BACK TO
TOP
Πολιτικές

Κατέθεσε σχέδιο στους πιστωτές η ελληνική πλευρά

Οι εταίροι να προσεγγίσουν τις ελληνικές προτάσεις με σεβασμό, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατέθεσε σχέδιο στους πιστωτές η ελληνική πλευρά

0
0

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν περιμένει να της φέρουν αλλά κατέθεσε ήδη ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο υπουργείο Παιδείας.

«Έγκειται στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να προσεγγίσει με σεβασμό τις ελληνικές θέσεις», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. «θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό» ώστε να ατενίζουμε, όπως είπε, το μέλλον με περισσότερη σιγουριά και ελπίδα.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού έρχεται μια μέρα μετά τη μαραθώνια συνάντηση που είχαν το βράδυ της Δευτέρας 1ης Ιουνίου στο Βερολίνο Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι, Λαγκάρντ και Γιούνκερ για το ελληνικό ζήτημα και από την οποία φαίνεται ότι διαμορφώνονται οι δυνατότητες πολιτικής υπέρβασης των διαφωνιών που λειτουργούν ως τροχοπέδη μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις. 

Όπως έγραφε νωρίτερα το Agronews:

Tη δυνατότητα υπέρβασης των αποκλίσεων που έχουν καταγραφεί μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών φαίνεται ότι δημιουργεί η πενταμερής συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1η Ιουνίου στο Βερολίνο με τη συμμετοχή των Μέρκελ, Ολάντ, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Γιούνκερ.

Παρά το γεγονός ότι οι επίσημες ανακοινώσεις ήταν φειδωλές και περιορίστηκαν στη διαβεβαίωση ότι «όλοι οι παριστάμενοι θα παραμείνουν σε στενή επικοινωνία ώστε να εργαστούν για τις διαβουλεύσεις με την Ελλάδα με πραγματική ένταση», οι πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα αλλά και από το διεθνή Τύπο αναφέρουν ότι η συνάντηση ήταν ουσιαστικά η απάντηση των δανειστών στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα η διαπραγμάτευση να περάσει στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο.

Κατά άλλες πληροφορίες, το προσχέδιο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο έχει αρχίσει να γράφεται από σήμερα, Τρίτη στο Brussels Group. Το κείμενο θα καταγράφει τα σημεία στα οποία έχει υπάρξει σύγκλιση αλλά και τα σημεία απόκλισης στα οποία, πάντως, κοινοτικές πηγές θεωρούν πλέον εφικτό να υπάρξει υπέρβαση των διαφωνιών.

Δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι στιγμής αν το κείμενο αυτό θα αποτελεί την τελική πρόταση των θεσμών προς την ελληνική πλευρά, αν και φαίνεται ότι αυτή την ώρα τουλάχιστον δεν ενέχει τη μορφή τελεσιγράφου. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι τα περιθώρια (χρονικά) είναι πλέον πολύ στενά επομένως η ελληνική πλευρά και, πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός (που δείχνει να έχει πάρει πάνω του την υπόθεση διαπραγμάτευση) θα πρέπει πολύ γρήγορα να τοποθετηθεί πάνω στο κείμενο ή να το συμπληρώσει με προτάσεις τις οποίες θα μπορούν να αποδεχτούν οι πιστωτές.

Την υπόθεση παρακολουθεί πολύ στενά και η Ουάσινγκτον. Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο υπουργός Οικονομικών της υπερδύναμης Τζακ Λιου «έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο», προσθέτοντας ότι ο ίδιος «μίλησε επίσης με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να επικοινωνεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, των Ευρωπαίων εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

 

Η δύσκολη εβδομάδα

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι να υπάρξει έστω και μια γενική συμφωνία μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση χρημάτων που θα αποτρέψουν ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα συνεδριάζει η ΕΚΤ (Τετάρτη και Πέμπτη) όπου το ζήτημα του ELA αλλά και των collaterals που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες θα τεθεί ξανά στο τραπέζι ενώ την Παρασκευή εκκρεμεί η πληρωμή της δόσης 330 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Η Ελλάδα φαίνεται να διαθέτει τα χρήματα για την υποχρέωση αυτή ωστόσο τον Ιούνιο ακολουθούν πληρωμές συνολικούς ύψους 1,6 δισ. ευρώ που είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εξυπηρετηθούν με τα σημερινά δεδομένα.

Γιάννης Τσατσάκης

 



 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία