BACK TO
TOP
Πολιτικές

Εξετάζεται εθνική συνεισφορά στις άμεσες ενισχύσεις

Συνεισφορά των κρατών μελών στην ενιαία ενίσχυση της ΚΑΠ (α’ πυλώνας) μετά το 2020 εξετάζει η Κομισιόν, όπως αποκαλύπτει έγγραφο-φωτιά βάση του οποίου οι Ευρωπαίοι αγρότες πρέπει να προετοιμαστούν για αλλαγές στον τρόπο που χρηματοδοτείται η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Εξετάζεται εθνική συνεισφορά στις άμεσες ενισχύσεις

4
0
Οι αλλαγές έρχονται ως απόρροια της μεγάλης πρόκλησης που αντιμετωπίζει ο προϋπολογισμός της ΕΕ: πώς να αυξηθεί η χρηματοδότηση χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους. Και σ’ αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το κενό που πρόκειται ν’ αφήσει στα οικονομικά της Ένωσης η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το οποίο υπολογίζεται ετησίως σε 10-12 δισ. ευρώ.
Το έγγραφο προβληματισμού που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουνίου εξετάζει την πρόκληση αυτή και θέτει τα βασικά στοιχεία προς συζήτηση, διαρθρωμένα γύρω από τα 5 σενάρια της Λευκής Βίβλου:
  1. Συνεχίζουμε κανονικά,
  2. Κάνουμε λιγότερα μαζί,
  3. Προχωράμε με διαφορετικά επίπεδα έντασης,
  4. Κάνουμε λιγότερα αλλά με πιο αποδοτικό τρόπο
  5. Κάνουμε όλοι μαζί πολύ περισσότερα.
Το καθένα από αυτά τα ενδεικτικά σενάρια θα είχε διαφορετικές επιπτώσεις όσον αφορά το ύψος των δαπανών, τους επιδιωκόμενους στόχους και την προέλευση των χρημάτων. Οι επιλογές κυμαίνονται από τη μείωση των δαπανών για τις υφιστάμενες πολιτικές έως την αύξηση των εσόδων. Επιπλέον, το έγγραφο προβληματισμού αναλύει τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού της ΕΕ και καταγράφει τις κύριες τάσεις και εξελίξεις σε βασικούς τομείς πολιτικής, όπως η συνοχή και η γεωργία




Όπως ανέφερε ο Επίτροπος προϋπολογισμού και ανθρωπίνων πόρων Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση της Κομισιόν μαζί με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου, «η Κομισιόν δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο της ως συνήθως. Μια μεγάλη χώρα θα αποχωρίσει και πρέπει να κοιτάξουμε να αλλάξουμε τα κόστη και να κάνουμε περικοπές»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Euractiv.com η ΕΕ θα χρειαστεί περίπου 15 δισ. ευρώ ετησίως για επενδύσεις σε θέματα ασφάλειας, άμυνας και μετανάστευσης.

Αντιδράσεις από Γαλλία σε πιθανές περικοπές κονδύλιων της ΚΑΠΌσον αφορά την  πρόταση για περικοπές στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ αυξάνοντας τη συγχρηματοδότηση από τα κράτη μέλη πρώτη αναμένεται να αντιδράσει η Γαλλία, η οποία κάνει τη μεγαλύτερη χρήση των πόρων της ΚΑΠ. Πιθανότατα η πρόταση Κομισιόν να προκαλέσει προβλήματα στο νεοεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο, Μανουέλ Μακρόν.   

Με βάση το πλαίσιο της τρέχουσας περιόδου 2014-2020, η ΚΑΠ θα κινητοποιήσει περίπου 400 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μέτρων αγοράς και άμεσων πληρωμών για τους αγρότες, προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και προώθησης βιώσιμης γεωργίας, ανέφερε το έγγραφο της Κομισιόν
Εθνική συγχρηματοδότηση«Μια επιλογή που εξετάζουμε είναι η εισαγωγή ενός βαθμού εθνικής συγχρηματοδότησης για τις άμεσες πληρωμές, προκειμένου να διατηρηθούν τα συνολικά επίπεδα της τρέχουσας υποστήριξης», λέει το έγγραφο χωρίς να αναλύεται περαιτέρω.



Ενώ η Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Μόνο η γεωργία έχει 100% χρηματοδότηση από την ΕΕ. Η εθνική συγχρηματοδότηση θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή για τις άμεσες πληρωμές. Είναι μια πρόταση που θα συζητηθεί. Η ΚΑΠ στηρίζει τους αγρότες και είμαι σίγουρη ότι οι αγρότες θα χαρούν που θα λάβουν τα χρήματα και δεν τους νοιάζει αν είναι 95% από την Κομισιόν και το 5% από τα κράτη μέλη».
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ, ο οποίος για το 2016 αγγίζει τα 155 δισ. ευρώ, αποτελεί συχνά πεδίο εντάσεων στο μπλοκ των 28, λόγω των διαφορών μεταξύ των συνεισφορών και του επιπέδου απορρόφησης μεταξύ των κρατών-μελών. Σημειώνεται ότι το 70% και πλέον του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ αφορά αγροτικές και περιφερειακές χρηματοδοτήσεις

Το έγγραφο προβληματισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον του προϋπολογισμού της ΕΕ εξετάζει τις εναλλακτικές επιλογές για να γίνει αυτός ο στόχος της αύξησης της χρηματοδότησης χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους πραγματικότητα. Τα ζητήματα που θίγονται στο παρόν έγγραφο, το πέμπτο και τελευταίο της σειράς, βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης που ξεκίνησε την 1η Μαρτίου με τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης. Το έγγραφο προβληματισμού αναλύει τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιλογών που υπάρχουν

Σημειώνεται, τέλος, ότι για να ενισχυθεί η συζήτηση σχετικά με τα ζητήματα που τίθενται στο έγγραφο προβληματισμού για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ, τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί σειρά δημόσιων εκδηλώσεων, όπως η ετήσια διάσκεψη με τίτλο «Προϋπολογισμός που εστιάζεται στα αποτελέσματα», την οποία διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 25 Σεπτεμβρίου 2017.
Διαβάστε περισσότερα για
Λευκή βίβλος για το μέλλον της Ευρώπης
Έγγραφο προβληματισμού για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ (28 Ιουνίου 2017)Το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ: Πέντε σενάρια Το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ: Στοιχεία και αριθμοί
(Με πληροφορίες από Euractiv.com, ec.europa.eu)
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία