BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στρατάκης: “Άτοκο δάνειο στις ελαιοκομικές ΕΑΣ”

Την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ για χορήγηση άτοκου δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ στις ελαιοκομικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, στα πρότυπα εκείνου των 150 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε για τους συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται εμπορικά στα δημητριακά, έφερε στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό, ο βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Στρατάκης.

Στρατάκης: Πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων

2
0

Όπως επισημαίνεται από τους εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, η χορήγηση στους ελαιοκαλλιεργητές μιας προκαταβολής της τάξης των 2 ευρώ το κιλό, καθώς και η χορήγηση προκαταβολής 80 λεπτών το κιλό για τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών και 75 λεπτών για τις μαύρες, είναι ικανά μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην κατάρρευση των τιμών του προϊόντος που παρατηρείται εδώ και αρκετό καιρό.

Τονίζεται, επίσης, ότι για τους λόγους αυτούς είναι επιβεβλημένη η χορήγηση άτοκου δανείου στις ελαιοκομικές Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, οι τόκοι του οποίου θα καλυφθούν εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να προβούν στη συγκέντρωση ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών της φετινής σοδειάς και για να δώσουν μια προκαταβολή στους ελαιοκαλλιεργητές και εξόφληση όταν οι συνθήκες της αγοράς επιτρέψουν τη διάθεση των συγκεντρωθέντων προϊόντων.

Ο κ. Στρατάκης επισημαίνει ότι οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Ηρακλείου βρίσκονται πλέον σε απόγνωση και οι συνεταιριστικές οργανώσεις μπορούν να τους στηρίξουν έμπρακτα, εφόσον ενισχυθούν από την Πολιτεία, και καταλήγει ερωτώντας τον υπουργό εάν προτίθεται να προβεί στη χορήγηση άτοκου δανείου 200 εκατ. ευρώ στις ελαιοκομικές Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, σύμφωνα με την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

 

 

Ερώτηση και για τις επιδοτήσεις

Παράλληλα, με δεύτερη ερώτησή του, ο κ. Στρατάκης θέτει το ζήτημα των περικοπών των επιδοτήσεων των ελαιοπαραγωγών.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής σημειώνει ότι παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας ότι θα αποδοθούν πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων τα χρήματα που αφορούν τα δικαιώματα των ελαιοπαραγωγών, ένας πολύ μεγάλος αριθμός απ’ αυτούς στο νομό Ηρακλείου, που ξεπερνά τις 10.000 σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πήραν μόνο το 50% των δικαιούμενων επιδοτήσεων.

Όπως τονίζει, οι παραγωγοί των Δήμων, κυρίως του Νότου του νομού Ηρακλείου, όπως της Βιάννου, του Αρκαλοχωρίου, του Καστελλίου, του Θραψανού, των Αστερουσίων, του Κόφινα, κλπ., οι ελαιοκαλλιέργειες των οποίων κατά την εφετινή χρονιά έχουν από μειωμένη έως μηδενική παραγωγή, είναι αγανακτισμένοι αλλά και απογοητευμένοι, γιατί χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο τους περικόπτονται επιδοτήσεις που δικαιούνται.

Επιπλέον, σημειώνει, οι αυξημένες κρατήσεις, κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παρά τις δεσμεύσεις για απαλλαγή τους από αυτές, τούς κάνουν να αγανακτούν ακόμη περισσότερο και να αισθάνονται ότι η πολιτεία τους κοροϊδεύει.

Κατόπιν τούτων, ο κ. Στρατάκης ερωτά τον κ. Κοντό:

- Για ποιο λόγο έγιναν περικοπές τόσο μεγάλου ποσοστού, περίπου 50%, από τις δικαιούμενες επιδοτήσεις, και γιατί οι κρατήσεις είναι αυξημένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

- Πότε θα καταβληθεί το υπόλοιπο της δικαιούμενης επιδότησης, αφού δεν υπάρχει μείωση δικαιωμάτων και όλα τα δικαιολογητικά έχουν ελεγχθεί περισσότερες από μία φορές.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία