BACK TO
TOP
Πολιτικές

Μετά το γενικό πλαίσιο για την κυκλική οικονομία η Κομισιόν ετοιμάζεται για το πλάνο Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο

Μετά το πλάνο για την Κυκλική Οικονοµία που παρουσίασε η ΕΕ πρόσφατα ως παρακλάδι της Πράσινης Συµφωνίας, πλέον παίρνει σειρά η πολιτική «Farm to Fork» (Από το Αγρόκτηµα στο Πιάτο) που θα αφορά µόνο τον αγροδιατροφικό τοµέα.

European-Commission-Brussels

113
0

Η διαβούλευση για την πολιτική αυτή βρίσκεται ανοιχτή µέχρι τις 16 Μαρτίου, µε την Κοµισιόν να στοχεύει να ανακοινώσει τις λεπτοµέρειες για την πολιτική αυτή µέσα στους επόµενους δύο µήνες. Σηµειώνεται εδώ πως η πολιτική «Από το Αγρόκτηµα στο Πιάτο» κρίνεται πολύ σηµαντική για τη νέα ΚΑΠ, και θα πρέπει επίσης να ενσωµατωθεί και στα στρατηγικά σχέδια των κρατών µελών για τη νέα περίοδο.

Στο κομμάτι της κυκλικής οικονομίας το πλάνο της Κομισιόν κάνει ειδική μνεία στον τομέα της αγροδιατροφής, ενώ δεσμεύεται πως τα υπόλοιπα πλάνα που θα ακολουθήσουν και θα αφορούν στην Πράσινη Συμφωνία, δεν θα συμπίπτουν. 

Ειδικότερα, το πλάνο της Κομισιόν αναφέρει:

Τρόφιμα, νερό και θρεπτικές ουσίες

Η κυκλική οικονομία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον η εξόρυξη και η χρήση πόρων, και να συμβάλει στην αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και του φυσικού κεφαλαίου στην Ευρώπη. Οι βιολογικοί πόροι αποτελούν βασική εισροή στην οικονομία της ΕΕ και θα διαδραματίσουν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στο μέλλον. Σκοπός της Επιτροπής θα είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας ανανεώσιμων υλικών βιολογικής προέλευσης, μεταξύ άλλων μέσω ενεργειών που θα έπονται της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης για τη βιοοικονομία.

Παρότι η αξιακή αλυσίδα των τροφίμων ευθύνεται για την άσκηση σημαντικών πιέσεων στους πόρους και το περιβάλλον, εκτιμάται ότι το 20 % της συνολικής ποσότητας παραγόμενων τροφίμων χάνονται ή σπαταλώνται στην ΕΕ. Συνεπώς, σύμφωνα με τους στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη και στο πλαίσιο της επανεξέτασης της οδηγίας 2008/98/ΕΚ 38 που αναφέρεται στην ενότητα 4.1, η Επιτροπή θα προτείνει έναν στόχο για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ως βασική δράση στο πλαίσιο της επικείμενης ενωσιακής στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία θα αφορά όλη την αξιακή αλυσίδα τροφίμων.

Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης ειδικά μέτρα για την αύξηση της βιωσιμότητας όσον αφορά τη διανομή και την κατανάλωση τροφίμων. Η Επιτροπή, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για βιώσιμα προϊόντα, θα ξεκινήσει αναλυτικές εργασίες για τον καθορισμό του πεδίου εφαρμογής νομοθετικής πρωτοβουλίας για την επαναχρησιμοποίηση ώστε να αντικατασταθούν οι συσκευασίες, τα επιτραπέζια σκεύη και τα μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης από επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα στις υπηρεσίες τροφίμων.

Ο νέος κανονισμός για την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων θα ενθαρρύνει την εφαρμογή κυκλικών προσεγγίσεων στην επαναχρησιμοποίηση των υδάτων στη γεωργία. Η Επιτροπή θα διευκολύνει την επαναχρησιμοποίηση και την αποδοτική χρήση των υδάτων, μεταξύ άλλων στις μεθόδους βιομηχανικής παραγωγής.

Επιπλέον, θα αναπτύξει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των θρεπτικών ουσιών, με σκοπό να διασφαλιστεί πιο βιώσιμη χρήση των θρεπτικών ουσιών και η ενθάρρυνση των αγορών για ανακτώμενες θρεπτικές ουσίες. Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης την αναθεώρηση των οδηγιών για την επεξεργασία λυμάτων και την ιλύ καθαρισμού λυμάτων και θα αξιολογήσει φυσικά μέσα απομάκρυνσης θρεπτικών ουσιών, όπως τα φύκια.

Παρακολούθηση προόδου

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την ετήσια στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη 2020 47 , η Επιτροπή θα ενισχύσει την παρακολούθηση των εθνικών σχεδίων και μέτρων για την επίσπευση της μετάβασης σε κυκλική οικονομία στο πλαίσιο της επανεστίασης της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με σκοπό την ενσωμάτωση ισχυρότερης παραμέτρου βιωσιμότητας.

Η Επιτροπή θα επικαιροποιήσει επίσης το πλαίσιο παρακολούθησης για την κυκλική οικονομία 48 . Νέοι δείκτες οι οποίοι θα βασίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο στις ευρωπαϊκές στατιστικές θα λάβουν υπόψη τους τομείς εστίασης στο παρόν σχέδιο δράσης καθώς και τις διασυνδέσεις μεταξύ της κυκλικότητας, της κλιματικής ουδετερότητας και της στρατηγικής μηδενικής ρύπανσης. Παράλληλα, τα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και τα δεδομένα του Copernicus θα βελτιώσουν τη μέτρηση της κυκλικότητας σε διάφορα επίπεδα που ακόμα δεν αντικατοπτρίζονται στις επίσημες στατιστικές.

Θα αναπτυχθούν περαιτέρω δείκτες για τη χρήση των πόρων, όπως η κατανάλωση και τα αποτυπώματα υλικού, προκειμένου να εκτιμηθούν η κατανάλωση υλικών και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνδέονται με τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης και θα συνδεθούν με την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της προόδου προς την κατεύθυνση της αποσύνδεσης της οικονομικής ανάπτυξης από τη χρήση των πόρων και των επιπτώσεών της εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία