BACK TO
TOP
Πολιτικές

Θυσία στη Mercosur το βόειο της ΕΕ για άλλες παραχωρήσεις

Καμία αμοιβαιότητα από τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ στον αγροτικό τομέα με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν υπάρχει καταγγέλλουν οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca.

Βόειο και αιθανόλη τίναξαν στον αέρα το εμπορικό ντηλ ΕΕ με Mercosur

1
0

Οι Copa-Cogeca αντιτάσσονται στην νέα κίνηση της ΕΕ να αυξήσει σημαντικές την προσφορά της για αδασμολόγητο κρέας από τις χώρες του μπλοκ Mercosur από 77.000 τόνους (προσφορά Οκτωβρίου 2017) σε 99.000 τόνους σήμερα, τονίζοντας ότι ήδη το 75% των ευρωπαϊκών εισαγωγών βορείου κρέατος προέρχεται από τις χώρες αυτές. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, οι χώρες αυτές δεν σέβονται κάν τους φυτοϋγειονομικούς κανόνες, κάτι που προκύπτει από τις ίδιες τις εκθέσεις της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το βοδινό της Copa και Cogeca, Jean-Pierre Fleury, δήλωσε: «Πάνω από το 75% του βόειου κρέατος είναι εισαγωγές  και ήδη 246 000 τόνοι - προέρχονται από τις χώρες αυτές. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η  ΕΕ αύξησε την προσφορά της ως αντάλλαγμα για παραχωρήσεις σε άλλους τομείς. Χρειαζόμαστε δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες διασφαλίζουν ότι η αγορά μας δεν υπερφορτίζεται, διαφορετικά η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας στις αγροτικές περιοχές μας θα απειληθούν».

Κατά τον ίδιο, ο κλάδος επιβαρύνεται σημαντικά και από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αφού ως τώρα το 52% του ιρλανδικού βόειου κρέατος να προορίζονταν για την αγορά της Βρετανίας.

«Το εισαγωγικό εμπόριο πρέπει επίσης να ελαχιστοποιηθεί για τις εισαγωγές ζάχαρης, πουλερικών, αιθανόλης, ρυζιού και χυμού πορτοκαλιού. Έχουμε ήδη εισάγει τεράστιους όγκους από αυτές τις χώρες και δεν έχουμε καμία αμοιβαιότητα από αυτές. Εμείς προτρέψτε τα κράτη μέλη να ενεργήσουν πριν από το τέλος των διαπραγματεύσεων», τόνισε από την πλευρά του ο Πέκα Πεσόνεν, γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία