BACK TO
TOP
Πολιτικές

Σχέδιο ανθεκτικότητας για το πλήγμα στη γεωργία με πρωτοβουλία Μακρόν

Με μια σύντομη παρέμβαση που δεν ξεπέρασε σε χρόνο τα 15 λεπτά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, προεξόφλησε το περασμένο Σάββατο μιλώντας μπροστά σε αγρότες, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει και το τίμημα που θα πληρώσουν οι παραγωγοί θα είναι βαρύ, όσο αναζητά λύσεις για ένα σχέδιο ανθεκτικότητας της αγροτική οικονομία.

tumblr_3ef07a65d064e508aebe5ac8d9de4b8c_e762c8ae_1280

772
0

Η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης κρίσης στην πίσω αυλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι φυσικό δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του πολέμου και των κυρώσεων στους επιμέρους κλάδους της οικονομίας της Ευρώπης. 

Μέσα σε ένα κλίμα έντονης αβεβαιότητας που θαμπώνει ακόμα περισσότερο η πολεμική προπαγάνδα αμφότερων των πλευρών, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, βρέθηκε προ ολίγω ν ημερών στην ετήσια αγροτική έκθεση του Παρισιού, το Salon de l'Agriculture, όπου εκτίμησε την κατάσταση λέγοντας πως η σύγκρουση θα διαρκέσει και η συνεπαγόμενη κρίση ήρθε για να μείνει. 

«Αν μου ζητήσετε να μοιραστώ μια πεποίθηση μαζί σας σήμερα το πρωί, αυτή είναι ότι αυτή η κρίση ήρθε για να μείνει, αυτός ο πόλεμος ήρθε για να μείνει», είπε ο Μακρόν στο σόου του Παρισιού το Σάββατο.

Οι εμπορικοί περιορισμοί που προκύπτουν από τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία θα επιβαρύνουν τις γαλλικές εξαγωγές όπως το κρασί και τα σιτηρά, είπε ο Μακρόν, ενώ μια περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας θα πλήξει την κτηνοτροφία. 

«Χτίζουμε ένα σχέδιο ανθεκτικότητας», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν μέτρα για την προστασία των αγροτών από τις πιέσεις κόστους και την αντιστάθμιση των χαμένων εσόδων. 

Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων το περασμένο έτος ωφέλησε τους παραγωγούς σιτηρών αλλά στρίμωξε τους κτηνοτρόφους για τους οποίους η τροφή με σιτηρά είναι σημαντικό κόστος. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου ένα πακέτο βοήθειας 270 εκατομμυρίων ευρώ (304 εκατομμύρια δολάρια) για τον τομέα του χοιρινού κρέατος.

Η κρίση στην Ουκρανία αυξάνει την αστάθεια στις γεωργικές αγορές, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Παρίσι να σημειώνουν υψηλό ρεκόρ την Πέμπτη. Οι αγρότες ανησυχούν επίσης ότι η κρίση θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις της προσφοράς στα λιπάσματα και να διαταράξει την ανοιξιάτικη καλλιεργητική περίοδο για τις καλλιέργειες. 

Το ετήσιο αγροτικό φόρουμ του Παρισιού, το Salon de l'Agriculture, είναι μια σημαντική εκδήλωση στη Γαλλία και, που έρχεται λιγότερο από δύο μήνες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, έχει συγκεντρώσει τους μεγάλους υποψηφίους. 

Οι Γάλλοι σχολιαστές περίμεναν από καιρό ότι ο Μακρόν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την παρουσία του στο σόου για να ανακοινώσει επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία, γεγονός που κανείς στη Γαλλία δεν αμφιβάλλει. 

Όμως οι διεθνείς κρίσεις, κυρίως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν ανατρέψει πολλές φορές το ημερολόγιο του προέδρου. 

Ενώ ο Μακρόν πέρασε πάνω από 12 ώρες στην τελευταία έκδοση του Salon το 2020, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους αγρότες για τον αντίκτυπο του Brexit και τη μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ, μίλησε μόνο το Σάββατο για περίπου 15 λεπτά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία