BACK TO
TOP
Πολιτικές

Καμία δεσμευτική απόφαση για Πολυετές και ΚΑΠ πριν το 2020

Στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών που συναντιούνται στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνόδου Κορυφής, θα βρεθεί την Παρασκευή η συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προοπτικές για κάποια οικονομική δέσμευση πριν το τέλος της φινλανδικής προεδρείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

merkeltusk

10
0

Σύμφωνα με την ατζέντα, οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συζητήσουν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο με βάση τις εργασίες της φινλανδικής προεδρίας, που αναμένεται να παρουσιάσει το αναθεωρημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο που προσπαθεί να γεφυρώσει τις μεγάλες διαφορές του βορρά με τον νότο. Το προσχέδιο αυτό προβλέπει μια φόρμουλα για κατανομή των χρημάτων ως εξής: 1/3 Πολιτικές Συνοχής, 1/3 ΚΑΠ και 1/3 λοιπές πολιτικές στις οποίες περιλαμβάνονται το ζήτημα της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Η Φινλανδία λοιπόν προτείνει μεταξύ άλλων η μείωση του προϋπολογισμού που ζητούν οι χώρες του Βορά, ενόψει Brexit, να γίνει από τους δυο πρώτους άξονες, της ΚΑΠ και της Συνοχής. 

Οι βαθιές διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων θα μπορούσαν να εμποδίσουν μια συμφωνία όχι μόνο τώρα αλλά και για τους επόμενους  μήνες. Σύμφωνα με την πρόταση που εκπόνησε η Φινλανδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει χρηματοδοτική ικανότητα μεταξύ του 1,03% και 1,08% του ΑΕΠ. Αυτό θα επιτρέψει στην ΕΕ να δαπανήσει μεταξύ 1 και 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ για επτά χρόνια, στον πρώτο προϋπολογισμό μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Το έγγραφο περιλαμβάνει προτάσεις λιγότερο φιλόδοξες από τις προτάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία επιδιώκει έναν προϋπολογισμό της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ. Το  Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε ακόμη μεγαλύτερο προϋπολογισμό στο 1,3% του ΑΕΠ . Η  φινλανδική πρόταση είναι μια μέση λύση καθώς κινείται πάνω από το ανώτατο όριο του 1% που θέτει η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ.

Η λύση της Φινλανδίας έχει απογοητεύσει τα περισσότερα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ, προβλέποντας χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Η φινλανδική πρόταση μειώνει τις δαπάνες για τους αγρότες και τις φτωχότερες περιφέρειες. Η Γερμανία αλλά και οι σκανδιναβικές χώρες που προτείνουν έναν «μαζεμένο» προϋπολογισμό υποστηρίζουν ότι, λόγω του Brexit, θα πληρώνουν περισσότερα για τα ταμεία της ΕΕ, ακόμη και με ανώτατο όριο 1%, επειδή θα πρέπει να αντισταθμίσουν την απώλεια από το διαζύγιο με τη Βρετανία.  Αντιθέτως οι χώρες της ανατολικής αλλά και της νότιας Ευρώπης επιδιώκουν έναν πιο γενναιόδωρο προϋπολογισμό και δεν είναι ικανοποιημένες με τις περικοπές που προτείνει η Φινλανδία σε τομείς όπως η γεωργία για παράδειγμα.  

Ο  νέος προϋπολογισμός θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει κανόνες που θα αναστέλουν τη χρηματοδότηση προς τα κράτη- μέλη αν παραβιάζονται κανόνες  για το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ανεξαρτησία των δικαστών, θέματα που αποτελούν κόκκινο πανί για τις χώρες του Βιζενγκραντ, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία, οι οποίες θεωρούν απαράδεκτη την πρόταση της Φινλανδίας, τα κονδύλια για την Συνοχή, που αντιστοιχούν στο 1/3 της ΚΑΠ αλλά και αυτά των υπόλοιπων πολιτικών, να υπόκεινται σε αυτήν την προϋπόθεση. Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός έως τον Δεκέμβριο που είναι η καταληκτική ημερομηνία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία