BACK TO
TOP
Πολιτικές

Γερμανοί υπουργοί πιέζουν τη Μέρκελ να στηρίξει τους γαλακτοπαραγωγούς

Ανοιχτή επιστολή έστειλαν στην 'Ανγκελα Μέρκελ, έξι περιφερειακοί υπουργοί του γερμανικού, πράσινου κόμματος, πιέζοντάς την να αναλάβει δράση προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση για τους γαλακτοπαραγωγούς.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Παπούλια

3
0
Oι υπουργοί-που προέρχονται από την Κάτω Σαξονία, την Σαξονία-Άνχαλτ, την Έσση, το Σλουέσινγκ-Χολστάϊν, τη Βρέμη και τη Βόρεια Βεστφαλία του Ρήνου- απαίτησαν με την επιστολή τους συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στη γαλακτοπαραγωγή.

Σύμφωνα με πηγές, οι υπουργοί ζητούν εθελοντική ή υποχρεωτική μείωση στην παραγωγή γάλακτος καθώς και το να δώσει η καγκελάριος πακέτο βοήθειας πάνω από 100 εκατ. ευρώ στους αγρότες, όπως υποσχέθηκε σε ομιλία της πριν από λίγες μέρες. Παράλληλα, την προσκαλούν να συμμετάσχει στο κρίσιμο συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο.

Στην επιστολή τονίστηκε, πως σε ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες, οι τιμές πώλησης του γάλακτος έχουν καταγράψει ιστορικό χαμηλό, με τιμές, όπως κάτω από 20 σέντς το λίτρο. «Υπάρχει διάχυτος ο φόβος», αναφέρουν χαρακτηριστικά, «να εξαφανιστούν οι αγελάδες από τα λιβάδια». Συνεχίζοντας την επιστολή τους αναφέρουν: «Οι εθελοντικές δράσεις από την πλευρά των παραγωγών για μείωση της ποσότητας παραγωγής, θα πρέπει να ακολουθείται από ένα σχέδιο επιβράβευσης στον τομέα της γαλακτοπαραγωγής...καθώς μια σημαντική μείωση είναι καταδικασμένη να αποτύχει γιατί δεν επιλύει την ανισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή και στη ζήτηση».

Την επιστολή υπογράφουν οι καθ. Δρ. Κλαούντια Ντάλμπερτ, Δρ. Ρόμπερτ Χάμπεκ, Πρίσκα Χινζ, Δρ. Χοακίμ Λόχσε, Κριστιάν Μέγιερ και Γιοχάνες Ρέμμελ.

«Θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συμμετοχή όλων των υπουργών εμπορίου όλων των χωρών καθώς και των διάφορων οργανισμών της γαλακτοβιομηχανίας και των γαλακτοπαραγωγών», έγραψαν στην επιστολή τους.

H Καγκελάριος δεν έχει ακόμη απαντήσει στους υπουργούς, που αντιπροσωπεύουν τους 6 από τους 16 συνολικά περιφερειακούς υπουργούς γεωργίας στη Γερμανία (από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας).

Το μέσο παραγωγικό κόστος τον Ιανουάριο 2015 στη Γερμανία, ήταν 45,64 σεντς/ ανά κιλό γάλακτος σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γάλακτος (ΕΜΒ), όπου αναφέρεται πως μόνο το 68% από αυτό καλύφθηκε από τις τωρινές τιμές του γάλακτος. Μια τιμή που βρίσκεται στα 31 σεντς, δεν μπορεί να καλύψει τα κόστη της παραγωγής που φθάνουν τα 46 σεντς και για αυτό το λόγο είναι αναγκαίο ένα ευρωπαϊκό όργανο που θα διαχειριστεί την κρίση, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γάλακτος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία