BACK TO
TOP
Πολιτικές

Μέτωπο εναντίον Βέμπερ σχηματίζει ο Μακρόν στις Βρυξέλλες

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει Γάλλο αντικαταστάτη μετά τη λήξη της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και συγκεκριμένα προτείνει τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

macron157x105-1160x773

12
0

Το μέτωπο αυτό αναμένεται να εκδηλωθεί σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

Την ίδια ώρα η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται πιέσεις να στηρίξει τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αν και δεν έχει αποφασιστεί αν θα εγκαταλείψει αυτή τη μάχη ούτως ώστε να διεκδικήσει για τη Γερμανία τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Φρανς Τίμερμανς από τους Σοσιαλιστές προορίζεται για τη θέση της Φεντερίκα Μογκερίνι ως Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική ενώ ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν φαίνεται επικρατέστερος για την ΕΚΤ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια άτυπη σύνοδο, στην πρώτη τους προσπάθεια να συμφωνήσουν στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις ανώτερες θέσεις της ΕΕ, ανάμεσά τους και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τις ευρωεκλογές που επέφεραν πλήγμα στα βασικά κεντρώα κόμματα.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) διατήρησε τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως έχασε περισσότερες από 30, ενώ και οι κεντροαριστεροί Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες υπέστησαν απώλειες αλλά παραμένουν στη δεύτερη θέση.

«Κάποιοι ηγέτες κρατών θα προσπαθήσουν ενδεχομένως να τορπιλίσουν κάποιον Spitzenkandidat, αλλά όχι όλο το σύστημα των Spitzenkandidaten», εκτίμησε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην υποψηφιότητα Βέμπερ.

Εξάλλου και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται αντιπαράθεση για τον επικεφαλής της Κομισιόν, καθώς οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι --που είδαν τις έδρες τους να αυξάνονται-- αμφισβητούν τον αυτόματο διορισμό του υποψηφίου της πιο ισχυρής ομάδας, αλλά παράλληλα δεν επιθυμούν να λάβουν την απόφαση αυτή οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο διάδοχος του Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή 376 ψήφους.

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησαν τη συνάντησή τους στις 10.00 (τοπική ώρα, 11.00 ώρα Ελλάδας), πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις 18.00 (τοπική ώρα, 19.00 ώρα Ελλάδας).

Πέντε ευρωπαϊκοί θεσμοί θα αλλάξουν επικεφαλής τους επόμενους μήνες: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Ιουλίου, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ θα επιλεγεί και ο νέος Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας.

Πηγή: news247.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία