαββατοκύριακο. 

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ το οποίο θα συνεδρίαζε σήμερα για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν αναβλήθηκε και θα συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη. 

Την ίδια ώρα, οι δυτικοί σύμμαχοι επιδίωκαν την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, ώστε να αποτρέψουν το Ισραήλ από μια σημαντική κλιμάκωση.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν τις κυρώσεις και θα συνεργαστούν με τους συμμάχους για να αντιμετωπίσουν την "κακόβουλη και αποσταθεροποιητική δραστηριότητα" του Ιράν. Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, η Γέλεν σημείωσε πως όλες οι επιλογές για τη διακοπή της "χρηματοδότησης της τρομοκρατίας" του Ιράν βρίσκονται στο τραπέζι και αναμένει την ανακοίνωση περαιτέρω κυρώσεων κατά του Ιράν τις προσεχείς ημέρες.

πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία