BACK TO
TOP
Πολιτικές

Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς, τη θέση ΥΠΕΞ παίρνει ο Τσίπρας

Την παραίτησή του υπέβαλε το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά την πρόσφατη κόντρα στο υπουργικό συμβούλιο με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

kotzias_8

Agronews

10
0

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας, «προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Η παραίτηση του κ. Κοτζιά έγινε αμέσως δεκτή και την θέση του ΥΠΕΞ αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού: «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Μάλιστα, στους λόγους που φέρεται να οδήγησαν τον υπουργό στην παραίτηση και οι σε σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου ότι «το τρένο προχωρά, όποιος δεν θέλει να φτάσει στον προορισμό του ή  δυσφορεί, κατεβαίνει», φέρονται να είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον υπουργό Εξωτερικών στην παραίτηση.

Η παραίτηση που προκαλεί μείζονα κυβερνητική κρίση υποβλήθηκε στις 2 το μεσημέρι στον πρωθυπουργό που την έκανε αμέσως δεκτή.  Στις 2.45' διέρρευσε η είδηση για την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών και πλέον αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή που συνόδευσε την παραίτηση. Η παραίτηση Κοτζιά αποτιμάται ήδη ως πλήγμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, της οποίας ο Νίκος Κοτζιάς υπήρξε εμπνευστής και πρωτεργάτης.

Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένος για τα όσα έγιναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και τον καβγά του με τον υπουργό Άμυνας, καθώς θεώρησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε ίσες αποστάσεις από τον ίδιο και τον Πάνο Καμμένο. Συνομιλητές του κ. Κοτζιά έκαναν λόγο για ετεροβαρή στάση του πρωθυπουργού και μάλιστα αναφορικά με τη συμφωνία για τα Σκόπια που την έχει υιοθετήσει και αναδείξει σε κεντρικό πυλώνα της εξωτερικής του πολιτικής.

«ξέχασαν ότι είμαι σπόρος»

«Ο Πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και κατόπιν εγώ τις δικές μου» έγραψε ο Νίκος Κοτζιάς στο twitter, λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

«Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία