BACK TO
TOP
Πολιτικές

«Ναι» και από το Συμβούλιο Υπουργών στην μεταρρύθμιση της ΚΑΠ

Πέρασε και από το τελευταίο θεσμικό στάδιο προς επικύρωση η νέα μεταρρυθμισμένη ΚΑΠ σύμφωνα με ανακοίνωση της Λιθουανικής προεδρίας. Το Συμβούλιο Αγροτικών & Αλιευτικών Υποθέσεων πραγματοποιείται στις 16-17/12 στις Βρυξέλλες και την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης . Στις διαπραγματεύσεις της 1ης μέρας, ανακοινώθηκε η υιοθέτηση της συμφωνίας στην μεταρρύθμιση της ΚΑΠ καθώς και στα μεταβατικά μέτρα του 2014.

«Ναι» και από το Συμβούλιο Υπουργών στην μεταρρύθμιση της ΚΑΠ

0
0

Η συμφωνία επετεύχθη μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις τριών ετών μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των κυβερνήσεων των κρατών μελών.

Ο προεδρεύων Λιθουανός υπουργός γεωργίας δήλωσε μετά την λήξη της πρώτης ενότητας των συζητήσεων «περήφανος για το ισορροπημένο αποτέλεσμα που επετεύχθη το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αγροτών» . Επιπρόσθετα τόνισε ότι «με την υιοθέτηση της συμφωνίας, η ΚΑΠ παραμένει από τις σημαντικότερες πολιτικές της Ε.Ε., επιτρέποντας μας να εγκαθιδρύσουμε μία αειφόρο, παραγωγική και ανταγωνιστική γεωργία και μία αειφόρο ύπαιθρο».

Η πλειοψηφία των νέων ρυθμίσεων της ΚΑΠ θα είναι διαθέσιμες από την 1/1/2015. Για να γεφυρωθούν οι νέες ρυθμίσεις με τις παλαιότερες, η συμφωνία προβλέπει μεταβατικά μέτρα για το έτος 2014 των οποίων στόχος είναι η ομαλή μετάβαση για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Την δεύτερη μέρα ο Λιθουανός υπουργός θα υπογράψει την μεταρρύθμιση της ΚΑΠ με την συμμετοχή των υπουργών της Πολωνίας, της Δανίας, της Κύπρου και της Ιρλανδίας, οι οποίοι συνέβαλλαν τα μέγιστα στην κατάληξη του τελικού κειμένου.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

«Χαιρετίζω την έγκριση των κανονισμών για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ εκ μέρους των υπουργών της Ε.Ε. Πρόκειται για τη συνέχεια της πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη μέσα στο 2013. Όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η Κομισιόν εδώ και κάποιες εβδομάδες εργάζεται εξαιρετικά σκληρά με τα κράτη μέλη και τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αποσαφηνίσει τις πράξεις κατʼεξουδιοδότηση και φαίνεται ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα τελικό κείμενο. Τώρα τα κράτη μέλη έχουν το βάρος να αποφασίσουν πώς σκοπεύουν να εφαρμόσουν τη μεταρρύθμιση βάσει των επιλογών που παρέχονται στη συμφωνία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία