Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Αποκλείει ο Νοβότνι αύξηση των βασικών επιτοκίων το 2018 στην Ευρώπη

Απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης, μέσα στο 2018 των βασικών επιτοκίων στην Ευρώπη, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του το μεσημέρι εφ' όλης της ύλης, στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Αποκλείει ο Νοβότνι αύξηση των βασικών επιτοκίων το 2018 στην Ευρώπη

0
0

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου αυτό συνέβη ήδη από την πλευρά της Ομοσπονδιακής της Τράπεζας (Fed), στην Ευρώπη θα αργήσει κάπως ακόμη να υπάρξει άνοδος του βασικού επιτοκίου, ανέφερε, σημειώνοντας πως λείπει ακόμη ο κατάλληλος δείκτης πληθωρισμού του 2% στην Ευρωζώνη, στην οποία αυτή τη στιγμή είναι στο 1,4%.

«Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή είναι ακόμη προσεκτική» επεσήμανε ο Έβαλντ Νοβότνι, προσθέτοντας πως ωστόσο στα επιτόκια κρατικών ομολόγων μακράς διάρκειας παρατηρείται ήδη άνοδος των επιτοκίων.

Καμία ανησυχία δεν εκφράζει ο ίδιος εξαιτίας των οπισθοχώρησης των χρηματιστηριακών δεικτών τις προηγούμενες ημέρες, καθώς, όπως παρατήρησε στη συνέντευξή του, «πρόκειται μάλλον για μία εξομάλυνση, για ένα λογικό σημάδι αφύπνισης» και οι δείκτες είναι τώρα εκεί όπου ήταν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, η οποία είχε σημαδευτεί με σαφείς αυξήσεις.

Κατά τη γνώμη του, πίσω από τις υποχωρήσεις βρίσκεται και η αναμονή ότι οι νομισματικές τράπεζες θα μπορούσαν να ανεβάσουν τα επιτόκια τους, ενώ άμεση αιτία για τις υποχωρήσεις ήταν μία ταχύτερη και υψηλότερη αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ, που θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη ζήτηση, ταχύτερη άνοδο των τιμών και ως εκ τούτου μία ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία