BACK TO
TOP
Πολιτικές

Νίκησαν τα αντισυστημικά κόμματα στην Ιταλία

Οι ψηφοφόροι "τιμώρησαν" τα συστημικά κόμματα και οδήγησαν σε άνοδο τα αντί-συστημικά κόμματα στην Ιταλία, για τα χρόνια της οικονομικής κάμψης, της αύξησης των φόρων και του κύματος της μετανάστευσης, εγείροντας αμφιβολίες για τη μελλοντική πολιτική κατεύθυνση της χώρας.

Νίκησαν τα αντισυστημικά κόμματα στην Ιταλία

1
0

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα 5 Αστέρων και το αντί-μεταναστευτικό Λίγκα, ήταν μεταξύ των νικητών των εκλογών, διαβρώνοντας τα ποσοστά των πιο κεντρώων κομμάτων, οδηγώντας σε μια "μετέωρη Βουλή".

Καθώς καμία παράταξη δεν έχει την αυτοδυναμία, θα χρειαστούν εβδομάδες διαπραγματεύσεων προτού διοριστεί η νέα κυβέρνηση.

Με καταμετρημένο το μισό περίπου ποσοστών των ψήφων, φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι καμία από τις τρεις μεγάλες παρατάξεις της Ιταλίας δεν θα είναι σε θέση να κυβερνήσει μόνη της, ενώ υπάρχουν ελάχιστες προοπτικές για επιστροφή σε μια "mainstream" κυβέρνηση, προκαλώντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέο πονοκέφαλο που πρέπει να διαχειριστεί.

Τα σενάρια τώρα περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός πιο ευρωσκεπτικού συνασπισμού, ο οποίος πιθανότατα θα αμφισβητεί τους περιορισμούς στους προϋπολογισμούς που θέτει η ΕΕ, και δεν θα ενδιαφέρεται σημαντικά στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση, ή σε νέες εκλογές προσπαθώντας να σπάσει το αδιέξοδο.

Μια δεξιά συμμαχία που περιλαμβάνει το Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, κατέλαβε το υψηλότερο σύνολο ψήφων, περισσότερες και από το αντί-συστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο ωστόσο είδε την υποστήριξή του να εκτινάσσεται και να γίνεται το μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας.

συνασπισμός κατέλαβε την τρίτη θέση (και με διαφορά), λόγω της ευρείας οργής για την επίμονη φτώχεια, την υψηλή ανεργία και την εισροή άνω των 600.000 μεταναστών τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Συγκεκριμένα, πρώτο κόμμα στην Ιταλία αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) με το 30,92% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βουλή, ωστόσο ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα είναι η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς με το 36,98% των ψήφων, βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων.

Στις τάξεις της συμμαχίας της δεξιάς, η Λέγκα του Βορρά (συγκεντρώνει το 18,69% των ψήφων) υπό τον Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να καταλάβει 117 έδρες, το Φόρτσα Ιτάλια (13,45%) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 102 και τα Αδέλφια της Ιταλίας (4,25%) 28, σύμφωνα με στοιχεία της Corriere della Sera.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) βλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί στο 24,40% και θα καταλάβει 107 έδρες στην επόμενη ιταλική κάτω Βουλή, ενώ το αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι περιορίζεται στο 3,55% των ψήφων και δεν θα ξεπεράσει τις 15 έδρες στο σώμα, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας.

Μόλις γίνουν γνωστά τα συνολικά αποτελέσματα αργότερα τη Δευτέρα, η προσοχή θα στραφεί στον πρόεδρο Sergio Mattarela, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με το να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Είναι απίθανο να επιλέξει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi, ένας από τους μεγαλύτερους ηττημένους της βραδιάς αφού είδε το ποσοστό του να υποχωρεί στο 20% περίπου από το 40% των ψήφων που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2014.

Πηγή: capital.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία