BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ρετούς στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κρίνει τις συντάξεις

Το Προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Δευτέρα στη Βουλή «ρετουσάρεται» από το οικονομικό επιτελείο, τόσο για το περιεχόμενό του όσο και για τον τρόπο «διατύπωσης» του ζητήματος των συντάξεων και των αντίμετρων, ώστε να κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες ως το «όχημα» για να ενταχθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Και τούτο εν μέσω της θύελλας που έχει ξεσπάσει για το έλλειμμα της Ιταλίας η οποία αναδιαμορφώνει το χρονοδιάγραμμα και το κέντρο βάρους των δανειστών.

YPOYRGEIO_OIKONOMIKON

Agronews

1
0

Επί της ουσίας, στη νέα «βερσιόν» του Προϋπολογισμού θα εισαχθούν τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης του Αυγούστου και της πορείας εσόδων/δαπανών κρατικού προϋπολογισμού για τον Σεπτέμβριο που αναμένονται. Θα δώσουν μία πιο καθαρή «εικόνα» για το φετινό υπερπλεόνασμα, αλλά και για την υπέρβαση στόχου του 2019 που αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν, με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο να προαναγγέλλει χθες από την ΕΡΤ πιθανή αύξησή του στην νέα αυτή «έκδοση».

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι τα αντίμετρα του 2019 ήδη κοστολογούνται σε 760 εκατ. ευρώ και «συζητάμε με την Κομισιόν μήπως είναι και περισσότερα», ενώ αναφέρθηκε ειδικά στο επίδομα στέγασης που, όπως είπε, θα διατεθεί από 1η/1/2019 και μάλιστα μόνιμα.

Όσον αφορά τον τρόπο «διατύπωσης» του θέματος των συντάξεων, στην εκδοχή της 15ης Οκτωβρίου, αναμένεται να υπάρχει πιο «ξεκάθαρη» η πρόθεση/αίτημα για την μείωσή τους (αφού πρέπει να την κρίνουν οι θεσμοί στη συνέχεια). Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε χθες ότι είναι αισιόδοξος για την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξουν αντιρρήσεις ούτε από την Γερμανία αν διασφαλισθούν με επιχειρήματα τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ.

Οι αποφάσεις, το Eurogroup και η Ιταλία

Αναφορικά με τον χρόνο λήψης των αποφάσεων, πληροφορίες για έκτακτο Eurogroup τον Νοέμβριο (μετά και το ξέσπασμα της Ιταλικής κρίσης) διακινούνταν χθες στις Βρυξέλλες. Προς το παρόν ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από κύκλους του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου που συνεχίζει να προσδιορίζει το χρόνο λήψης αποφάσεων στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, αν και πλέον οι εξελίξεις «τρέχουν». Σε κάθε περίπτωση, μετά τις 15/11 η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα αναμένεται να είναι διαθέσιμη ώστε να μπορεί να ξετυλιχθεί η πολιτική "μάχη".

Δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις- Ασία

Είναι σαφές ωστόσο στους θεσμούς και στην κυβέρνηση, ότι η αξιολόγηση αυτή που θα γίνει από την Κομισιόν και θα παρουσιαστεί στο Eurogroup (και σε κράτη – μέλη) προς απόφαση δεν θα αφορά μόνο τον Προϋπολογισμό. Θα περιλαμβάνει την συνολική αποτίμηση της 1ης μεταμνημονιακής εποπτείας στην Ελλάδα, δηλαδή τα δεκάδες προαπαιτούμενα, μέσα από τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά προσαρμογής.

Χθες άλλωστε ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει τεράστια διαφάνεια του τι θα κάνουμε και στον προϋπολογισμό και στο αναπτυξιακό μας σχέδιο, συνδέοντας αυτές τις δύο δεξαμενές.».

Ο ΥΠΟΙΚ παράλληλα με την ολοκλήρωση του 2ου σχεδίου προϋπολογισμού (το τρίτο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20-21 Νοεμβρίου) οργανώνει και το ταξίδι του στην Ασία με πρώτο σταθμό τις αγορές και τελικό «προορισμό» την σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί. Χθες, προανήγγειλε ότι είναι επιθυμητή μία πρόωρη εξαγορά του δανείου του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Τα θολά σημεία που θα κρίνουν τον «λογαριασμό»

Το Προσχέδιο στηρίζεται σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία των εσόδων φέτος με βάση τις οποίες επιτυγχάνονται τα πλεονάσματα. Επιπλέον, στο σενάριο μη περικοπής των συντάξεων προβλέπει δύο πολύ ισχυρές «ενέσεις» στα έσοδα: από το ΑΚΑΓΕ και τον φόρο που θα πληρώσουν οι «παλαιοί» συνταξιούχοι.

Επίσης, κρίθηκε ως υπεραισιόδοξο για το 2019 αναφορικά με τον στόχο για ανάπτυξη 2,5% από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Στηρίζεται ακόμη στο σενάριο μη περικοπής των συντάξεων σε μειωμένο κατά 300 εκατ ευρώ ΠΔΕ το 2019 (σε σχέση με το σενάριο βάσης), αλλά και σε αντίμετρα των οποίων η αξία είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τις αποφάσεις του 2017.

Πάντως χθες ο ΥΠΟΙΚ δεσμεύθηκε ότι όλα τα αντίμετρα του 2017 θα εφαρμοσθούν σε εύρος 4ετίας. Μένει έτσι να φανεί αν αυτό θα είναι εφικτό με βάση τις τελικές αποφάσεις για τον «δημοσιονομικό χώρο» που αμφισβητείται και από το ΔΝΤ.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία