BACK TO
TOP
Πολιτικές

Μετά τη συμφωνία νομοθέτηση 50 προαπαιτούμενων στη Βουλή

H προκαταρκτική συμφωνία με τους Θεσμούς για το Staff Level Agreement της β' αξιολόγησης επετεύχθη και τη σκυτάλη παίρνει η Βουλή για τη νομοθέτηση των περίπου 50 προαπαιτουμένων που συνοδεύουν τα κείμενα των μνημονίων, όπως διαμορφώθηκαν στην τριήμερη νυχθημερόν "στρατοπέδευση" Θεσμών και Κυβέρνησης στο Χίλτον.

Τέλη Απριλίου η ψήφιση του ν/σ για τον εξωδικαστικό, καταψηφίζει η ΝΔ

3
0

Ο προγραμματισμός για την ψήφιση των μέτρων παραμένει ίδιος: Ο μεγάλος όγκος των μέτρων θα πρέπει να έχει φτάσει στη Βουλή πριν από την αναχώρηση του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, ήτοι τις 14 Μαϊου.

Χρέος στο Eurogroup

Το  μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης είναι πλέον, ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup στις 22 Μαϊου, όπου θα επικυρωθεί και τυπικά η ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης.

Έξωθεν ( στην άτυπη σύνοδο για το Brexit) όσο και έσωθεν ( σε διαδοχικές συσκέψεις με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη), ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι είναι εφικτό να λάβει η Κυβέρνηση τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος στην επόμενη σύναξη των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, οπότε και θα ανοίξει μετά ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σε επίρρωση τούτου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος "έγνεψε" μετά το θρίλερ στο Χίλτον για εκκίνηση των συνομιλιών για το χρέος- με την Κυβέρνηση να αισιοδοξεί ότι μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ θα υπάρξει ο επιδιωκόμενος συμβιβασμός που θα επιτρέψει σε αμφότερες τις πλευρές να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους.

Το Ταμείο έχει άλλωστε δηλώσει ρητώς, πως χωρίς πειστικό χάρτη για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο.

Τα νεότερα επ αυτού, αναμένονται στις 11 Μαϊου, από το Μπάρι της Ιταλίας όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των G7.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται πάντως και η κορύφωση των εσωκομματικών διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κομματικές πηγές υπενθυμίζουν ότι η καταρχήν πολιτική συμφωνία Κυβέρνησης- Θεσμών στην οποία περιλαμβάνονται τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ με "πέλεκυ" σε αφορολόγητο και συντάξεις έχει ήδη λάβει την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής, όπερ σημαίνει πως: Κόμμα και Κυβέρνηση αναμένουν από τους βουλευτές τους να πειθαρχήσουν στη συλλογική απόφαση.

Ωστόσο, με τα μέτρα να εισάγονται στη Βουλή, θα μπουν στην τελική ευθεία και οι κομματικές διαδικασίες που προβλέπουν για τις επόμενες ημέρες.

1. Συνεδρίαση υπό τον Αλέξη Τσίπρα του Πολιτικού Συμβουλίου ή της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος.

2. Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας για το δια ταύτα της συμφωνίας κάνοντας "απολογισμό" περιγράφοντας παράλληλα και τις προοπτικές της.

Ανησυχία σε Κουμουνδούρου και Μαξίμου για "φάλτσα" βουλευτών, δεν υπάρχει αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει "αυτομολήσεις" της τελευταίας στιγμής, όσο θα αυξάνει η πίεση από την ψήφιση των μέτρων.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία