BACK TO
TOP
Πολιτικές

Την επόμενη 30ετία ρομπότ εξώφυλλο στους Times για τον CEO της χρονιάς

Όταν πριν από 15 χρόνια ο Jack Ma έδινε κατά εκατοντάδες τις ομιλίες στις οποίες αναδείκνυε τον καταλυτικό αντίκτυπο που θα έχει το ηλεκτρονικό εμπόριο και γενικά το διαδίκτυο στις παραδοσιακές επιχειρήσεις, λίγοι του έδιναν σημασία, διότι δεν ήταν γνωστός.

Την επόμενη 30ετία ρομπότ εξώφυλλο στους Times για τον CEO της χρονιάς

1
0

 Σήμερα, όμως, το αφεντικό της Alibaba, δημιουργεί ειδήσεις οποτεδήποτε ανεβαίνει στο βήμα. Όπως συνέβη και στην εκδήλωση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στο China Entrepreneur Club στη Zhengzhou της Κίνας.

"Στα επόμενα χρόνια ο πόνος στον κόσμο θα είναι περισσότερος από την ευτυχία, διότι είναι πολλά τα προβλήματα που δεν έχουμε ξεπεράσει” τόνισε ο Jack Ma, έχοντας κατά νου κυρίως τις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στην αγορά εργασίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη, τόνισε, θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου ένας πληθυσμός που θα ζει όλο και περισσότερο θα ανταγωνίζεται για όλο και λιγότερες θέσεις εργασίας –με αποτέλεσμα να υπάρχουν κοινωνικές συγκρούσεις σε όλες τις σφαίρες της ζωής.

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτός από το ακροατήριό του, ο Ma υποστήριξε ότι ούτε οι θέσεις των στελεχών επιχειρήσεων θα είναι ασφαλείς. Ίσα ίσα, σε τρεις δεκαετίες το εξώφυλλο του περιοδικού Time για τον CEO της χρονιάς, πιθανότατα θα εξεικονίζει ένα ρομπότ. "Θυμάται καλύτερα από εσάς, υπολογίζει γρηγορότερα από εσάς και δεν θυμώνει με τους ανταγωνιστές” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος έχει λάβει τα μέτρα του: η Alibaba επεκτείνεται ταχύτατα σε τομείς πέρα από την ηλεκτρονική λιανική, που την ανέδειξε, και έχει επενδύσει στους τομείς του cloud computing και της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως εξηγεί, κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν θα είναι συνδεδεμένη με το διαδίκτυο πρόκειται στο μέλλον να υποφέρει.

Ο ιδρυτής της Alibaba προσβλέπει σε ένα μέλλον όπου οι μηχανές δεν θα αντικαταστήσουν αυτό που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, αλλά θα δώσουν λύσεις σε ό,τι δεν μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι – όπως το να επεξεργάζονται τον όλο και μεγαλύτερο όγκο δεδομένων που παράγεται σήμερα και ξεπερνά τις ικανότητες του ανθρώπινου νου. Η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να στραφεί σε μηχανές που θα είναι "παρτενέρ” και όχι ανταγωνιστές του ανθρώπου.

Ο δισεκατομμυριούχος Κινέζος δεν είναι ο πρώτος: για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης έχουν μιλήσει πολλοί, από τον διάσημο φυσικό Stephen Hawking μέχρι τον Elon Musk της Tesla, ο οποίος μάλιστα έχει συγκροτήσει ίδρυμα για την καταπολέμηση πιθανής υποδούλωσης ή εξάλειψης της ανθρωπότητας από τα ρομπότ.

Προς το παρόν, ο Jack Ma είναι επικεντρωμένος σε πιο πεζούς στόχους – όπως η εξαγγελία του για δημιουργία ενός εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, κατά τις επιθυμίες του Donald Trump. O Κινέζος επιχειρηματίας (και φίλος του ηγέτη της Κίνας Xi Jinping) είχε ήδη την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ένοικο του Λευκού Οίκου και να του μεταφέρει το μήνυμα ότι η εσωτερική ανόρθωση της Αμερικής είναι απολύτως συμβατή με μία win-win συνεργασία με τον ασιατικό γίγαντα. Το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς στην Alibaba θα ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ήδη ο Jack Ma κάνει το πρώτο βήμα, προαναγγέλλοντας την παρουσία του στη "Gateway 17”, μια συνάντηση τουλάχιστον χιλίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα πραγματοποιηθεί στο Ντιτρόιτ στις 20-21 Ιουνίου. Ο Ma επέλεξε την πόλη-σύμβολο της παλαιάς αμερικανικής βιομηχανίας, η οποία μετά την κρίση επιχειρεί να επανεφεύρει τη φυσιογνωμία της, για να θυμίσει στους Αμερικανούς παραγωγούς πως η κινεζική μεσαία τάξη θα έχει υπερβεί τα 600 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2022 και πως οι καταναλωτικές της ανάγκες ξεπερνούν τα 4,84 τρισ. δολάρια.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία