BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Zυμώσεις για αποκλεισμό κακοπληρωτών από το διάδοχο νόμο Κατσέλη

Με στόχο τον πλήρη αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών από το νέο πλαίσιο προστασίας αδύναμων δανειοληπτών, συνεχίζονται οι ζυμώσεις για την οριστικοποίηση του νόμου που θα διαδεχθεί τον ν. Κατσέλη/Σταθάκη.

kokkina-daneia1

Agronews

0
0

Ανοιχτό είναι σήμερα το ενδεχόμενο νέας τηλεδιάσκεψης με τους «θεσμούς», καθώς με ορίζοντα το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, στόχος είναι το σχέδιο νόμου να συμφωνηθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή, ει δυνατόν, μέσα στην εβδομάδα αυτή.

Η διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» εστιάζεται τώρα στο ύψος των περιουσιακών κριτηρίων υπαγωγής στον νόμο, καθώς αυτά κρίνονται απαράδεκτα υψηλά δεδομένου ότι προστατεύουν δανειολήπτες με περιουσία έως 500.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό προκύπτει από την προϋπόθεση που θέτει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει ότι για να υπαχθεί κάποιος σε καθεστώς προστασίας, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 200% της οφειλής του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι «θεσμοί» πιέζουν ώστε το ποσοστό αυτό να υποχωρήσει κοντά στο 100% και το περιουσιακό κριτήριο να διαμορφωθεί στις 300.000 ευρώ.

Οι «θεσμοί» έχουν κρίνει εξαρχής γενναιόδωρο και το κριτήριο για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που ορίζεται στις 250.000 ευρώ. Ωστόσο, οι τράπεζες έχουν επιχειρηματολογήσει ότι ουσιαστικά προϋπάρχει ο «κόφτης» του ύψους των 130.000 ευρώ συνολικού δανεισμού με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, ο οποίος θα "κόψει" πολλούς στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι διασφάλιση έναντι της εισόδου στρατηγικών κακοπληρωτών στον νέο νόμο, δίνει το γεγονός ότι αυτός θα αφορά μόνο όσους είχαν ήδη «κόκκινο» δάνειο, δηλαδή δάνειο σε καθυστέρηση τριών μηνών και άνω, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Ωστόσο, αυτή η ημερομηνία, όπως τονίζουν, πρέπει να «γραφτεί σε πέτρα» και να μην αποτελέσει αντικείμενο λαϊκισμού από τον πολιτικό κόσμο.

Συνδυαστικά, το όριο δανεισμού των 130.000 ευρώ με την αντικειμενική αξία των 250.000 ευρώ για την πρώτη κατοικία θα προστατεύσουν, μέχρι την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τους δανειολήπτες από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους.

Ειδικότερα, μέχρι πριν από το Πάσχα, οπότε εκτιμάται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη να δεχτεί τις πρώτες αιτήσεις υπαγωγής στον νέο «νόμο Κατσέλη», θα υπάρξει αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Η αναστολή αυτή, όμως, θα αφορά όσους πληρούν συνδυαστικά τα δύο ανωτέρω κριτήρια και όχι αυτούς που π.χ. έχουν υπολειπόμενη οφειλή 80.000 ευρώ με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, αλλά δάνειο του 1 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα περιπτώσεις όπως του παραδείγματος, μπλόκαραν τους πλειστηριασμούς.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα περάσουν όλες οι αιτήσεις των δανειοληπτών που θα αιτηθούν προστασία με τον νέο νόμο, θα αναβαθμίζεται συνεχώς και θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέσα σε έξι μήνες.

Η ανησυχία των «θεσμών» για το εάν ο νέος νόμος θα καταφέρει να «εκπαραθυρώσει» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δεν έχει να κάνει μόνο με τον στόχο της αποκατάστασης κουλτούρας πληρωμών και την αποφυγή του ηθικού κινδύνου (δηλαδή την "επιμόλυνση" μέχρι σήμερα συνεπών δανειοληπτών). Σχετίζεται και με το γεγονός ότι στο μέλλον, το σχέδιο νόμου μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη χορήγηση πιστώσεων και την τιμολόγηση των ενυπόθηκων δανείων.

Όπως εκτιμούν, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αυστηροποιήσουν αδικαιολόγητα τους όρους δανειοδότησης, ιδίως προκειμένου να αντισταθμίσουν τυχόν πιστωτικές ζημίες από την εφαρμογή του σχεδίου νόμου, με συνέπεια να ανεβάσουν το κόστος χρηματοδότησης γενικότερα για την οικονομία, και ειδικότερα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που, αν και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, συνεχίζουν να εξυπηρετούν τις οφειλές τους.

Τεχνικά, οι "θεσμοί" βλέπουν κίνδυνο ενθάρρυνσης των στρατηγικών κακοπληρωτών και από την αυτοδίκαιη αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία αρχίζει από την κοινοποίηση της αίτησης στους πιστωτές μέσω της πλατφόρμας και μπορεί να παραταθεί μέχρι και την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης.

Αυτή, όπως εκτιμούν, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να υποβάλλουν αίτηση ακόμη και όταν δεν είναι επιλέξιμοι, ιδίως από τη στιγμή που οι δικαστικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες.

Επιπλέον, η δυνατότητα έκδοσης προσωρινής διαταγής από το πρωτοβάθμιο ή το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, με την οποία παρατείνεται η αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που χορηγείται αυτοδίκαια κατά το στάδιο της διαδικασίας της πλατφόρμας, σε συνδυασμό με την επιλογή που παρέχει το σχέδιο νόμου στους αιτούντες να υποβάλλουν διαρκώς νέες αιτήσεις ρύθμισης οφειλών τους εφόσον δεν τελεσφορήσει ή εφόσον οι ίδιοι αποσύρουν προγενέστερη αίτησή τους, θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Αυτοί θα μπορούν να ζητούν την υπαγωγή τους σε ρύθμιση από τη στιγμή που, στην πράξη, τα δύο αυτά στοιχεία οδηγούν σε αναστολή του συνόλου των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κύριας κατοικίας για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία