BACK TO
TOP
Πολιτικές

To Παρίσι ζητά περισσότερα για τη συμφωνία του Brexit

Πιέσεις για περισσότερες απαιτήσεις από την πλευρά της ΕΕ που θα συνοδεύουν τη συμφωνία του Brexit ασκεί η Γαλλία, σύμφωνα με τους Financial Times. Η Τερέζα Μέι, η βρετανίδα πρωθυπουργός, επιθυμεί να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ την Τετάρτη για να οριστικοποιήσει το προσχέδιο της πολιτικής δήλωσης για τους μελλοντικούς δεσμούς των δύο πλευρών.

palais-elysee_ambafrance-cn_org_-1170x866

Μαρία Γιουρουκέλη

5
0

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις, που σύμφωνα με τη Βρετανία είναι έντονες, δεν έχουν ακόμη σημαντική πρόοδο για να επισκεφθεί η ίδια τις Βρυξέλλες.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, έχει προειδοποιήσει τα κράτη μέλη να μην προχωρήσουν πολύ με δηλώσεις για θέματα όπως τα δικαιώματα αλιείας ή εμπορικούς όρους, καθώς υπάρχει έτσι ο κίνδυνος να ανοίξει ξανά το κείμενο της συμφωνίας, που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα.

Η Κομισιόν και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στα τελευταία στάδια της συμφωνίας όσον αφορά την πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις. Το κείμενο θα ορίσει την κατεύθυνση για τις μακροπρόθεσμες διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν όταν γίνει το Brexit, τον Μάρτιο.

Σε μία ακόμη ένδειξη των εμποδίων που αντιμετωπίζει η Μέι, η οποία πρέπει να περάσει την τελική συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων, Γαλλία και Ισπανία υποστηρίζουν την ιδέα των ξεχωριστών δηλώσεων, σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς διπλωμάτες της ΕΕ.

Δεν αναμένουμε να ανοίξει ξανά η συμφωνία αποχώρησης αλλά θα είμαστε πολύ προσεκτικοί στην εφαρμογή της, σημείωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Nathalie Noiseau.

Επικαλέστηκε την ανάγκη για «θεμιτό ανταγωνισμό όπως και στο θέμα του δικαιώματος των αλιέων μας στα βρετανικά νερά».

Οι διαπραγματευτές ελπίζουν ότι θα πέσουν οι τόνοι όσον αφορά την τεχνική γλώσσα, ώστε να μην διαταράξουν την ισορροπία της συζήτησης στο Λονδίνο. Ωστόσο, ορισμένοι υπουργοί της ΕΕ ανέφεραν ότι η πίεση της Γαλλίας ήταν περισσότερο πολιτικού χαρακτήρα, ιδίως όσον αφορά το ευαίσθητο ζήτημα της αλιείας.

Το μεγαλύτερο αλιευτικό λιμάνι της Γαλλίας, το Boulogne-sur-Mer, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσβαση στα νερά του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η κ. Μέι  βασίζεται στην υποστήριξη 13 συντηρητικών βουλευτών στη Σκωτία, οι οποίοι έχουν θέσει την καλύτερη συμφωνία για τους αλιείς του Ηνωμένου Βασιλείου, ως προϋπόθεση για να ψηφίσουν τη συμφωνία του Brexit.

Η Ισπανία έχει επίσης ζητήσει γραπτές διαβεβαιώσεις ότι η Συνθήκη δεν προδικάζει το μελλοντικό καθεστώς του Γιβραλτάρ σε οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ.

Η Μαδρίτη ζητά να προστεθούν αναφορές στη συνθήκη και στην πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση που θα διευκρινίζει ότι η Ισπανία έχει βέτο στην ένταξη του σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία.

Η ισπανική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οποιαδήποτε επέκταση της μεταβατικής περιόδου θα εφαρμοζόταν στο Γιβραλτάρ.

Ο κ. Μπαρνιέ προειδοποίησε τους πρεσβευτές του μπλοκ ότι τέτοιες δηλώσεις ρισκάρουν να ανοίξει ξανά το κείμενο -585 σελίδων- της συμφωνίας αποχώρησης, που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα. Τόνισε ότι πρέπει «όλοι να παραμείνουμε ψύχραιμοι» και ότι είναι ευτυχής που οι υπουργοί της ΕΕ υποστηρίζουν το προσχέδιο της συμφωνίας.

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία