BACK TO
TOP
Πολιτικές

Μείωση ζάχαρης 10% ως το 2020 από τη βιομηχανία ποτών

Η βιομηχανία αναψυκτικών της ΕΕ προωθεί συνεχώς την απομάκρυνση της ζάχαρης από τα προϊόντα της.

Μείωση ζάχαρης 10% ως το 2020 από τη βιομηχανία ποτών

2
0

Οι παραγωγοί αναψυκτικών, ενωμένοι στην ευρωπαΪκή οργάνωση UNESDA, πέτυχαν κατά μέσο όρο μείωση των θερμίδων στα προϊόντα τους κατά 12% μεταξύ του 2000 και του 2015.

Τώρα, η UNESDA υπόσχεται να επιταχύνει τη διαδικασία για να επιτύχει περαιτέρω μείωση κατά 10% έως το 2020.

Ο στόχος είναι να προωθηθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας στη Γηραιά Ήπειρο.

«Περισσότερο από το 60% των παιδιών που είναι υπέρβαρα πριν την εφηβεία θα είναι υπέρβαρα στην πρώιμη ενηλικίωση και εκτιμάται ότι το 25% των παιδιών, που πηγαίνουν σχολείο,  στην Ευρώπη είναι ήδη υπέρβαρα ή παχύσαρκα», δήλωσε ο Δρ. Gauden Galea, Διευθυντής του τμήματος Μη- Μεταδοτικών Ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  (ΠΟΥ) στην Ευρώπη, νωρίτερα φέτος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συμμετέχει στην προώθηση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών, της τακτικής άσκησης και της μείωσης της θερμιδικής πρόσληψης (με ιδιαίτερη προσοχή στα αναψυκτικά), σε έναν πόλεμο ενάντια σε προστιθέμενα σάκχαρα, που θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.

Φορολόγηση ζάχαρης, αλατιού ή λίπους

Ορισμένες χώρες έχουν υιοθετήσει ειδικούς φόρους κατά της ζάχαρης, του αλατιού ή των λιπαρών, οι οποίοι έχουν ως στόχο να αποτρέψουν την υπέρμετρη κατανάλωση.

Ωστόσο, η αύξηση αυτών των φόρων θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, πιέζοντας τους καταναλωτές προς φθηνότερα τρόφιμα με κατώτερη διατροφική ποιότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγεί ότι οι φόροι επί των ειδών διατροφής αυξάνουν την γραφειοκρατία, ειδικά εάν ο φόρος εφαρμόζεται στα συστατικά ή εάν οι κανόνες που καθορίζουν τα τρόφιμα που πρόκειται να φορολογηθούν είναι πολύπλοκα.

Ένας φόρος στα ζαχαρούχα ποτά και στα λιπαρά τρόφιμα θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση και στις επενδύσεις, έχει προειδοποιήσει η έκθεση για το 2014.

(Πηγή: euractiv.com)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία