BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στις επάλξεις Ρώσοι και Ευρωπαίοι έμποροι φρούτων και λαχανικών

Εντείνονται οι φόβοι των Ευρωπαίων εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών μετά τη διερεύνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία λόγω της στάσης της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση μετά και την συντριβή του αεροπλάνου.

Στις επάλξεις Ρώσοι και Ευρωπαίοι έμποροι φρούτων και λαχανικών

0
0
Όπως τονίζουν Ρώσοι εισαγωγείς οπωροκηπευτικών στην ιστοσελίδα Freshplaza, αυτοί δεν εμπλέκονται σε πολιτικά ζητήματα, έχουν σοκαριστεί με αυτό που συνέβη στην Ουκρανία και ελπίζουν ότι δεν θα αλλάξει κάτι στο ισχύον καθεστώς εισαγωγών-εξαγωγών οπωροκηπευτικών από την Ε.Ε.

Χαρακτηριστική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δήλωση του Gabriel Berard, ιδιοκτήτη της εταιρείας εισαγωγών Bretonskiy Koupets:«Η εμπορική κοινότητα φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία με την Ευρώπη»

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αν τελικά αλλάξει κάτι στο καθεστώς διακίνησης οπωροκηπευτικών θα ζημιωθούν και οι δύο πλευρές. Το 2013, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από τις ρωσικές τελωνειακές αρχές, ποσοστό 26,4% των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που εισήχθησαν στη Ρωσία ήταν από την Ε.Ε.

Όπως επισημαίνει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, στην έκθεση για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία, που δημοσιοποίησε τον Ιούλιο του 2014, η μείωση των ελληνικών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών το 2013 οφείλεται στην υποτίμηση του ρουβλίου (που συνεχίζεται το 2014 με εντονότερους ρυθμούς) και στην κρίση στην Ουκρανία. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτά εκφράζει τον έντονο σκεπτικισμό του ως προς την περαιτέρω πορεία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία.

Στο μεταξύ την Τρίτη 29 Ιουλίου οι πρέσβεις των 28 κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν στις Βρυξέλλες για τον κατάλογο των πρώτων «σκληρών» οικονομικών κυρώσεων. Οι κυρώσεις αυτές θα στρέφονται εναντίον ρωσικών τραπεζών, εταιριών αλλά και ιδιωτών. Πιθανολογείται ότι προς το τέλος της εβδομάδας οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί θα δώσουν γραπτώς τη συγκατάθεσή τους.

Οικονομικές κυρώσεις της Κομισιόν προς τη ΡωσίαΟι νέες κυρώσεις θα είναι κατά κύριο λόγο οικονομικές. Ειδικότερα, προβλέπεται η απαγόρευση σε υπηκόους της ΕΕ να επενδύουν σε κρατικούς τίτλους ρωσικού χρέους και σε ρωσικές επιχειρήσεις, στις οποίες η δημόσια συμμετοχή ξεπερνάει το 50%. Τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα μπορούν να εκδίδουν τίτλους στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Το 2013 οι εκδόσεις τίτλων ξεπέρασαν τα 7,5 δισ. ευρώ. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η απαγόρευση αυτή θα περιορίσει τη χρηματοδότηση της ρωσικής οικονομίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ξένα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Η δέσμη των στοχευμένων κυρώσεων της Κομισιόν προβλέπει επίσης την απαγόρευση των εξαγωγών προς τη Ρωσία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της ενέργειας, κυρίως γεωτρύπανα για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και σχιστολιθικού αερίου

Ωστόσο ανακούφιση έφεραν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Λαβρόφ, που τόνισε ότι η χώρα του δεν θα προχωρήσει σε αντίποινα για τις αποφάσεις της ΕΕ. «Το να καταληφθούμε από υστερία και να απαντήσουμε σε ένα χτύπημα με χτύπημα είναι κάτι που δεν αξίζει σε μεγάλη χώρα», τόνισε

(Με πληροφορίες από: Freshplaza)
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία