BACK TO
TOP
Πολιτικές

Την Τετάρτη υπογράφεται η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η εμπορική συμφωνία Ευρώπης-Ιαπωνίας, καθώς μετά την έγκριση που έδωσαν οι χώρες χώρες-μέλη την Παρασκευή 6 Ιουλίου, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής των δύο την Τετάρτη στις 11 του μήνα.

Οριστικοποιήθηκε η εμπορική συμφωνία ΕΕ και Ιαπωνίας

1
0

Μετά την υπογραφή σε επίπεδο ηγετών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να κυρώσει τη συμφωνία το Φθινόπωρο, ενώ εν τέλει αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2019, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες.

Η συμφωνία έρχεται τη στιγμή που η Ευρώπη δέχεται πολυμέτωπη επίθεση από τον Ντόναλντ Τραμπ με δασμούς και μονομερείς ενέργειες που έχουν στόχο την ανατροπή του status quo και την επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών.

Για την Ιαπωνία η συμφωνία με την ΕΕ αποτελεί επίσης ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά την απόσυρση του Ντόναλντ Τραμπ από την TTP και τις διαρκείς επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ στο διμερές καθεστώς προστασίας που έχουν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Σημειωτέον ότι η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει επιπλέον τη συνεργασία σε τομείς, όπως η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, το έγκλημα στο διαδίκτυο, η ενεργειακή ασφάλεια, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η καινοτομία και η συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία διεξήχθησαν από τον Μάρτιο του 2013. Κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας στις 6 Ιουλίου 2017, αμφότερες οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία καταρχήν για τα βασικά στοιχεία μιας συμφωνίας συναλλαγών χωρίς δασμούς. Οι διαπραγματεύσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία