BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στα κράτη μέλη ο τελευταίος λόγος για τους ΓΤO

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δώσει στα κράτη-μέλη τον τελευταίο λόγο για το κατά πόσο θα επιτρέπουν τις εισαγωγές γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, σύμφωνα με πληροφορίες από εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέρευσε στον ενημερωτικό ιστότοπο euractiv.

Στα κράτη μέλη ο τελευταίος λόγος για τους ΓΤO

1
0

Η πρόταση για υιοθέτηση του εν λόγω μοντέλου εισαγωγών για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς από το υπάρχον πλαίσιο περί καλλιέργειας αυτών των ειδών, θα κατατεθεί προς έγκριση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων στις 22 Απριλίου. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έθεσε το θέμα επί τάπητος ως μία από τις προτεραιότητες, στη διάρκεια της εκλογής του ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η απόφαση να δοθεί η ελευθερία στα κράτη μέλη της Ε.Ε. στο κατά πόσο θα εισάγουν γενετικά τροοποοιημένα είδη που προορίζονται για ανθρώπινη ή ζωϊκή κατανάλωση, έχει δημιουργήσει αναταραχές στους κύκλους πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων. Αρκεί μόνο μία χώρα να επιτρέψει την είσοδο των τροποιημένων ειδών για να κερδίσουν αυτά τα προϊόντα ελεύθερη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με το δημοσίευμα της euractiv. Για τη Greenpeace, η κίνηση αυτή αντιπροσωπεύει στην ουσία, μία ευρεία αποδοχή της εισαγωγής γενετικά τροοποιημένων τροφίμων εντός της Ε.Ε.

Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής η Ε.Ε. επιτρέπει την εισαγωγή 48 γενετικά τροποποιημένων καλλιεργούμενων ειδών, αλλά η διαδικασία έγκρισης έχει σταματήσει καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει την υιοθέτηση του νέου νομικού πλαισίου πριν δόσει το πράσινο φως σε περισσότερες γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες. Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν, ήδη 13 καλλιεργούμενες ποικιλίες περιμένουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

πηγή: euractiv.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία