BACK TO
TOP
Πολιτικές

Επί ξύλου κρεμάμενη η νέα ΚΑΠ, στην κλίνη του Προκρούστη οι άμεσες ενισχύσεις των Ελλήνων αγροτών

Εκτός από µεγαλοπρεπή καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό χώρο, οι εκλογικές αναµετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων συνιστούν βαριά ήττα και για τους ίδιους τους Έλληνες αγρότες, καθώς µένουν χωρίς γνήσια εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Κανένας από τους 21 εκλεγµένους Έλληνες ευρωβουλευτές δεν δείχνει να έχει την παραµικρή αναφορά στα αγροτικά πράγµατα. Εξ αρχής οι λίστες των υποψηφίων στις οποίες είχαν καταλήξει τα πολιτικά κόµµατα ήταν φτωχές και στελέχη του αγροτικού χώρου, ωστόσο και πάλι συνιστά έκπληξη το απόλυτο µηδέν.

Γιάννης Πανάγος

14
0


Οι πιέσεις των Οικολόγων

Η άγροτική Ελλάδα κάνει ηχηρή την απουσία της από τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κι αυτό σε µια στιγµή που οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αναµένονται ραγδαίες. Ήδη η ισχυρή παρουσία των Ευρωπαίων Οικολόγων Πράσινων δείχνει να έχει θορυβήσει τους επιτελείς των Βρυξελλών κι ακόµα περισσότερο την Επιτροπή Γεωργίας. Μάταια ο επίτροπος Φιλ Χόγκαν προσπάθησε το τελευταίο διάστηµα να εξωραϊσει το φιλοπεριβαλλοντικό πρόσωπο της ΚΑΠ και την ανάγκη να στηριχθεί αυτό µε νέα κονδύλια. Οι νέοι συσχετισµοί είναι πολύ πιθανό να αναγκάσουν την Κοµισιόν να αναθεωρήσει τη µέχρι τώρα στάση της, διαφοροποιώντας σε πολύ µεγάλο βαθµό το µείγµα πολιτικής που εφαρµόζεται γαι τη στήριξη της γεωργίας.

 

Φόβοι εξωτερικής σύγκλισης

Είναι πολύ κρίµα που η Ελλάδα θα απουσιάζει  κατά κάποιο τρόπο απ’ αυτές τις ζυµώσεις, καθώς, κανείς εκ των «συνδαιτυµόνων» που πήραν τελικά το εισιτήριο για το Στρασβούργο δεν δείχνει να είναι µυηµένος σ’ αυτά τα ζητήµατα. Ακόµα κι αν υπάρχει η καλή διάθεση να ασχοληθεί κάποιος από τους «νεοσύλλεκτους» ο χρόνος που θα περάσει µέχρι να πιάσει επαφή µε τα αντίστοιχα lobbies θα είναι εις βάρος των διαβουλεύσεων που έχουν ξεκινήσει και των συσχετισµών που καλείται να επηρεάσει η ελληνική πλευρά. Σηµειωτέον ότι οι διαπραγµατεύσεις για τη νέα ΚΑΠ εισέρχονται σε ιδιαίτερα κρίσιµη φάση, µετά από µια πολύµηνη άπνοια και µέχρι να κλείσουν οι κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο. Η επιστροφή στη δράση έχει στην ατζέντα επαναφορά των πιέσεων για πλήρη εξωτερική σύγκλιση των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης, κάτι το οποίο παραδέχθηκε ανοιχτά µια εβδοµάδα πριν από τις εκλογές και ο γενικός γραµµατέας Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπος Κασίµης.

 

Ύπαιθρος και Β’ πυλώνας

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το γερµανικό κυρίως lobby -των Πρασίνων συµπεριλαµβανοµένων- πιέζει για αποδυνάµωση των άµεσων ενισχύσεων και ενίσχυση του λεγόµενου δεύτερου πυλώνα. Μάλιστα, σε µια από τις τελευταίες συναντήσεις στις Βρυξέλλες, υποστηρίχθηκε αυτή η άποψη µε το επιχείρηµα ότι αυτό που πονάει δεν είναι τόσο ο τοµέας της αγροτικής παραγωγής όσο οι δοµές των κοινωνιών της υπαίθρου, οι οποίες και θα µπορούσαν να ενισχυθούν µόνο µέσα από τα κατάλληλα διαρθρωτικά προγράµµατα.

 

Οι δύο καµπαλιέρος 

Τέτοια προγράµµατα είναι απαραίτητα, ωστόσο, χώρες όπως η Ελλάδα µε αδύναµη δηµόσια διοίκηση, έλλειµµα στρατηγικού σχεδιασµού και ροπή προς την µικροπολιτική, είναι δύσκολο να τα αξιοποιήσουν κατάλληλα. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αντί βελτίωσης της αποτελεσµατικότητας των διαθέσιµων κοινοτικών πόρων να υπάρξει σοβαρή απώλεια κονδυλίων και την ίδια ώρα η στήριξη των αγροτών να µειωθεί δραµατικά. Μέσα σ’ αυτό το κλίµα, λίγοι είναι οι γνώστες των θεµάτων αγροτικής πολιτικής που θα µπορούσαν να αποτρέψουν τα χειρότερα. Μεταξύ αυτών, ο ∆ηµήτρης Μελάς της Ν∆, που έχασε ωστόσο την... κούρσα για το Στρασβούργο και φυσικά, ο νυν γραµµατέας, Χαράλαµπος Κασίµης που υπηρετεί µε συνέπεια το πόστο του.      

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία