BACK TO
TOP
Πολιτικές

Διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να προτείνει την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 8 Ιουνίου.

Διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι

0
0

Για να εγκριθεί το αίτημα της πρωθυπουργού και ηγέτιδας του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τα δύο τρίτα των 650 μελών του κάτω σώματος του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η κ. Μέι τόνισε, μιλώντας από το βήμα έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, ότι η Μεγάλη Βρετανία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ισχυρή ηγεσία για τη διαχείριση της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την ίδια ενώ υπάρχει ενότητα στο λαό δεν υπάρχει ενότητα στο Γουέστμινστερ ενόψει του Brexit.

«Οι Εργατικοί λένε ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θέλουν να καθυστερήσουν τις διαδικασίες, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα διαφωνεί με ό,τι κάνει η κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξουν τώρα εκλογές τότε αυτό το "παιχνίδι" θα συνεχιστεί» είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενη στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα κάλεσε να αποδεχθούν το αίτημα για πρόωρες εκλογές «και ας αποφασίσει ο λαός».

Όπως είπε «ανακοινώνω τις εκλογές με δισταγμό αλλά θα πολεμήσω με αποφασιστικότητα». «Ας απομακρύνουμε τον κίνδυνο της αβεβαιότητας και της αστάθειας. Θα δώσω στη χώρα την ισχυρή ηγεσία που χρειάζεται» κατέληξε η κυρία Μέι.

Όπως ανακοίνωσε το νομοσχέδιο για την διεξαγωγή των εκλογών θα κατατεθεί στη βρετανική βουλή την Τετάρτη.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν  καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις, στοιχείο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Μέι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η λίρα υποχώρησε μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για την επικείμενη δήλωση της Μέι. Η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,3% στο 1,2528 δολάριο, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στο 1,2615 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 27 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Guardian οι πέντε λόγοι που μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές είναι:

- το προβάδισμα των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις

- οι εν εξελίξει διεργασίες για το Brexit που είναι ακόμα στην αρχή

- η πρόθεση των Εργατικών να υπερψηφίσουν μια πρόταση για πρόωρες εκλογές

- αναμένεται η απόφαση της δικαιοσύνης για το αν οι «τόρις» θα παραπεμφθούν με την κατηγορία της υπέρβασης δαπανών σε ορισμένες περιφέρειες

- θα δείξει ότι έχει πάρει το μάθημά της από τη λάθος απόφαση του Γκόρντον Μπράουν να μην προχωρήσει σε εκλογές το 2007

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία