BACK TO
TOP
Πολιτικές

Η πλειοψηφία των 151 στο δρόμο προς την κύρωση της συμφωνίας Πρεσπών

Οι ρητορικές αστοχίες του Ζόραν Ζάεφ, εμπρηστικές αναφορές για Μακεδόνες του Αιγαίου και διδασκαλίας της Μακεδονικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία, άνοιξαν ξανά το καπάκι του εν Ελλάδι , πολιτικού μαγέρικου:

prespes

Agronews

13
0

Η Κυβέρνηση αποτάθηκε στον Μάθιου Νίμιτς, προκειμένου να "μαζευτεί" ο κ. Ζάεφ από τις προκλητικές δηλώσεις που δυσχεραίνουν το στόχο του Μαξίμου για όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη υπερψήφιση της Συμφωνίας.  Η Ν.Δ κλιμάκωσε τη στρατηγική της , καλώντας δια του Κυριάκου Μητσοτάκη όλους τους βουλευτές να την καταψηφίσουν. Ο Πάνος Καμμένος ( υπό την πίεση και της Ν.Δ ) άρχισε τα γνωστά του μιλώντας για ταφόπλακα στη Συμφωνία των Πρεσπών και το μήλον της "έριδος" έγινε πλέον, το Ποτάμι.

Τον Μάρτιο η Συμφωνία- τα "κουκιά"

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, προβλέπει να τηρηθεί πλήρως σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, το "μορατόριουμ" Τσίπρα- Καμμένου για έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή προς κύρωση, τον προσεχή Μάρτιο, ανεξαρτήτως του εάν η κυβέρνηση της πΓΔΜ θα έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες ακόμη και εντός του Ιανουαρίου.

Η πολιτική αριθμητική ωστόσο μετά τα "νερά" που κάνει το Ποτάμι, για την επίτευξη του 151, αρχίζει και λειτουργεί πιεστικά για την Κυβέρνηση, παρότι το Μαξίμου επιμένει ότι οι απαιτούμενες ψήφοι, όταν έρθει η ώρα θα βρεθούν.

Στους 145 της πλειοψηφίας, αναμένεται να προστεθούν και οι Σπύρος Δανέλλης, Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Έλενα Κουντουρά.  Χωρίς τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους υπόλοιπους των ΑΝΕΛ, η βάση εκκίνησης για την Κυβέρνηση είναι οι 149 βουλευτές.

Κατά ορισμένους, μάλιστα, δεν απαιτείται καν για την κύρωση της Συμφωνίας η απόλυτη πλειοψηφία των "151" βουλευτών, αλλά ακόμη και η απλή, η οποία θα υπολογιστεί επί των παρόντων.

Αυτό ωστόσο θα είναι πολιτικά προβληματικό για την Κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε μια Συμφωνία που αφορά εθνικό θέμα και έχει ξεσηκώσει τη μήνη της αντιπολίτευσης.

Τα βλέμματα σε Θεοδωράκη

Στην πολιτική εξίσωση, το Μαξίμου παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις κινήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη και το "σήμα" που θα δώσει τελικώς ο επικεφαλής του Ποταμιού, σχετικά με την υπερψήφιση ή όχι, της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν εδώ και ημέρες πως το φλερτ του Ποταμιού με τη Ν.Δ ( δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει θέσει σκληρά διλήμματα: Όστις ψηφίσει τη Συμφωνία να μας ξεχάσει), τους ανησυχεί για υπαναχώρηση του κ. Θεοδωράκη ή βουλευτών του από τις αρχικές του θέσεις.

Παρότι, οι ίδιες πηγές, εκτιμούσαν προ ολίγων ημερών, ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον ίδιο τον επικεφαλής του Ποταμιού να αλλάξει την αρχική του θέση, καταψηφίζοντας τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ, μεταξύ άλλων για την οποία εξάλλου, ήρθε και σε ρήξη με το ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Θεοδωράκης από πλευράς του έκανε δύο παρεμβάσεις για το ζήτημα.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Βέλγο Πρέσβη:

"Το Ποτάμι πιστεύει ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι ο μόνος που οδηγεί στη σταθερότητα της περιοχής και θα είναι προς όφελος όλων των λαών και κυρίως των επόμενων γενεών. Όμως, αλυτρωτικές αναφορές εν έτει 2018 σε Αιγαιάτες Μακεδόνες δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή συζήτηση και αποδυναμώνουν την αξιοπιστία όσων τις εκφέρουν", είπε.  Η δεύτερη έγινε μόλις χθες κατά το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, όπου ο Απόστολος Τζιτζικώστας τον κάλεσε ανοιχτά να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η απάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού, ήταν ότι το κόμμα του θα αποφασίσει όταν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή, με βάση το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον.

Στο μεταξύ, το Σάββατο, διέψευσε σενάρια περί μυστικών παζαριών με τη Ν.Δ δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να βρεθεί σε κανένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία