BACK TO
TOP
Πολιτικές

Μικρές οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο για τη Βουλγαρία

Οι επιπτώσεις των ρωσικών αντιποίνων στις βουλγαρικές εξαγωγές προς τη Ρωσία θα είναι σχετικά περιορισμένες, καθώς μέχρι στιγμής, τα προϊόντα που εμπίπτουν στο εμπάργκο που έχει επιβάλλει η Ρωσία, αφορούν ένα μικρό ποσοστό των εξαγωγών της χώρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού τύπου και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων της γειτονικής χώρας.

Μικρές οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο για τη Βουλγαρία

0
0

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές νωπών και κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών αντιστοιχούν στο 1,2% των συνολικών βουλγαρικών εξαγωγών στη Ρωσία το 2013, ιχθυηρών σε 0,3% και γαλακτοκομικών προϊόντων σε 1,7%. Οι επιπτώσεις στον κλάδο του βουλγαρικού κρέατος θεωρούνται μηδαμινές, λόγω των πολύ χαμηλών εξαγωγών που γίνονται προς τη Ρωσία.

Η αξία των βουλγαρικών εξαγωγών που πλήττονται από τη ρωσική απαγόρευση ανέρχεται σε 5,5 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο του 2014. Η συνολική αξία των βουλγαρικών εξαγωγών προς Ρωσία ανήλθε το 2013 σε 10 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με το 2012, που οι εξαγωγές άξιζαν 12 εκατ. ευρώ. Με βάση τα παραπάνω, οι ζημιές για την οικονομία της Βουλγαρίας εκτιμώνται περίπου στα 20 εκατ. λέβα, δηλαδή περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Τα κύρια εξαγώγιμα βουλγαρικά προϊόντα προς τη Ρωσία, η οποία το 2013 ήταν ο ένατος προορισμός για τα βουλγαρικά προϊόντα, είναι φάρμακα, τα οποία δεν επηρεάζονται από το εμπάργκο και αντιστοιχούν στο 30% των βουλγαρικών εξαγωγών. Επίσης προς τη Ρωσία εξάγονται μηχανήματα και εξαρτήματα μηχανών, καλλυντικά, καπνά, κονσερβοποιημένα / επεξεργασμένα φρούτα και οίνοι.

Εκπρόσωποι συλλογικών φορέων των κλάδων που θίγονται από το ρωσικό εμπάργκο επισημαίνουν την ανάγκη μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ θέτουν και ζήτημα αποζημιώσεων για τις εξαγωγές που πρόκειται να ματαιωθούν.

Ειδικά οι εκπρόσωποι των Βούλγαρων παραγωγών οπωροκηπευτικών θέτουν το ζήτημα ότι η Βουλγαρία σε κρατικό επίπεδο πρέπει να είναι ικανή να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κύμα εισαγωγών οπωροκηπευτικών από άλλες χώρες, κυρίως της Ευρώπης, οι οποίες έχουν επίσης πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο και αναζητούν εναλλακτικές οδούς για τα προϊόντα τους.

Διαβάστε εδώ το σχετικό έγγραφο: Ενημερωτικό δελτίο της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία