BACK TO
TOP
Πολιτικές

Πολιτικές ανακατωσούρες φέρνει η αργοπορία στο κλείσιμο της αξιολόγησης

«Η αξιολόγηση θα κλείσει πάρα πολύ γρήγορα» δήλωσε ο κ. Χαρίτσης στο περιθώριο ημερίδας στις Σέρρες, την ώρα που ο Αλέκος Φλαμπουράρης έδινε «σήμα» για νέες (πολιτικές) ανακατωσούρες, βγάζοντας από το συρτάρι ξανά τα σενάρια για Δημοψήφισμα.

Πολιτικές ανακατωσούρες φέρνει η αργοπορία στο κλείσιμο της αξιολόγησης

3
0

Παράλληλα, οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε επιτείνουν την κυβερνητική σύγχυση, καθώς από τη μία πλευρά η κυβέρνηση ευαρεστείται στην προοπτική να «διώξει» το ΔΝΤ από την Ε.Ε, από την άλλη, όσοι διάβασαν πίσω από τις «γραμμές» της προειδοποίησης του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, διαπίστωσαν ότι απεμπλοκή του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα,  δε σημαίνει και απομάκρυνση των μέτρων που ζητεί. Αντιθέτως, θα υπάρξει με «σφραγίδα Σόιμπλε» επιβολή τους από έτερο μηχανισμό ( ESM) και μάλιστα χωρίς ξεκάθαρο χρονικό ορίζοντα: Οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, καθιστούν τις εξελίξεις στην Ε.Ε μη «γραμμικές». Κοινώς, στο μεσοδιάστημα, το "ατύχημα" για τη χώρα καραδοκεί.

Στο Μαξίμου επιμένουν ακόμη να βλέπουν ως πιθανό ενδεχόμενο ( το οποίο και επιδιώκουν εδώ και μήνες) το ΔΝΤ να μην αποχωρήσει μεν από το πρόγραμμα αλλά να δηλώσει «πάσο». Ήτοι, να παρατείνει την παρουσία του σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Το αυτό δήλωσε ξεκάθαρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος , ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», ανέφερε πως:































«Υπάρχει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της παραμονής του Ταμείου μόνο ως τεχνικού συμβούλου στο Πρόγραμμα, που είναι πιθανόν να δώσει λύση στο δομικό πρόβλημα της ασυμφωνίας».

Ο «αποχαιρετισμός» και στο (πάλαι ποτέ) ορόσημο της 26ης Ιανουαρίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τα παραμένοντα επί μήνες «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης ( Δημοσιονομικό, Εργασιακά, Ενεργειακά), εντείνουν και εντός της Κυβέρνησης τις φωνές που «βλέπουν» ότι ο στόχος για ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο και η «δοκιμαστική» έξοδος στις αγορές στα τέλη του 2017, τείνουν να μετατραπούν από «επιτυχή» οδικό χάρτη για έξοδο από την κρίση σε φενάκη, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό για την ελληνική οικονομία η οποία στο μεσοδιάστημα θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες από το έλλειμμα ρευστότητας και την ασφυξία από το φορολογικό «στύψιμο».

Στην Κυβέρνηση πάντως «αναγνωρίζουν» ως διαχειρίσιμη οικονομικά και πολιτικά καθυστέρηση, να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση έως τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Και τούτο, αφενός γιατί επιδιώκουν ( καθόλου βέβαιο) η ολοκλήρωσή της να οδηγήσει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αφετέρου, για να μη «χαθούν» στο εκλογικό σπιράλ της Ε.Ε όπου κανείς δεν ξέρει πώς θα βρει την ευρωζώνη την επόμενη ημέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, αρχίζουν να «ξεπαγώνουν» όλα τα σενάρια και οι ασκήσεις επί χάρτου στο Μαξίμου για «απεμπλοκή»: Από τη διενέργεια δημοψηφίσματος ( ως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας στη Real) παρότι έχει διαψευσθεί το ενδεχόμενο από τον κ. Τζανακόπουλο έως την προσφυγή σε κάλπες, η οποία διαψεύδεται επισήμως, ακόμη πιο στεντόρεια από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

Οι «ψίθυροι» που εντείνονται και υποδαυλίζουν ωστόσο την πιθανότητα σχετικών εξελίξεων, είναι ενδεικτικοί της σύγχυσης που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία