BACK TO
TOP
Πολιτικές

Σε κλίμα έντασης το τετ α τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν στο Λονδίνο

Με σκηνικό το βαρύ κλίμα που δημιουργεί η αυξανόμενη προκλητικότητας της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο… κόκκινο, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν σήμερα ενώπιος ενωπίω, σε ένα από τα κρισιμότερα ραντεβού των τελευταίων ετών.

mits-ertogan

2
0

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμηνύει ότι θα προσέλθει στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, έχοντας τα χαρτιά του ανοιχτά, την ώρα που η Αθήνα επισημαίνει σε όλους τους τόνους, απευθυνόμενη προς τη Βορειοατλαντική συμμαχία, ότι δεν υπάρχει χώρος για πολιτική ίσων αποστάσεων, όταν ένα μέλος της παραβιάζει ευθέως το διεθνές δίκαιο.

Το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν έχει προγραμματιστεί για τις 4 και 30 το μεσημέρι. Θα έχει προηγηθεί, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, γεύμα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ. Σε αυτό, πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα παραβρεθούν οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν το στόχο της διάθεσης 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες.

Όσον αφορά σε αυτή καθαυτή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη διπλωματική σύμβουλο, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, είναι έτοιμος να φέρει στην πρώτη γραμμή όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την προκλητικότητα της Άγκυρας.

"Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες", επισημαίνει ο πρωθυπουργός σε στενούς συνεργάτες του, τη στιγμή που η κυβέρνηση τονίζει ότι η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση.

Όλα τα θέματα επί τάπητος

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, θα είναι ταυτόσημη με αυτή της Νέας Υόρκης, ενώ στη συζήτηση θα προστεθεί και το θέμα του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης.

Κυπριακό, προσφυγικό-μεταναστευτικό και προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα έρθουν, επίσης, στο τραπέζι της συζήτησης, τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να στείλει σαφή μηνύματα στον Τούρκο πρόεδρο, πριν η χώρα μας προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες διεθνοποίησης των προκλητικών ενεργειών της γείτονος.

"Και στην εδώ επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις. Η κυβέρνηση εκθέτει την προκλητικότητα της Άγκυρας στις συνομιλίες με όλους τους ηγέτες. Ελπίζουμε ότι η συνάντηση θα μπορέσει να δρομολογήσει επιτέλους μία νέα μορφή σεβασμού στη διεθνή νομιμότητα και την καλή γειτονία. Εμείς διεθνοποιούμε συνεχώς το ζήτημα. Δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις, όταν ένας μέλος της συμμαχίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο", τόνισε ο κ. Πέτσας, από την αίθουσα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

"Είμαστε σε μία φάση, όπου η Τουρκία κάνει προκλητικές ενέργειες, όπως αυτές στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, χρησιμοποιεί το προσφυγικό με προκλητικό τρόπο. Πρέπει να υπάρξουν σαφή δείγματα γραφής από την Άγκυρα ότι σταματά τις προκλήσεις", τονίζει η Αθήνα. Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος, που προέκυψε μετά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι, όπως σχολιάζουν πηγές, ξεκάθαρες και ισχυρές.

"Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δε μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας", επισημαίνουν.

Η στάση της Ευρώπης

Στην κυβέρνηση σημειώνουν ιδιαίτερα ότι η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ξεκάθαρη και απόλυτα υποστηρικτική των θέσεων της Αθήνας, που είναι πάντα ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων της καλής γειτονίας.

"Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων είχε θέσει προχθές ο πρωθυπουργός στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Μαδρίτη. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Υποθέσεις για τα θέματα που αφορούν στα δύο τελευταία μνημόνια μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Υπογράμμισε ότι και μόνο με η ύπαρξή τους, αποτελεί προσβολή των συμφερόντων, όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και άλλων χωρών και του ζήτησε να προβεί σε όλες τις ενέργειες, που αναγκαίες για την εκδήλωση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας. Η ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι παγκόσμια θέση και προέρχεται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Όπως, ωστόσο, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία, με την παραβατική της συμπεριφορά δημιουργεί συνεχώς διαφορές με όλους τους γείτονές της. Δεν υπάρχει κανένας γείτονάς της που να μην έχει διαφορές μαζί της. Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Ας μην διανοείται η Τουρκία ότι μπορεί με την πρακτική της να μας ασκήσει πίεση και να μας οδηγήσει σε μία διαπραγμάτευση υπό όρους διαφορετικούς από τους όρους του Διεθνούς Δικαίου", σχολιάζουν πηγές.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό οικοσύστημα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. "Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων. Η κυβέρνηση θα εξετάζει ποιο είναι το αρμόδιο επίπεδο που χρειάζεται, για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση", ανέφερε ο κ. Πέτσας. Τι σημαίνει, ουσιαστικά, αυτό; Ότι, σε περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος επιμείνει στις ακραίες γραμμές του, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλέσει άμεσα τους πολιτικούς αρχηγούς, με στόχο να τους ενημερώσει και να τεθεί επί τάπητος η στάση που θα πρέπει να κρατήσει η χώρα μας έναντι της γείτονος.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία