BACK TO
TOP
Πολιτικές

Καμπάνια προώθησης γαλλικών φρούτων ύψους 200.000 ευρώ

Στα πλαίσια στήριξης της παραγωγής φρούτων στη Γαλλία, το γαλλικό υπουργείο γεωργίας ανακοίνωσε στις 17 Ιουλίου την έναρξη μιας καμπάνιας προώθησης των φρούτων συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και διανομής της χώρας ανακοίνωσαν ότι θα βοηθήσουν την προώθηση των φρούτων με ετικέτα «προέλευσης Γαλλίας».

Καμπάνια προώθησης γαλλικών φρούτων ύψους 200.000 ευρώ

1
0
Οι τιμές στα φρούτα έχουν καταρρεύσει λόγω της αυξημένης γαλλικής παραγωγής όπως και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.  Συγκεκριμένα, στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια οι τιμές μειώθηκαν κατά 6% τον Ιούνιο σε σχέση με τα τελευταία 5 χρόνια. Στα βερίκοκα οι τιμές ήταν ήδη κάτω από 3% πριν από ένα μήνα σε σύγκριση με το μέσο όρο 2009-2013 αλλά συγκομιδή αναμένεται να είναι 30% υψηλότερη.

Ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας, Στεφάν Λε Φολ, ανέφερε χαρακτηριστικά για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά: «Συνδέεται με το γεγονός ότι το σύνολο της παραγωγής από την Ισπανία και τη Γαλλία φτάνει στην αγορά την ίδια στιγμή και οι καιρικές συνθήκες στις αρχές Ιουλίου δεν ευνόησαν πραγματικά την κατανάλωση φρούτων, με αποτέλεσμα οι ροδακινοπαραγωγοί να είναι πιεσμένοι».

«Μια συνάντηση με τις μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να δημιουργηθούν “πιο ισότιμες σχέσεις”.  Αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όλο αυτό το ζήτημα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο Λε Φολ.

«Οι έμποροι λιανικής πώλησης δεν χρησιμοποιούν ακόμα την ετικέτα ''Origine France'' στα προϊόντα και το υπερβολικό απόθεμα δημιουργεί χαμηλές τιμές στα φρούτα», σημειώνει ο Robert Olive από τα Ανατολικά Πυρηναία, το μεγαλύτερο τμήμα παραγωγής ροδάκινων στη Γαλλία

Γαλλο-ισπανικός πόλεμος για τα ροδάκιναΕν τω μεταξύ οι ισπανικές εξαγωγές ροδάκινων είναι αυξημένες κατά 30% σε ποσότητα και 20% σε αξία σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι οι Ισπανοί έχουν αυξήσει την παραγωγή τους αλλά πουλάνε με μειωμένες τιμές.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μαίνεται αμείωτος ο «πόλεμος» μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας, με εκατέρωθεν ελέγχους στα φορτηγά που μεταφέρουν φορτία με φρούτα στα σύνορα των δύο χωρών. Ειδικότερα, Γάλλους παραγωγούς, στο Περπινιάν, επιτέθηκαν κατά φορτηγών με ισπανικά ροδάκινα την περασμένη βδομάδα, κατέστρεψαν τα εμπορεύματα βάζοντάς τους φωτιά.

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Γάλλων παραγωγών προς τα ισπανικά ροδάκινα είχαν σαν αποτέλεσμα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών της Καταλονίας (FCAC) να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία προς τη γαλλική κυβέρνηση

(Με πληροφορίες από FreshPlaza)
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία