BACK TO
TOP
Πολιτικές

Έτοιμοι να παρέμβουν οι G20 λόγω αύξησης των τιμών τροφίμων

Μια απάντηση στην αύξηση της τιμής των τροφίμων θα προσπαθήσουν να συντονίσουν οι G20, οι οποίοι είναι έτοιμοι να παρέμβουν, μετά από τη χειρότερη ξηρασία των ΗΠΑ το τελευταίο μισό αιώνα, που κατέστρεψε καλλιέργειες των μεγαλύτερων εξαγωγών γεωργικών προϊόντων στον κόσμο.

Έτοιμοι να παρέμβουν οι G20 λόγω αύξησης των τιμών τροφίμων

1
0

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του G20 και των Ηνωμένων Εθνών διεξάγουν συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών σχετικά με τη σύγκληση συνεδρίασης ενός νέου έκτακτου φόρουμ, μετά την αναρρίχηση του κόστους του αραβοσίτου σε ιστορικό υψηλό, η οποία ξεπέρασε το ζενίθ της κρίσης τροφίμων της περιόδου 2007-2008.

Η αμερικανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε φόβους για νέα εκτίναξη τιμών, όταν μείωσε κάθετα την πρόβλεψη για τη φετινή σοδειά, καθώς η ξηρασία υποχρέωσε τους Αμερικανούς αγρότες να εγκαταλείψουν καλλιέργειες που καλύπτουν εδάφη αντίστοιχα με το μέγεθος του Βελγίου και του Λουξεμβούργου μαζί.

Και όταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ξεκινήσει την τριήμερη περιοδεία του στην αγροτική Αϊόβα, την Τρίτη 14 Αυγούστου θα έχει να αντιμετωπίσει εν όψει των προεδρικών εκλογών σκληρές ερωτήσεις σχετικά με το αν το καλαμπόκι αξίζει περισσότερο ως τρόφιμο ή ως βιοκαύσιμο.

Το G20 σκοπεύει να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη στις 27 Αυγούστου για να συζητήσει τη διεξαγωγή συνάντησης, που θα λάβει χώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με τέσσερις ανεπίσημες πηγές.

Οι αξιωματούχοι του τονίζουν με έμφαση ότι η προγραμματισμένη συνάντηση δεν είναι ένδειξη πανικού. Αντιθέτως, τονίζουν, έχει σκοπό να αποτραπεί η εφαρμογή πολιτικών, όπως οι περιορισμοί στις εξαγωγές και η αποθεματοποίηση, που το 2007-2008 είχαν μετατρέψει την έλλειψη αγροτικών προϊόντων στην πρώτη μεγάλη κρίση τροφίμων 30 χρόνων, με κοινωνικές διαδηλώσεις σε δεκάδες χώρες.

Ο ΟΗΕ πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τη συνάντηση για να ξεκινήσει μια διεθνής διαβούλευση σχετικά με την πολιτική στα βιοκαύσιμα, και ειδικά για να ζητήσει από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και άλλες χώρες να καταργήσουν τον καθορισμό κυβερνητικών στόχων παραγωγής.

Οι ρυθμιστές ανησυχούν όλο και περισσότερο καθώς το κόστος του καλαμποκιού, της σόγιας και του σιταριού έχει εκτιναχθεί 30% - 50% από τον Ιούνιο.

Πάντως, τους ρυθμιστές τους καθησυχάζουν ορισμένοι άλλοι παράγοντες. Ένας είναι η τιμή του ρυζιού, κρίσιμου εμπορεύματος για την Ασία, που παραμένει σταθερή.

Ένας άλλος είναι ότι η παραγωγή εγχώριων ειδών πρώτης ανάγκης στην Αφρική έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια, αφού οι χώρες βελτιώνουν τη διατροφική τους ασφάλεια.

Επίσης, η παγκόσμια ζήτηση είναι λιγότερο ισχυρή από το 2007-08 εξαιτίας των επιπτώσεων της πιστωτικής κρίσης και οι κυβερνήσεις αποφεύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγών και τις πανικόβλητες αποθεματοποιήσεις.

Πηγή: Financial Times.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία