BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στην πρώτη γραμμή του πυρός των πράσινων πολιτικών οι αγρότες

Αυξημένη πίεση για κλιματικές δράσεις αναμένεται να υποστούν οι αγρότες, στον απόηχο των Ευρωεκλογών. Ήδη αρκετές κυβερνήσεις στην ΕΕ υιοθετούν την περιβαλλοντική ατζέντα Πράσινων Κομμάτων (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιρλανδία), ενώ μια μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) θα μπει σύντομα στα σκαριά, ακολουθώντας την μεγέθυνση των ποσοστών των Πρασίνων σε ολόκληρη την ήπειρο.

ophilohogan

Πέτρος Γκόγκος

14
0

Οι Πράσινοι θα επιδιώξουν σε κάθε περίπτωση την μείωση του αριθμού βοοειδών και περισσότερες δράσεις υπέρ της βελτίωσης της βιοποικιλότητας μαζί με έντονες προσπάθειες δάσωσης.

Καθίσταται σαφές πως τα εκλογικά κέρδη των Πρασίνων, θα φέρουν στις Βρυξέλλες περισσότερους Ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα επιχειρήσουν μια μεταρρύθμιση της ΚΑΠ με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στα περιβαλλοντικά. Ήδη από χθες (Δευτέρα 27 Μαΐου), ο επίτροπος γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, προειδοποίησε τους αγρότες ότι θα χρειαστεί να ετοιμαστούν για «ένα μεγάλο βήμα μπροστά», αναφορικά με τις κλιματικές δράσεις.

Μάλιστα ο κ. Χόγκαν υποστήριξε πως η συμπόρευση των αγροτών με τα μέτρα δράσης για την κλιματική αλλαγή της ΕΕ και των κυβερνήσεων θα οδηγήσει σε βελτιωμένες ευκαιρίες εισοδήματος για τους αγρότες. «Στη συζήτηση για το κλίμα, οι αγροτικές περιοχές θεωρείται όλο και περισσότερο ότι κατέχουν τεράστιες δυνατότητες για την παροχή λύσεων στην κλιματική κρίση», ανέφερε στη συνέχεια, μιλώντας σε ετήσιο αγροτικό συνέδριο στην Ιρλανδία. «Αυτό είναι και σωστό όμως παράλληλα έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση. Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να τα κάνουμε πιο γρήγορα».

Υποχρεωτικές ενέργειες

Ο απερχόμενος επίτροπος Γεωργίας αναφέρθηκε ακόμη και σε χθεσινή μελέτη που δημοσίευσε η Κομισιόν, η οποία φαίνεται να επιβεβαιώνει πως οι πολιτικές της ΚΑΠ έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις των αγροτών στα φιλοπεριβαλλοντικά. Είπε ακόμα πως στα σχέδια της επερχόμενης ΚΑΠ, οι αγρότες και οι κοινότητες της υπαίθρου θα ανταμειφθούν για την δράση τους υπέρ της προστασίας του κλίματος. «Θα πρέπει να υπάρξουν ποικίλα υποχρεωτικά και εθελοντικά προγράμματα αλλά και  σχετικά κονδύλια. Πρέπει να προσφέρονται τα κατάλληλα κίνητρα για όσους αγρότες ολοκληρώσουν το έργο αυτό στο όνομα της κοινωνίας», κατέληξε ο επίτροπος Χόγκαν.

Με τα παραπάνω επιβεβαιώνεται για ακόμη μια χρονιά ο χαρακτήρας που επιχειρείται να αφομοιωθεί στη νέα ΚΑΠ, αφού πλέον δυνάμωσαν οι φωνές που ουσιαστικά υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθούν οι ενισχύσεις της ΚΑΠ σε επίπεδα που ικανοποιούν μέχρι ένα βαθμό έστω τις ανάγκες των αγροτών, θα πρέπει αυτοί και πρώτα οι κυβερνήσεις των κρατών μελών να δεσμευτούν σε πράσινες πολιτικές, και κυρίως να τις φέρουν εις πέρας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία