BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ανταγωνιστικότητα του αμπελοοινικού τομέα και βιολογικά στο επίκεντρο της COMAGRI

Διήμερη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει, στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (COMAGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 3-4 Σεπτεμβρίου.

Πιέζει τον Τσιόλος η COMAGRI για μέτρα υπέρ ροδακινοπαραγωγών

0
0
Ειδικότερα, την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο υπουργός γεωργίας της Ιταλίας, Μαουρίτσιο Μαρτίνα, και θα πραγματοποιηθεί μια συζήτηση με τα μέλη της COMAGRI για τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας σχετικά με τον αγροτικό τομέα και την αγροτική ανάπτυξη
Ο Ιταλός υπουργός θα ενημερώσει επίσης τους ευρωβουλευτές για τα σχέδια του σχετικά με την διεθνή έκθεση Expo Milan 2015



Οι βασικές προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας:
  • Η Ιταλική Προεδρία θα προσπαθήσει να οριστικοποιήσει τους φακέλους που εξακολουθούν να εκκρεμούν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ, δηλαδή εκείνους που αφορούν «κατ 'εξουσιοδότηση πράξεις» για τις άμεσες ενισχύσεις και για το «σύστημα χορήγησης αδειών για τις φυτεύσεις αμπελώνων».
  • Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη βιολογική γεωργία. Συγκεκριμένα, η Ιταλική Προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη προτεραιότητα στην προτεινόμενη αναθεώρηση του βασικού κανονισμού σε αυτόν τον τομέα, με ιδιαίτερη προσοχή στους κανόνες σχετικά με τον έλεγχο, τις εισαγωγές και την καταστολή της απάτης. Όλες οι δράσεις που αφορούν την απλούστευση των διαδικασιών και τη διασφάλιση της ποιότητας της βιολογικής παραγωγής στην αγορά, θα πρέπει να θεωρηθούν ως βασικά ζητήματα.
  • Η ιταλική Προεδρία προτίθεται να συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το καθεστώς διανομής φρούτων και γάλακτος στα σχολεία, καθώς και για τις προτάσεις της Επιτροπής για την ζωοτεχνική νομοθεσία.
  • Μετά την παρουσίαση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το μέλλον του τομέα της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων, μετά το τέλος των ποσοστώσεων, θα συνεχιστούν, επίσης, οι διερευνητικές συζητήσεις για το θέμα.
  • Η Προεδρία σκοπεύει να ολοκληρώσει τις διατυπώσεις σχετικά με την έγκριση της πρότασης κανονισμού σχετικά με ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης των γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε.και στις τρίτες χώρες.
  • Επίσης, η Προεδρία θα εξασφαλίσει την ευθυγράμμιση με την συνθήκη της Λισαβόνας των κανονισμών και των πράξεων που αναφέρονται στα αρωματισμένα κρασιά, τα οινοπνευματώδη ποτά και τις δασμολογικές ποσοστώσεις για εισαγωγές κρέατος.
  • Η ιταλική Προεδρία σκοπεύει, επίσης, να παρακολουθεί ενεργά τη φάση εκκίνησης της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) και την έναρξη ισχύος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).
  • Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί επίσης στην υδατοκαλλιέργεια λόγω της αύξησης της παραγωγής στην ΕΕ, την ενίσχυση των παραγόντων που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα με σεβασμό του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, την ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων. Η Προεδρία σκοπεύει να προωθήσει την ενημέρωση των καταναλωτών.
  • Ανάμεσα στις στρατηγικές προτεραιότητες που πρέπει να επιδιωχθούν κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας, η νομοθετική εναρμόνιση στον τομέα της υγείας των ζώων αποτελεί σημαντικό ζήτημα, και σε σχέση με τις επιπτώσεις για τους αγρότες των μέτρων βιοασφάλειας για την πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών.
  • Η Ιταλική Προεδρία θα αντιμετωπίσει την νομικά δεσμευτική συμφωνία για τα δάση στην Ευρώπη (Legally Binding Agreement on Forests in Europe - LBA), την εφαρμογή της νέας στρατηγικής της ΕΕ για τα δάση και τον συντονισμό της ΕΕ για την προετοιμασία των συμπερασμάτων του Συμβουλίου για την 11η σύνοδο του Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα Δάση , που θα πραγματοποιηθεί το 2015.
Δείτε εδώ αναλυτικά τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας.
Τα πιο σημαντικά θέματα στην ατζέντα του Πολωνού προέδρου της COMAGRI, Τσέσλαφ Άνταμ Σιεκιέρσκι είναι τα εξής:
  • ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2015,
  • ενημέρωση σχετικά με την προώθηση στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες των αγροτικών προϊόντων,
  • η υγεία των ζώων,
  • προστατευτικά μέτρα κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών,
  • διάθεση τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα στην αγορά,
  • παρουσίαση της μελέτης «Κίνδυνοι και ευκαιρίες για τον τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής της ΕΕ με την προοπτική μιας πιθανής εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ».  
  • η έκθεση του έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τον αντίκτυπο της στήριξης που παρέχει η ΕΕ στις επενδύσεις και την προώθηση για την ανταγωνιστικότητα του αμπελοοινικού τομέα και
  • βιολογική παραγωγή και επισήμανση των βιολογικών προϊόντων.

Δείτε εδώ αναλυτικά το σχέδιο ημερησίας διάταξης της COMAGRI.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία