BACK TO
TOP
Πολιτικές

Xάσμα Βαρουφάκη και Ντέισελμπλουμ για τρόικα, πρόγραμμα

Ξεκάθαρος ότι η ελληνική κυβέρνηση δε σκοπεύει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος καθώς δεν το θεωρεί αποδεκτό και, επιπλέον, δεν επιθυμεί να διαπραγματεύεται με την τρόικα ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Xάσμα Βαρουφάκη και Ντέισελμπλουμ για τρόικα, πρόγραμμα

0
0
Από την πλευρά του ο Ολλανδός αξιωματούχος τόνισε ότι τυχόν μονομερείς ενέργειες της ελληνικής πλευράς δεν βοηθούν την κατάσταση. Στο πνεύμα αυτό ήταν και οι πρώτες δηλώσεις τους στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη συνάντηση το απόγευμα της Παρασκευής 30 Ιανουαρίου.

«Ήρθα για να ακούσω την ελληνική κυβέρνηση και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας», σημείωσε ο κ. Ντέισελμπλουμ.  «H Ευρώπη προτίθεται να στηρίξει την Ελλάδα έως ότου βγει στις αγορές, έχοντας προηγουμένως ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» είπε ο κ. Ντεϊσελμπλούμ και πρόσθεσε: «Τα μονομερή βήματα δεν βοηθούν τις δύο πλευρές και δεν αποτελούν εγγύηση επίτευξης συμφωνίας».

Σχετικά με το αίτημα για διεθνή διάσκεψη για το χρέος απάντησε ότι «ήδη υπάρχει και λέγεται Eurogroup».

«Δεν υπήρξαν συμπεράσματα, δεν υπήρξαν τελικές αποφάσεις» κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους». «Πρόθεσή μας είναι με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Με αντιευρωπαϊκή λογική δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε».

«Δεν θα συνεχίσουμε με μια σαθρά δομημένη επιτροπή όπως είναι η τρόικα, που έχει αντι-ευρωπαϊκή λογική» ξεκαθάρισε.

«Αναφέρθηκα στις εγγυήσεις που είναι σε θέση η κυβέρνησή μας να προσφέρει πρώτα στους Ελληνες και μετά στους εταίρους μας. Στόχος της χώρας είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την προσοδοφορία που πλήττει βαναυσα τη χώρα», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Στο επίκεντρο ήταν η επίτευξη νέας συμφωνίας» κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

 

Ξεκάθαρο μήνυμα και από Τσίπρα

Μισή ώρα διήρκεσε, νωρίτερα, η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον προέδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τον κ. Ντεϊσελμπλούμ υποδέχθηκε στα σκαλιά του Μεγάρου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Euroworking Group Τόμας Βίζερ.

Παρά τα αρχικά χαμόγελα, σύμφωνα με όσα έγινε γνωστά υπήρξε χάσμα μεταξύ των απόψεων του πρωθυπουργού και του επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στον Ολλανδό τεχνοκράτη ότι «εδώ και τέσσερα χρόνια η Ελλάδα εφαρμόζει ένα λανθασμένο πρόγραμμα», για να του απαντήσει ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ: «Δεν έχω την ίδια άποψη γι' αυτό».

Σε εκείνο το σημείο η απάντηση του Αλ. Τσίπρα ήταν άμεση: «Δείτε τότε τους αριθμούς: 1,5 εκατ. άνεργοι, χρέος 180% του ΑΕΠ, δύο εκατομμύρια φτωχοί».

«Θα ζητήσετε παράταση;» τον ρώτησε ο Ντεϊσελμπλούμ.

«Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού» απάντησε κοφτά ο Αλ. Τσίπρας, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, επικαλούμενος πηγές του Μαξίμου.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Γ. Ντεϊσελμπλούμ ότι «είναι δεδομένη η δέσμευση η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός», επαναλαμβάνοντας πως «η βούληση της κυβέρνησης είναι για ένα σχέδιο αλλαγής πορείας, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών».

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα να προχωρήσουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, σημειώνοντας πως «σε αυτό το μέτωπο είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσία» και ζήτησε την στήριξη του συνομιλητή του για να επιτευχθεί «σταθερότητα και πρόοδος».

Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει χρόνος και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία σε ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση και εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη-μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη και για εσάς προσωπικά» ανέφερε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Ντεϊσελμπλούμ.

Στη συνέχεια οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Παρών ήταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης.

 

 

(Με πληροφορίες από Τα Νέα)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία