BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Η Κίνα ρίχνει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο για τόνωση οικονομίας

Στην μείωση ενός βασικού βραχυπρόθεσμου επιτοκίου κατά δέκα μονάδες βάσης προχώρησε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) καθώς έκρινε πως τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στη χώρα μετά την κατάργηση των περιορισμών λόγω πανδημίας δεν έδωσαν την αναμενόμενη δυναμική στην οικονομία.

b49344b9912b4ab9b599902ac57e2c23

143
0

Συγκεκριμένα, η PBOC μείωσε το επταήμερο επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς στο 1,9% από 2%, εισφέροντας 2 δισ. γουάν μέσω των επταήμερων repos της. 

Αυτή είναι η πρώτη τέτοια κίνηση της κεντρικής τράπεζας από τον Αύγουστο και ακολουθεί τις μεγαλύτερες τράπεζες της περιοχής που μείωσαν τα επιτόκια καταθέσεων την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας ότι υπάρχει περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.

Η κίνηση έρχεται ενόψει της απόφασης για το επιτόκιο της διευκόλυνσης μεσαίου δανεισμού της PBOC, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί την Πέμπτη. Εν τω μεταξύ, το αρχικό επιτόκιο δανείου της τράπεζας έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθεί στις 20 Ιουνίου.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το γουάν υποχώρησε κατά 0,25% έναντι του δολαρίου στα 7,1618 δολάρια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS Global Wealth Management αναμένεται περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής στο μέλλον.

"Πιστεύουμε ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στη διατήρηση άφθονης ρευστότητας και σταθερή πιστωτική ανάπτυξη", ανέφεραν σε έκθεσή τους, προβλέποντας ότι η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει μία έως δύο "μέτριες" περικοπές στον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών φέτος.

Αναμένουν επίσης να δει μειώσεις στο επιτόκιο της μεσαίας διευκόλυνσης δανεισμού (MLF) κατά 5 έως 10 μονάδες βάσης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία