BACK TO
TOP
Πολιτικές

Αυξημένες 5,2% οι πολωνικές εξαγωγές το πρώτο τρίμηνο του 2015

Αύξηση κατά 5,2% σε ετήσια βάση, σημείωσαν οι πολωνικές εξαγωγές κατά το α’ τρίμηνο του έτους, αγγίζοντας στα 42,5 δισ. ευρώ, με παράλληλη πτώση των εισαγωγών 1%, αυξάνοντας το πλεόνασμα του πολωνικού εμπορικού ισοζυγίου στα 2,1 δισ. ευρώ και ενισχύοντας την πολωνική οικονομία, σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο Πολωνίας για τους κλάδους γεωργικής παραγωγής, τροφίμων και λιανικών πωλήσεων.

Πληγή για τους αγρότες το γάλα με αφλατοξίνη στην Κροατία

2
0
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Foundation of Assistance Programmes for Agriculture (FAMMU/FAPA) για το σύνολο του 2014 οι πολωνικές εξαγωγές γάλακτος και κρέμας γάλακτος αυξήθηκαν κατά 44%,  φτάνοντας τους 381.000 τόνους, αξίας 267 εκ. ευρώ, με σημαντικότερους εξαγωγικούς προορισμούς την Γερμανία, την Λευκορωσία και την Ιταλία.  Αντίστροφα η εξαγωγή τυριού ακολούθησε πτωτική τάση 1%, σε σχέση με το 2013 με ανάλογη πτώση 5% της αξίας των εξαγωγών τυριού. Οι χώρες της ΕΕ αποτελούν τους κύριους εξαγωγικούς προορισμούς, καλύπτοντας το 63% της απορρόφησης των εξαγωγών, με το τα τυριά μακράς ωρίμανσης να κερδίσουν το ήμισυ του τομέα.  Αλματώδη αύξηση παρουσίασαν, επίσης, τα προϊόντα πιστοποίηση Kosher, αγγίζοντας το 1,25 εκατομμύρια ευρώ, σηματοδοτώντας την είσοδο της Πολωνίας σε μία δυναμικής αγορά.

Η αύξηση της δυναμικής της πολωνικής οικονομίας καταγράφεται επίσης στην αύξηση των εσωτερικών λιανικών πωλήσεων, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat,  αυξήθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με τον περυσινό Μάρτιο του 2014 και κατά 8,3% σε σχέση με τον Φεβρουάριο τ.ε.

Η πολωνική οικονομία θα ενισχυθεί περαιτέρω, μέσω τεσσάρων (4) προγραμμάτων που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πακέτο χρηματοδότησης 41 προγραμμάτων προώθησης αγροτικών προϊόντων προς ευρωπαϊκές αγορές  και αγορές τρίτων χωρών, για την χρονική περίοδο 2015-2017. Στα τέσσερα (4) προγράμματα συνολικού ύψους 5,1 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται προϊόντα όπως : ελαιώδεις καρποί, μοσχαρίσιο & βοδινό κρέας καθώς και φρέσκα φρούτα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία