BACK TO
TOP
Πολιτικές

Σε ισχύ η μείωση προσφοράς γάλακτος στην ΕΕ

Δημοσιεύτηκαν οι κανόνες για την εθελοντική μείωση παραγωγής γάλακτος στην ΕΕ.

Σε ισχύ η μείωση προσφοράς γάλακτος στην ΕΕ

0
0
Όπως έλεγε το Agronews από την Τρίτη 12 Απριλίου, οι νέοι κανόνες γιαεθελοντική μείωση της προσφοράς γάλακτος με βάση το άρθρο 222 για την Κοινή Οργάνωση Αγορών δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, οπότε μπορούν να τεθούν άμεσα σε ισχύ

Πρόκειται για τον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2016/558 της Επιτροπής της 11ης Απριλίου 2016 για την έγκριση των συμφωνιών και αποφάσεων των συνεταιρισμών και άλλων μορφών οργανώσεων παραγωγών στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων σχετικά με τον προγραμματισμό της παραγωγής και τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2016/559 της Επιτροπής της 11ης Απριλίου για την έγκριση των συμφωνιών και αποφάσεων σχετικά με τον προγραμματισμό της παραγωγής στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων
Τα βασικά σημεία του κανονισμού (ΕΕ) 2016/559:
  • Εξάμηνη η ρύθμιση της προσφοράς γάλακτος [άρθρο 1, (ΕΕ)2016/559]: «Επιτρέπεται στις αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών, τις ενώσεις τους και τις αναγνωρισμένες διεπαγγελματικές οργανώσεις στον τομέα του γάλακτος και  των  γαλακτοκομικών προϊόντων να  συνάπτουν εθελοντικές κοινές συμφωνίες και  να  λαμβάνουν κοινές αποφάσεις όσον αφορά τον  προγραμματισμό της  ποσότητας του  γάλακτος που πρόκειται να παραχθεί κατά τη διάρκεια 6μηνης περιόδου η οποία αρχίζει από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού (δηλαδή από 12 Απριλίου)».
  • Να διαφυλάσσεται η ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς [άρθρο 2, (ΕΕ)2016/559]: «Τα  κράτη μέλη λαμβάνουν τα  αναγκαία μέτρα για  να  εξασφαλίσουν ότι  οι  συμφωνίες και  αποφάσεις που  αναφέρονται στο άρθρο 1 δεν υπονομεύουν την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και αποσκοπούν αποκλειστικά στη σταθεροποίηση του τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων».
  • Κοινοποίηση στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους των αποφάσεων για τον κατ’ εκτίμηση όγκο παραγωγής και την αναμενόμενη χρονική περίοδο υλοποίησης [άρθρο 4, παρ. 1 (ΕΕ)2016/559]: «Αμέσως μετά τη  σύναψη των  συμφωνιών ή  τη  λήψη των  αποφάσεων που  αναφέρονται στο  άρθρο 1,  οι  σχετικές οργανώσεις παραγωγών, οι  ενώσεις τους  και  οι  διεπαγγελματικές οργανώσεις κοινοποιούν τις  εν  λόγω συμφωνίες ή αποφάσεις στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους με το μεγαλύτερο μερίδιο της κατ' εκτίμηση παραγωγής γάλακτος την οποία αφορούν οι εν λόγω συμφωνίες ή αποφάσεις, αναφέροντας τα ακόλουθα: (α)  τον κατ' εκτίμηση όγκο παραγωγής τον οποίο αφορά η συμφωνία ή απόφαση·  (β)την αναμενόμενη χρονική περίοδο υλοποίησης».
  • Ενημέρωση το αργότερο σε 25 μέρες από τη λήξη της 6μηνης περιόδου εφαρμογής της μείωσης προσφοράς οι Ο.Π., οι οργανώσεις και οι διεπαγγελματικές οργανώσεις κοινοποιούν τον ακριβή όγκο παραγωγής [άρθρο 4, παρ. 2 (ΕΕ)2016/559]: «ο αργότερο 25 ημέρες από τη λήξη της εξάμηνης περιόδου που αναφέρεται στο άρθρο 1, οι οργανώσεις παραγωγών, οι ενώσεις τους  και  οι  διεπαγγελματικές οργανώσεις κοινοποιούν τον  όγκο παραγωγής που  πράγματι κάλυψαν οι  συμφωνίες ή αποφάσεις στην αρμόδια αρχή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου».
  • Τέλος, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Κομισιόν εντός 5 ημερών από τη λήξη κάθε περιόδου ενός μηνός, τις συμφωνίες και αποφάσεις που κοινοποιήθηκαν σε αυτά και εντός 30 ημερών από  τη  λήξη της  εξάμηνης περιόδου συνοπτική παρουσίαση των συμφωνιών και αποφάσεων που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου [άρθρο 4, παρ. 3 (ΕΕ)2016/559]: «Σύμφωνα με  τον  κανονισμό (ΕΚ)  αριθ. 792/2009 της  Επιτροπής (1),  τα  κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τα ακόλουθα: (α) το αργότερο εντός πέντε ημερών από τη λήξη κάθε περιόδου ενός μηνός, τις συμφωνίες και αποφάσεις που κοινοποιήθηκαν σε αυτά σύμφωνα με την παράγραφο 1 κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου· (β) το  αργότερο εντός 30  ημερών από  τη  λήξη της  εξάμηνης περιόδου που  αναφέρεται στο  άρθρο 1,  συνοπτική παρουσίαση των συμφωνιών και αποφάσεων που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου».



Το Agronews έγραφε τα εξής:


Εθελοντική μείωση προσφοράς γάλακτος στην ΕΕ
Την Τετάρτη 13 Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ η πρόταση αυτή, που κλείδωσε στο Συμβούλιο

Πιο αναλυτικά, υιοθετήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών γεωργίας στις 11 Απριλίου στο Λουξεμβούργο η πρόταση της Κομισιόν για εθελοντική μείωση της προσφοράς γάλακτος με βάση το άρθρο 222 για την Κοινή Οργάνωση Αγορών και αφού δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη 13 Απριλίου

«Δεν πρόκειται για εθνικές αποφάσεις, αλλά για δράση των οικονομικών δρώντων του τομέα», επεσήμανε η Κομισιόν σχετικά με την υιοθέτηση αυτού του μέτρου. Το κράτος μπορεί μόνο να ενθαρρύνει την μείωση της παραγωγής και να θέσει εθνικά κονδύλια στήριξης στη διάθεση των παραγωγών, οι οποίοι δεσμεύονται τουλάχιστον να παγώσουν (ή να μειώσουν) την παραγωγή τους


Ο Ολλανδός Υπουργός Γεωργίας, Μάρτιν Βαν Νταμ, μαζί με τον Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το Συμβούλιο Γεωργίας στο Λουξεμβούργο.

Το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό. «Η επιβολή ενός υποχρεωτικού κανονισμού, έστω και προσωρινού, θα ήταν να επαναφέρει τις ποσοστώσεις. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει», σημείωσε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, και αρνήθηκε ότι έχει γίνει τέτοιο αίτημα από τα κράτη μέλη»

Ωστόσο, στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών γεωργίας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Χόγκαν αναγνώρισε ότι «η αγορά δεν βελτιώνεται για το γάλα, υπάρχει μια ελαφρά ανοδική τάση για το χοιρινό κρέας αλλά είναι πολύ χαμηλή. Οι παγκόσμιες αγορές είναι μάλλον απαισιόδοξες»
«Στην ΕΕ η παραγωγή γάλακτος εξακολουθεί να αυξάνεται σε μια αγορά όπου η ζήτηση δεν απορροφά την προσφορά», τόνισε ο Επίτροπος. Οι κυριότερες αυξήσεις στην παραγωγή γάλακτος καταγράφηκαν σε Ολλανδία, Γερμανία και Ιρλανδία.

Όσον αφορά το χοιρινό κρέας, η αγορά είναι επίσης υπό πίεση, αν και «κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων υπήρξαν ορισμένες ενδείξεις ανάκαμψης. Η κατάσταση εξακολουθεί να εγείρει μεγάλη ανησυχία. Ειδικότερα, η κατάσταση της αγοράς σε τομείς-κλειδιά για τον αγροτικό κλάδο, όπως ο γαλακτοκομικός, η χοιροτροφία και τα οπωροκηπευτικά, παραμένουν προβληματικοί. Τον περασμένο Μάρτιο, συμφωνήσαμε σε ένα ρεαλιστικό και εφικτό πακέτο μέτρων για να  ανακουφίσουμε την κατάσταση των αγροτών σε αυτούς τους τομείς. Σήμερα, η Κομισιόν μας παρουσίασε μια ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο εφαρμογής του πακέτου βοήθειας του Μαρτίου. Εμείς θα συνεχίσει να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της αγοράς. Μια διεξοδική συζήτηση για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας τον Ιούνιο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ολλανδός Υπουργός Γεωργίας, Μάρτιν Βαν Νταμ, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία του Συμβουλίου.
Περιθώριο ως 30 Ιουνίου για τα κονδύλια του ΣεπτεμβρίουΥπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2015, οι Βρυξέλλες είχαν αποφασίσει ένα έκτακτο πακέτο στήριξης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Από το ποσό αυτό, 420 εκατομμύρια ευρώ προορίζονταν για άμεσες ενισχύσεις, κατανεμημένες ανά χώρα. Παρ’ όλα αυτά, στο τέλος του Φεβρουαρίου, μόνο 160 εκατομμύρια ευρώ είχαν δαπανηθεί και 8 κράτη μέλη τα είχαν χρησιμοποιήσει σχεδόν όλα αυτά, σύμφωνα με την Κομισιόν. Σημειώνεται ότι τα 28 κράτη μέλη έχουν μέχρι τις 30 Ιουνίου για να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κονδύλια
(Με πληροφορίες από: La France Agricole)
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία