BACK TO
TOP
Πολιτικές

Όχι στα χλωριωμένα κοτόπουλα λέει η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα απαγορεύσει την εισαγωγή κοτόπουλων που απολυμαίνονται με αντιμικροβιακές ουσίες και δη χλωρίνη. Το παραπάνω κατέστησε σαφές το βράδυ της Τετάρτης 28 Μαΐου 2008 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει προσωρινά τα χλωριωμένα κοτόπουλα από τις ΗΠΑ.

Όχι στα χλωριωμένα κοτόπουλα λέει η Ελλάδα

0
0

"Η χώρα μας, όπως κατ΄ επανάληψη δηλώσαμε στα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., είναι κάθετα αντίθετη με την εισαγωγή κοτόπουλων που απολυμαίνονται με οποιεσδήποτε αντιμικροβιακές ουσίες. Την αντίθεσή μας αυτή, εκφράσαμε για μία ακόμα φορά στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., στις 19 Μαΐου στις Βρυξέλλες, όπου με τη θέση μας αυτή ταυτίστηκε η συντριπτική πλειοψηφία των Κρατών – μελών της Ε.Ε. Η έστω και με περιορισμούς πραγματοποίηση εισαγωγών 'χλωριωμένων' κοτόπουλων, έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική μας για την διάθεση στην αγορά υγιεινών και ασφαλών τροφίμων.

Η πολιτική μας παραμένει αταλάντευτα σταθερή, όπως και στα μεταλλαγμένα, με την απαγόρευση των εισαγωγών των παραπάνω προϊόντων", ανακοίνωσε ο κ. Κοντός.

Η απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων να εγκριθεί η πρακτική της απολύμανσης των κοτόπουλων με χλώριο ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου της Κομισιόν Μπαρόζο, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, ενώ θα εξετάζονται συνεχώς οι πιθανές συνέπειες.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν η έγκριση για τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών θα δοθεί μόνο για 2 χρόνια, προκειμένου να επανεξετασθεί βάσει νέων επιστημονικών στοιχείων. Οι αντιμικροβιακές ουσίες που επιτρέπονται είναι διοξείδιο του χλωρίου, όξινο θειικό νάτριο, φωσφορικό τρινάτριο και υπεροξέα και θα χρησιμοποιούνται μόνο σε ολόκληρα κοτόπουλα και όχι σε κομμάτια. Τα κοτόπουλα θα πρέπει να ξεπλένονται με πόσιμο νερό και να υπάρχει ειδική διαχείριση των υγρών αποβλήτων. Οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναγράφουν στα προϊόντα "απολυμασμένο με αντιμικροβιακές ουσίες" ή "απολυμασμένο με χημικά".

Πέρα, πάντως, από τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, τα χλωριωμένα κοτόπουλα αναμένεται να πλήξουν σημαντικά τους Ευρωπαίους πτηνοτρόφους καθώς εκτιμάται ότι μετά από διακοπή 10 ετών θα ξαναρχίσουν οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ, εισαγωγές οι οποίες εκτιμάται ότι αρχικά θα ανέλθουν σε 30.000 τόνους για να φτάσουν σε λίγους μήνες στους 100.000 τόνους.

Η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να συζητηθεί και να τεθεί προς ψηφοφορία στις 15-16 Ιουλίου 2008 στη Μόνιμη Επιτροπή για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων. Εάν η πρόταση δεν εγκριθεί πηγαίνει στο Συμβούλιο Υπουργών, όπου απαιτείται ειδική πλειοψηφία. Εάν μέσα σε τρεις μήνες το Συμβούλιο Υπουργών δεν καταλήξει σε απόφαση, τον τελευταίο λόγο θα έχει πλέον η Κομισιόν. Πάντως, ένα τόσο σοβαρό θέμα μπορεί να μπλοκαρισθεί ακόμη και από το Ευρωκοινοβούλιο.

Άλλωστε, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου επανέλαβε ότι η χλωρίωση των κοτόπουλων που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο δεν είναι αποδεκτή εντός της ΕΕ και τόνισε ότι έρχεται σε αντίφαση με τις κοινοτικές προδιαγραφές για την ασφάλεια των τροφίμων μετατρέποντας τους πολίτες της ΕΕ σε πειραματόζωα.

Όσο για τα κράτη-μέλη τα μόνα που δεν έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις έως τώρα είναι η Βρετανία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Σλοβενία και η Μάλτα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία